galéria megtekintése

Sajnálják a pénzt a könyvesektől is

0 komment


Kelen Károly

Az már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy az ünnepi könyvhét budapesti fő helyszíne ismét a Vörösmarty téren lesz, de a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) azután, hogy jeles kulturális folyóiratoktól vonta meg a támogatást, arra is volt gondja, hogy a könyvesek se rendezhessék meg teljesen simán hagyományos könyvvásárukat.

Március végén röppent fel a hír, hogy a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága több más helyet is ajánlott a könyvhetet rendező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének, mert nem adnák meg az engedélyt a szokásos helyszín elfoglalására. A szakma és az olvasók felháborodottan fogadták az ötletet, és a főpolgármester is közbelépett. Az engedély meglett, és Tarlós István személyes beszélgetésen biztosította támogatásáról Kocsis András Sándort, az egyesülés elnökét: – Ameddig a posztomon vagyok, mindig a Vörösmarty tér lesz az ünnepi könyvhét helyszíne – jelentette ki.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A téren tehát újra felállítanak 145 könyves pavilont. Ennek költségét a kiadók állják – a nagyok egyedül, a kisebbek összeköltözve –, és hogy ezzel ne legyen gond, eddig az NKA minden évben segítséget nyújtott. A kisebb kiadóknak száz-százezer forintot ítéltek meg könyvheti költségeik fedezésére. – Megígérték, hogy idén is így lesz – mondta lapunknak Kocsis András Sándor –, de a héten megtudtam, hogy egyetlen fillért sem adnak erre a célra. Már jelentkezett is néhány kiadó, amely így nem tud megjelenni a placcon.

 

Hozzátette, hogy vannak olyan értéktermelő, kis vállalkozások, amelyek egész évben csak erre a rendezvényre jelentetnek meg könyveket. Ilyenkor figyelnek rájuk az olvasók, ebben az időszakban tudják eladni kiadványaikat.

– Amúgy sem értem, hogy történhetett meg – folytatta az egyesülés elnöke –, hogy az 1795-ben alakult, tudtommal a legrégebbi, magyarországi civil szervezet képviselői nem kaptak helyet a kulturális alap egyik, a könyvvel kapcsolatba hozható bizottságában sem. Nem vagyunk ott sem a főbizottságban, sem a könyves, sem a szépirodalmi, sem a nagy rendezvények kuratóriu­mában. Tessék mondani, kik értik a könyvkiadás és -terjesztés folyamatát jobban, mint mi?

Kocsis András Sándor azt is elmondta, az összes magyarországi írószervezettel összefogva néhány hete javasolták Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy legyen 2017 a kortárs irodalom éve. Ehhez százmillió forintos költségvetésű programot állítanak össze.

Választ egyelőre nem kaptak a kezdeményezésükre.

Esterházy Péter a pesti megnyitón

Az ünnepi könyvhét fő megnyitóját szokás szerint az egyik évben vidéken, a másikban Budapesten tartják. Az idén a június 9-i hivatalos megnyitóbeszédet délelőtt tartja Gyulán Szabó Tibor Benjámin író (A ciprusi király, Kamufelhő – Hűtlen apák könyve), az Athenaeum kiadó főszerkesztője. Mégis többen lesznek kíváncsiak Esterházy Péterre, aki a Vörösmarty téren nyitja majd meg a hagyományos könyvvásárt.Kocsis András Sándort felháborítja a szakemberek mellőzése

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.