galéria megtekintése

Röhög a hangversenyterem

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 07. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Mi sül ki abból, ha egy templomi orgonistából lett show-man, egy izlandi írónő és egy világhírű zongoraművész leül a humorról beszélgetni? Haydn, káposzta és Sosztakovics – a komolyzene azért annyira nem komoly dolog, hogy ne lehessen nevetni rajta.

„Humor az, ha csak azért is nevetünk” – hangzik Európa egyik legrangosabb svájci komolyzenei rendezvénysorozatának, a luzerni fesztiválnak az idei jelmondata. Mintha a művészek így reflektálnának a világ történéseire: csak azért is nevetnek – és nevettetnek. A nemzetközi fesztivál egyik legizgalmasabb programjának ígérkezett az a panelbeszélgetés, amelynek egyik meghívottja az őszi luzerni zongorafesztivál nyitóhangversenyét is adó Sir Schiff András zongoraművész volt. Várakozásaim beigazolódtak: a decens svájci közönség pukkadozott a röhögéstől.

Harald Schmidt, a német showman – akiről kevesen tudják, hogy tíz éven át egy katolikus templom orgonistája volt – jó stand-upos módjára nevettet, Steinunn Sigurdardóttir írónő az izlandi humor lélektanát ecseteli igen viccesen, a halk szavú, pókerarcú Schiff pedig a zeneszerzők és a közönség humorérzékét elemzi.

„A humor számomra elengedhetetlen” – mondja a zongoraművész, akit 2014-ben ütött lovaggá II. Erzsébet, és már oda is telepszik a színpadra helyezett pianínóhoz, hogy kedvenc zenei vicceit bemutassa. Haydn XVI:50-es Hoboken-jegyzékszámú C-dúr zongoraszonátájával kezdi, amely komikus, egy ujjal pötyögéssel indul, amit Schiff alaposan ki is karikíroz. Halk kuncogás.

 
Schiff András szerint a humor különös jelentőséggel bírt a kommunizmus idején
Schiff András szerint a humor különös jelentőséggel bírt a kommunizmus idején
Peter Fischl

„Látják? Ha ugyanezt eljátszom egy angol koncertteremben, kitör a röhögés. Mi történik Németországban? Síri csend. Úgy tűnik, a német hangversenytermekben tilos nevetni.” Schiff szerint egyértelműen Haydn a zenei humor nagyágyúja, akad azonban, akiről (e tekintetben legalábbis) nincs ilyen jó véleménnyel. „Schubert műveiben a humor legapróbb nyoma sem fedezhető fel. Melankólia, az van bőven, na de humor? Nulla.” A zongoraművész szerint a zenei viccek skálája igen széles, a nagyon direkttől az egészen kifinomultig terjed.

„Vegyük például Bachot, mondjuk, a Goldberg-variációkat, amelyet első hallásra komoly, emelkedett hangvételű darabnak hinnénk. Ehhez képest a harmincadik, utolsó variáció több népdal, köztük a Kraut und Rüben (káposzta és répa – Cs. A.) kezdetű feldolgozása. De még a H-moll mise Credójának Et in unum Dominum tételének duettjében is találunk zenei humort.” Megemlíti Bartók Concertóját is, amelynek Intermezzo interrotto tételében sokan Sosztakovics Leningrád-szimfóniájának karikatúráját vélik felfedezni (a legendák szerint a két komponista viszonya nem volt túl szívélyes).

Abban a beszélgetés valamennyi résztvevője egyetért, hogy mindenről kellene tudnunk vicceket gyártani. Amikor azonban az iszlám radikalizmusra terelődik a szó, pár pillanatra csend lesz a teremben. Van, amivel – még vagy már – nem tudunk viccelni. A zongoraművész épp néhány hete mondta a svájci Tages Anzeiger című lapnak adott interjújában, hogy a humortalan embereket jobb elkerülni.

„A vallási fundamentalizmus legnagyobb hibája a humor hiánya. Elképesztő, hogy egy vicc vagy karikatúra miatt embereket ölnek meg.” Schiffet persze menetrendszerűen faggatják a kommunizmusról is. A művész szerint a humor különleges jelentőséggel bírt a rezsim idején, s sajátos nyelve alakult ki. A beszélgetés házigazdája, Martin Meyer újságíró példát kér Schifftől, aki erre elmesél egy viccet. Ez alapján minden egyértelművé válik.

„Három elítélt beszélget egy lengyel börtönben.

– Maga miért van itt?

– Gomulka-ellenes voltam. Hát maga mit követett el?

– Én Gomulka-párti voltam. És ön miért ül?

– Én vagyok Gomulka.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.