galéria megtekintése

Rózsás remények Fertődön

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

A dísztermek és a bábszínház felújítása után elkészült a másfél hektáros, barokk rózsakert a fertődi Esterházy-kastélyban. A nyugati épületszárny pedig, amelyben 2013-ig iskola működött, jövő nyárra újul meg.

Márk Gergely híres rózsanemesítő virágaival telepítették be a fertődi Esterházy kastély rózsakertjét. Ez a főúri rezidencia egyik új látványossága. A barokkos kialakítású virágkerten kétszázhúsz méter hosszú, vasvázas lugasépítmény fut végig, pagodaszerű, könnyed pavilonnal. A lugas több vaseleme, így maga a pagoda is, még abból az eredeti szerkezetből való, amelyet 1908-ban a rózsakert kiépíttetője, az IV. Esterházy Miklós felesége, Cziráky Margit állíttatott, s amelyet a második világháború után szétbontottak.

A hajdani rózsákból csak egyetlen egy maradt meg, egy piros futórózsa. Ez az új kertben is helyet kapott, négyszázharminc további fajta mellett. Egyelőre viszont nincs köztük az a rózsa, amelyet Márk Gergely éppen a hercegnéről nevezett el, de egy fajtagyűjteményben ezt is megtalálták, már szaporítják, s hamarosan ebből is ültetnek. Összesen nyolcezer-hétszáz tövet telepítettek ki az ágyásokba, mondta az Eszterháza Központ főkertésze, Kótai Éva. Gyönyörű lesz majd, ha befutják a lugas vastraverzeit.

Nemcsak az épület, a park is megújult a fertődi Esterházy-kastélynál
Nemcsak az épület, a park is megújult a fertődi Esterházy-kastélynál
A szerző felvétele

 

Már most is az. A kastélyparknak ez a fertálya valahogy a Margitszigetre emlékeztet. Nemcsak a rózsakert, hanem a megújított ligetek is. A platánfás északi park, és nagy fáival a kastély nyugati oldalán elterülő angolpark, mely szintén a nyár folyamán szépült meg. Kellemes sétahely alakult itt ki, hetven paddal, murvás, tiszta sétautakkal. És a helyiek elkezdték ugyanúgy használni, mint a pestiek a Margitszigetet. Kocognak, andalognak benne, élvezik a szépet.

A kastélyban gyakran találkozni Esterházy Antal herceggel is, aki a keleti szárnyon használ egy lakosztályt és képviseli a történelmi folytonosságot. Házigazdaként vesz részt például a koncerteken, melyeken külön karosszék illeti meg. Egész nyáron át tartott itt az Eszterházi vigasságok, de a zenei élet nem ért véget, szeptember 25-től jön az egy hónapos őszi fesztivál, a fellépők közt például a Budapesti Fesztiválzenekarral. Bardi Terézia, az Eszterháza Központ igazgatóhelyettese szerint Ausztriából, sőt még Amerikából is vannak néhányan a törzsközönségben, utóbbiak a tengeren túlról évente visszajárnak.

A szerző felvétele

Kíváncsiak voltunk arra, hol tartanak a további felújítások, egyáltalán, mennyire vált be az Eszterháza Központ tavaly felállított szervezete, amely több nyugat-dunántúli állami kastélyt és rezidenciát kezel, köztük a nagycenki Széchényi-kastélyt és -kriptát, a fertőrákosi püspöki nyári rezidenciát és átvette a Kovács Gábor által pár éve megmentett sopronbánfalvi karmelita kolostort is, amely áprilisban állami tulajdonba került.

A közeli Nagycenken nyáron átadták a felújított Széchenyi-mauzóleumot, s következik a grófi lak „vörös kastélynak” nevezett szárnyának felújítása.

Eszterházán a kastély körül a következő felújított elem a jószágkormányzósági épület lesz, amely december közepére készül el, tájékoztatott az igazgató, Bodrogai László. Ebbe költöznek majd át a Központ irodái. Mögötte, a zárt udvarban szabadtéri rendezvényhelyszín épül.

A kastély nyugati tömbjében 2013-ig kertészeti középiskola működött. 2016 nyarára ez is megújul és bekerül a palota látnivalói közé, benne az egykori képtári szárnnyal, amely az iskola idején tornateremként funkcionált. Az Esterházy kincstár egyes darabjainak visszahozataláról még folynak az egyeztetések az Iparművészeti Múzeummal, tudtuk meg. Viszont magántulajdonból már vásárlás révén mind visszakerültek a díszterem évekkel ezelőtt előbukkant, kínai mintás barokk ülőbútorai, amelyek zsákokban, szétszedve kerültek ki nyugatra a háború után. Most újraaranyozva, újrakárpitozva ott sorakoznak régi helyükön.

Tehát egyre több a látnivaló Eszterházán, ahol egyébként a keleti kastélyszárny kiadó szobáiban, szolid szállodai áron lakva is részesei lehetünk a főúri élményeknek. A látogatószám is növekedett tavalyhoz képest tíz százalékkal, mondta el az igazgató, most évi hetvenezer fő körüli. A csúcs augusztus 20-án volt, amikor 1080 turista járta végig a termeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.