galéria megtekintése

Pénz kell, de a Völgy messze van a gagyitól

0 komment


Szemere Katalin

Csendben háttérbe vonult a Művészetek Völgyében Márta István, és fiatalabb csapatnak adta át az operatív munkákat. Az alapító most Mártapista udvart visz: TörzsKávéHáz a 25 évhez címmel. A beszélgetésből kiderül, milyen szerepe van a Völgyben Oszkó Péternek, milyen változást hozott a fiatalabb vezetés, és lesz-e rockfesztivál Kapolcson.

– Miért és egyáltalán önként adta át a fesztivál szervezését?

– Nem adtam át, én vagyok a fesztivál igazgatója. De úgy döntöttem, picit háttérbe vonulok, a Völgy előkészületeiben és a lebonyolításban nem veszek részt. Csinálják fiatalabbak, olyanok, akik már eddig is részt vettek a Völgyben. Például a BluesPot udvart vitték. 63 éves vagyok, szeretném a fesztivál jövőjét valamilyen módon garantálni. De itt vagyok, és az idei év tapasztalatait igyekszünk majd ősszel levonni.

– És miért nem kommunikálták, hogy már tavaly is Oszkó-Jakab Natália volt a program- és marketingigazgató?

 

– Nem hiszem, hogy ez izgatja a közönséget. Az a fontos nekik, hogy meglegyenek és jó minőségűek legyenek a programok. Egyébként, akit érdekelt a változás, már a tavalyi műsorfüzetben is olvashatta.

– Mi Oszkó Péter szerepe azon kívül, hogy a program- és marketingigazgató férje?

– Több éve fellépőként – szájharmonikásként – jelen van a Völgyben. Sokat segített – a kapcsolatait használva – a szponzorális részben, a financiális kérdésekben. Eddig az 1989-ben alapított Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet szervezte a fesztivált. Tavaly úgy döntöttünk, jobb lenne korszerűbb működési formát találni, így létrehoztunk a Művészetek Völgye Nonprofit Kft.-t, amelyben az egylet mellett az Oszkó Péter alapította Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány ötvenszázalékos tulajdonos.

– Miben látszik, hogy fiatalabbak szervezik a fesztivált?

– Például megújult a marketing, a kommunikáció a Facebookra koncentrálódik. A mobiltelefonoknak is nagy szerepük lett, lehet velük parkolni, és percre lebontva kezünkben az egész programsorozat. A programkínálat is változott. Néhány éve szigorúan betartottuk az önként vállalt éjféli zárást. Ezért sok kritika ért minket: a 20-30 évesek nem tudnak hol szórakozni, miközben szívesen maradnának éjfél után. Akkor azt mondtam: ha a falut nem zavarja a hangerő, akkor nincs ellenemre. És mivel a helyiek nem tiltakoztak, most több udvarban is van éjfél után program. A fesztivál végére eldől, több jegyet vesznek-e ezért a fiatalok. Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni: nem szeretném, ha rockfesztivállá válna a Völgy, mert abból van elég, akár a Balaton körül is. Az a fontos, hogy a fesztivál megtartsa az arculatát. Ha felborul a Völgy értékrendje, feltétlenül szóvá teszem.

– Nem tart attól, hogy majd azt mondják: ön már nem szervezi, maradjon csöndben?

– Miért mondanák? A fesztivál azért jött létre, hogy szervesüljön a falu életével. Ha ez sérül, baj van.

– Egyre jobban kezd elüzletiesedni, „szigetesedik” a fesztivál. Minden talpalatnyi helyen árusok, kapható minden díszmagyartól a szemtrénerig.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Ez nem profitorientált vállalkozás. Ha van is profit, az visszafordítandó az összművészeti fesztivál szervezésébe. Ebben benne vannak a kereskedelem bérleti díjai is.

– És semmiféle beleszólásuk nincs, kik árulnak?

– A kulturális egylet és az önkormányzati ingatlanon van beleszólásunk, ott a kézműveseké a terep, a magánterületeken viszont nincs. Ott csak a bérbeadók jó ízlésében és a szokásjogban bízhatunk. A bérbeadóé a bevétel, de hozzá kell járulnia a fesztivál költségeihez. Azért ne felejtsük el, 90 százalékban jó minőségű termékeket lehet kapni. Ha megnézem az országos fesztiválátlagot, messze vagyunk a gagyitól.

– Pár éve megszűntek a színpadok, és udvarokat indítottak el. Ezek mennyivel tudnak többet, mintha színpadok lennének?

– Az udvarokat öt éve, racionális szempontból indítottuk el, a nagyszínpadok nem tudták ugyanis eltartani magukat. Először a Muzsikás, majd Palya Bea nyitott intimebb tereket, egy-egy udvart. Aztán a Kaláka következett, és van már például Harcsa Veronika-udvar is. Ez a művészeknek életformát jelent a völgyben. Nem haknit, hanem együttlélegzést a közönséggel.

25 év statisztikája:

25 ezer program

2007-ben csúcslátogatószám: 260 ezer ember

50 ezer fellépő

60 hektoliter vér

2008-as év pénzhiánya: Kapolcsi Bűvészeti Napok

2009-ben elmaradt a fesztivál, a helyiek csinálták meg (Völgytalálka avagy kapolcsi kőleves, Dörögdi Fesztivál, Vigántpetendi Nyár)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.