galéria megtekintése

Rejtőzés és gyönyörködés - Nádas Péter új kötetkéjéről

0 komment


Kelen Károly

Az írás munka, a könyvkiadás üzlet, amelynek egyik terméke maga az író. Ó, mennyire utálom, ha a politikát, a politikust is terméknek tekintik! Az viszont tetszik, ha a kiadó befektet a szerzőjébe, egyáltalán: ha sajátjaként számol vele, akinek gondozni kell az életművét, amiből ő, a cég és a közönség is profitál.

Nemrég jelent meg a Magvetőnél Esterházy Péter – Szüts Miklós akvarelljeihez írt – A bűnös és Kertész Imrének 1991–2001-es feljegyzéseit tartalmazó kötete, A néző. Az a két könyv is felfogható a nagy művek közötti szünet mellékmunkájának, amelyet hálásan fogad az olvasó, közben meg izgul kicsit, idolja nehogy lejjebb adja. Erősödhessék a tudata, hogy csakis a valaha volt legnagyobbakhoz mérhető tehetségek kortársaként éli hétköznapi életét.

És nincs miért izgulni. A konkurens Jelenkor kiadó Nádas Péter kötetkéjével éppen olyan minőségi élvezethez juttatja az olvasót. Még az interneten már megjelent szövegek tálalására is ügyel, az illusztrációkkal együtt a könyv maga is műalkotássá válik. Az már más kérdés, hogy Forgách András a szöveghez utólag hozzáillesztett illusztrációi nem vetekedhetnek Szüts remekeivel.

A mű szerkezete rafinált, Nádas egy meg nem nevezett délnémet városban tölti az időt, és az ottan tapasztaltakról a gondolatait mintha egy év alatt érlelné teljessé, havonta egy részletet adva készíti folytatásos regényét a helyről és legfontosabb épületéről, a katolikusnak épült, de szinte változatlan formájában protestánssá (pontosabban: lutheránussá) vált Szent Mihály-templomról. Elrejtőzik itt a világ elől, csak szemlélődik és gyönyörködik, de nyilván nem járhat másként, mint Babits Mihály, aki így ír 1932-es, esztergomi Verses naplójában: „egy kis hegyen búvok el én, de búhatnék vad preríken, vagy rejtek völgyek ölén: /  nincs föld a világtól zárva. Rámkopog, megcibál, / utánam nyujtja hideg kezét egy szomszéd éghatár”.

 

Babitshoz beszűrődik a valóság (háború), nem menekülhet, pedig békét keres. Nádas boldogan pancsikoló gyógyfürdőzőket lát, ez a fajta boldogság azonban idegen tőle. Nyugodt, kissé arisztokratikus elkülönülésében intellektuális elemzéssel jut előre. A történelmi összefüggések felismertetése mellett a szereplők olykor ironikus ábrázolása utal csak a mi valóságunkra. Nem kell parabolaként értelmezni, élvezettel el lehet merülni a színes-szellemes, érdekes történelmi adalékokat nyújtó esszében, de nem biztos, hogy a mai olvasó megelégszik ezzel.

Különben is nehéz tanulságok levonása nélkül birtokba venni a történetet. Azt, ahogy a sótermelésen meggazdagodó sváb polgárság az 1500-as években hosszú-hosszú tépelődések során kikínlódja magának és magából a függetlenséget a világi és egyházi hatalmak ellenében. Ráadásul úgy, hogy értéket nem semmisít meg, hanem csak hozzáteszi az újat, és mindezt senki nem erőlteti a közösségre, hanem komoly vizsgálatokat végezve, együtt hozzák a döntéseket. Azt írja Nádas: „Mert akadnak korszakok, amikor a maga helyét és formáját minden szépen megtalálja, míg bőségben jönnek aztán más korszakok, amikor semmi nem pászentos többé semmivel, senki és senkivel nem tud megegyezni semmiben, hanem mindenki körkörösen védekezik és mindenkit körkörösen leharcol, és a dolgok pászentosságának elvével a kutya sem foglalkozik. Legfeljebb abban mutatkozik meg a pászentosság bizonyos tartaléka, hogy bármilyen ellentétes eszmékre hivatkoznak is, együtt égetik fel a termést ígérő földeket, együtt rabolják ki a magtárakat, a kincstárakat, együtt pusztítják el azt a várost, ahol élniük kéne.”

Azt ő sem tudja megmondani, miért van így, aztán meg úgy, de nyilván a passzoló kor és annak építészeti-kulturális lenyomata tetszik neki is. Én biztosan kikeresem a neten a sváb városkáját, és utánajárok minden szépségnek, amit leírt.

Nádas Péter: Az élet sója. Forgách András rajzaival. Jelenkor, 116 oldal

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.