galéria megtekintése

Esetleges, mégis öt éve kiszámíthatóan jó

Negyed kettőkor elereszti a drótháló a rengeteg színes luftballont. Ahogy figyeljük, jó ideig játszik a tömeg a feje fölött lassan szálldogáló lufikkal, olyan ez az egész, mint egy belassult, véletlenszerű tömeges strandröplabda-meccs, ahol nincsenek vesztesek, mert nem lehet veszíteni: mindenki van mindenkivel, senki nincs senki ellen.

Ötéves a város egyik legjobb koncertsorozata, a lényegében minden kedden jelentkező Random Trip. Ezúttal pénteken volt, de speciális az alkalom: a Delov Jávor dobos vezette társaság az Akvárium pincéjébe invitálta híveit szülinapozni. Hogy aztán azért hagyták-e most oda az A38-at, ahol keddenként játszanak, mert ott már akadt péntek estére program, vagy azért, mert még a szokásosnál is fokozottabb érdeklődére számítottak, tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy sok százan örülhettek az alkalmi helycserének: az Akvárium nagyobb.

MC Zeek és MC Kemon a házban
MC Zeek és MC Kemon a házban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Elég sokan lehettek viszont olyanok is, akik nem tudtak haszonélvezői lenni a megnövelt méretű házibulinak: aki a helyszíni vételben bízott, csalódhatott. Mindenhol ott a sold out felirat, ami amúgy a koncertezők-koncertszervezők álma. Szóval, még így se fért be mindenki, aki szeretett volna, s ha konkrét jegyüzéreket nem is láttunk az Akvárium felső lépcsején dolgozni, a valamiért feleslegessé vált tikettjeiktől megszabadulni szándékozók szenvedése nem tartott tovább, mint néhány pillanat.

 

“Az egyszerű: szép” jegyében indulhatott öt éve a Random Trip az Instant romkocsma kicsike (nem is olyan kicsike) vakondlyukából. Élőzene, underground vagy félunderground, esetleg fősodorbéli, de mindenképpen izgalmas énekesek, MC-k, illetve mindezek improvizatív jellegű fúziója, melynek kimeneti nyílásán egy koncert bukkan fel - ez az ötlet valóban csak a faék bonyolultságával versenyezhe. De aki járt már RT-bulin, pláne, aki többön is, az tudja, hogy észvesztően jó pillanatok tudnak kikerekedni már abból is, ha különböző zenei világú muzsikusok, énekesek és DJ-k tartózkodnak egyszerre a színpadon, akik mind biztos kezű gazdái hangszerüknek, képességeiknek. Ha pedig még az a bizonyos kémia, muzikális kisülés is megvan a zenészek között, akkor az isten irgalmazzon.

Cseppet sem lepődünk meg tehát, hogy a zsúfolásig megtelt pincében ott láttunk mindenkit: a délpesti vagányt ugyanúgy, mint a békási rappert, a belvárosi yuppie-t vagy a kápi lányokat: Budapest keresztmetszetét. Plusz a külföldieket. Voltak jól öltözöttek, akiknek egyetlen kiegészítőjük többe lehet, mint a havi nettónk, és voltak borzalmasan pacuhák, szépek, csúnyák, de inkább szépek, a mosdók előtt kígyózó sorban nagyokat mondók és szerényebbek, akik csendesen, a háttérből figyelik, mi történik - a lába viszont mindenkinek jár a négynegyedre, mert nem tud nem járni.

Pallya Bea és Süveg Márk váratlan találkozása a színpadon
Pallya Bea és Süveg Márk váratlan találkozása a színpadon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szülinapot háromszettes koncertre lőtte be a stáb, melynek első etapja tíz körül kezdődött, miután a két DJ, shoW gun és Qcee a megfelelő hőfokúra hevítette a megjelenteket - és aztán a fent jelzett lufis időpontig tulajdonképpen nincs is különösebb pauza: a pihenőpercekben is mindig többen vannak a színpadon, hogy az érdeklődést fenntartsák.

Körülbelül három óra alatt vagy 17-en szűrték össze a zenei levet odafenn: a vokális szekciót MC Kemon, MC Zeek és Akkezdet Phia Saiid rappel, Palya Bea, valamint az est külföldi vendégei, Valerie M a Groove Armadából és a The Freestylersből, BigJohn Whitfield és Carl Avory pedig énekkel erősítették.

Az egyébként ugyancsak születésnapos Kiss Tibi gitározott, Barabás Lőrinc trombitált, Farkas Izsák hegedült, Bata István és Vígh Arnold basszusozott, Premecz Matyi és Romhányi Áron billentyűzött, Gábor Andor Ufót az ütőhangszerek, Q-Cee-t a lemezjátszók, a “főnököt”, Delov Jávort pedig a dobok mögött láthattuk.

Szépen kiszámított ív, kis durvulás után lágyság jön, mindvégig a mélyben munkáló feszültséggel, néha meg kitör a pokol, ami az igencsak szerethető poklok családjából származik.

Tényleg nem akarunk itt nyáladzani, hogy milyen jó a Random Trip, de azért annak talán mégis lehet örülni egy kicsit, ha egy zenei sorozat fél évtized alatt sem válik unalmassá. Még akkor sem lesz verkliszerű, ha olykor ismétlődnek a vendégek, és ha nem okvetlenül mindig minden ízében improvizáció, amit hallunk, vagyis olykor visszaköszön, ismétlődik egy-egy pattern, téma, futam, szöveg - mert mégis mindig van az egészben valami új és egyszeri és megismételhetetlen.

Úgyhogy akkor most mégis nyáladzottunk egy kicsit. Az meg már tényleg majdnem Coelho, hogy fél kettőkor, a lufis menetet elnézve arra gondolunk, valahogy így, ilyen puhán, finoman tartja fenn a minden kedd estéjét a hajó gyomrában töltő törzsgárda a Random Tripet, mint a születésnap kicsit nagyobb közönsége a színes luftballonokat a finálé alatt, hosszú percekig, és egy csomó lufi még azután sem végzi cafatokban a földön, miután a 17 tagú orkesztra Delov Jávor a közönségnek címzett kétszavával elbúcsúzik: Nagyok vagytok!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.