galéria megtekintése

Röhrig Géza: Az idiotizmus orvosi esete az Oscar-gála

26 komment


Csákvári Géza

Budapesten tartott élménybeszámolót a Saul fia stábja. Nemes Jeles László mesélt arról, mit mondott neki Steven Spielberg a Saul fiáról. Röhrig Géza, a film főszereplője pedig azt mondta: kifejezetten irritálta az Oscar-gála, az egész jelenséget az idiotizmus orvosi esetének titulálta.

Steven Spielberg szerint a Saul fia nagymértékben hozzájárul a kollektív emlékezethez a holokauszt kapcsán – mondta a Toldi moziban ma tartott sajtótájékoztatón az Oscar-díjas Nemes Jeles László, aki a jelöltek ebédjén találkozott először a legendás direktorral. Ezután többször beszélgettek, például a filmakadémia elnökének a fogadásán is, ahol szóba került a Schindler listája is. Spielberg például nem gondolta volna, hogy ilyen sokat kell várni az övé után egy újabb, nagy jelentőségű filmre a témában.

Nemes Jeles László
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nemes Jeles egyébként a vasárnapi díjkiosztó előtt pont megnézte azt a „pillanatot", amikor „kollégája" átvette a legjobb rendezésért járó Oscart még 1994-ben. Akkor vagy négy percig beszélhetett Spielberg, most meg negyvenöt másodperc állt rendelkezésre. „Nincs kegyelem, ha tovább beszélnél" – mesélte a rendező, hozzátéve: nem írta meg előre a köszönőbeszédeit, mindig érzésből beszélt, persze arra ügyelve, hogy soha ne mondja ugyanazt.

 

Az Oscar-díjkiosztón például pontosan tudta, hogy a filmje szívéről akar megemlékezni. A reményről és az emberről.

A Saul fia stábja a budapesti sajtótájékoztatón.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ezen túl ő nem sok mindenre emlékezik a ceremóniából. Elmondása szerint a vörös szőnyegen vonulás, a sztárok és az after partik teljesen kiestek, egyfajta módosult tudatállapotba került. „Van egy fotó, melyen ott vagyok három híres emberrel, akikről pontosan tudom, hogy kik, de akkor nem tudatosult ez bennem” – mesélte a rendező.

A Saul fia főszereplőjét viszont kifejezetten irritálta az Oscar-gála, az egész jelenséget az idiotizmus orvosi esetének titulálta. Azt, hogy például a Dolby Theatre-ben tartott ceremónián sosem lehetnek üres székek, ezért úgynevezett „székfoglaló" önkéntesek állnak készenlétben, akiket a Lenin-mauzóleum előtt álló emberekhez hasonlított. A szabály szerint ugyanis, ha valaki elhagyja a termet, akkor le kell ülni a helyére.

Röhrig, aki nem volt rest hangsúlyozni, hogy ez az egész vörös szőnyeg körülötti őrület és showbiz nem az ő világa, megszánta a neki kijelölt önkéntest, és hagyta, hogy végigülje helyette a ceremóniát. Csak akkor ment be, amikor a legjobb idegen nyelvű film kategória következett. Hogy honnan tudta, mikor kell lépnie? Megkérte a film producereit, hogy sms-ben értesítsék.

Így túl sok sztártörténetet ő sem tudott mesélni. Ahogy fogalmazott, „nem penge a celebekből”, sok ismerős arcú ember gratulált neki, de a nevüket nem tudná felsorolni.

Persze Röhrig is örült a magyar Oscar-díjnak. A hangsúly pedig itt a magyar jelzőn van. Szavai szerint csak Puskás Öcsi érezhette magát hasonló módon, amikor a második gólját is berúgta a híres 6:3-as magyar–angol meccsen, mint ő abban a felemelő pillanatban, amikor kiderült: a Saul fia nyeri az Oscart. A főszereplő szerint ebben a pillanatban együtt örült a világon az összes magyar ember: egy pillanatra tizenötmillió Saul fia talált egymásra.

– Ilyenkor mindig eltűnődöm azon, hogy vajon megérem-e, amikor beiktatják Magyarországon az első olyan miniszterelnököt, aki a rendszerváltás után született, túllép a felesleges ideológiai frontvonalakon és gyakorlatiasan irányít. Ezt a „mi és önök retorikát" el kéne végre felejteni, hogy az Oscar-díj is több tudjon lenni, mint egy pillanat – summázta véleményét Röhrig Géza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.