galéria megtekintése

Segítségért kiáltanak a kínlódó könyvesek

0 komment


Vári György

Könyvkiadókat tesz tönkre az adóügyi szabályozatlanság és az egymásnak ellentmondó hatósági állásfoglalások kuszasága. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése levélben próbálja jobb belátásra, tagvállalatainak ked­vező intézkedésre bírni a nemzetgazdasági minisztert.

Levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), a könyvszakma érdekvédelmi szervezete. Arra hívják fel a miniszter figyelmét, hogy aránytalanul, igazságtalanul nagy adóterheket kell viselniük, és a szabályozatlanság miatt még súlyos büntetések befizetésére is kényszerülnek a magyar könyvkiadói vállalkozások.

A tavaly óta megszaporodó adóhatósági ellenőrzésekkel vált végképp elviselhetetlenné a probléma, hogy két ellentétes, de egyaránt érvényes hatósági állásfoglalás van érvényben, amelyek közül az egyik a könyvnyomtatást termék előállításának, a másik viszont szolgáltatásnak tekinti. Ez azért nem mindegy, mert a nyomdai tevékenység, ha termék előállítására irányul, anyagköltségként levonható a helyi önkormányzatoknak fizetett ipar­űzési adó adóalapjából, szolgáltatások eseté­ben viszont ez nem lehetséges.

A kiadók lényegében teljes árbevételük után kénytelenek adót fizetni, a piac másik két fontos szereplője, a nyomdák és a könyvkereskedők érdemben el tudnak számolni költségeket, amelyekkel csökkenthetik az adóalap­jukat.

 

A miniszternek írt levél szerint egyes településeken az adóhatóság „rendre megkifogásolja a nyomdaköltség érvényesítését az iparűzési adó számításánál” a kiadók adóbevallásaiban anélkül, hogy volna törvény, amely ebben a szellemben rendelkezne, mindössze a két egymásnak ellentmondó szabályozás egyikére hivatkozva.

Kocsis András Sándor: A végsőkig elmegyünk, ha kell, nemzetközi fórumokhoz fordulunk
Kocsis András Sándor: A végsőkig elmegyünk, ha kell, nemzetközi fórumokhoz fordulunk
Teknős Miklós

A fővárosban, Szegeden és máshol is bőven akad példa ilyesmire. Vagyis az a vállalkozás, amelyik a joghézag okozta helyzetben nem választja önként a számára sokkal kedvezőtlenebb és egyúttal életszerűtlen megoldást, hogy a könyv mint fizikai tárgy előállítását szolgáltatásként könyveli el, komoly büntetéseket is kockáztat.

Ha viszont nem csökkenti az adóalapját, nagyon rosszul jár, mivel a nyomdáknak fizetett összeg a könyvek előállítási költségei közül a legnagyobb: a MKKE szerint „bírságok, többletbefizetések nagyságrendje a több mint 500 millió forintot is elérheti".

Az egyik gond tehát a szabályozatlanságból következő önkény, a másik pedig az adóterhek aránytalansága. Mindkettőt megszüntetné az egyesülés javaslata, hogy törvényben szabályozzák a kérdést, méghozzá úgy, hogy leírható legyen a nyomdaköltség az adóalapból. Ha ez nem történik meg, úgy „kiadók sora jelenthet csődöt és szüntetheti meg tevékenységét".

Arra is hivatkoznak, hogy az Egyesült Államokban éppúgy, mint az európai államok jelentős részében – Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália, Spanyolország – a könyvnyomtatást termékek előállításának tekintik.

Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke hangsúlyozta a kérdésről tartott sajtótájékoztatón, hogy az ­általa irányított Kossuth Kiadói Csoport kész elmenni a végsőkig, ha kell, nemzetközi jogi fórumokhoz is fordulnak jogorvoslatért. Az állam és a kiadók érdekei részben közösek: a vállalkozások tömeges csődje vagy egy részük áttelepülése olyan országokba, ahol átláthatóbbak a rájuk vonatkozó adójogszabályok, komoly veszteség volna az érintett önkormányzatoknak is.

500 millió

A könyvkiadók éves vesztesége 500 millió forint abból, hogy kétféle értelmezése is lehet a nyomtatásnak, a kérdés az, hogy költségként elszámolhatják-e, vagy be kell fizetniük utána az iparűzési adót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.