galéria megtekintése

Szellemfürdő Budapest közepén

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

A főváros egyik legszebb gyógyfürdőjét, a Rác fürdőt 13 éve, 2002 júliusában zárták be, 9 milliárdos állami és magántőkéből újították fel, újranyitását először 2004 augusztusára ígérték, a rekonstrukció 2010 elején fejeződött be. És azóta sem nyílt meg.

A fürdőt Ybl Miklós későbbi terveihez illeszkedően újították fel és a háromszorosára bővítették, továbbá épült mellé egy háromszintes termálszálloda – az is zárva. Budapestnek nemcsak az egyik legszebb, de legrégebbi fürdőjéről van szó: a Gellérthegy hévizeinek élvezetére állítólag Mátyás építtetett itt először királyi fürdőt, később bebizonyosodott, a fürdő „csak” török eredetű.

Cui prodest, azaz kinek az érdeke, hogy a renovált fürdő a tényleges értéke alatt kelhet el?
Cui prodest, azaz kinek az érdeke, hogy a renovált fürdő a tényleges értéke alatt kelhet el?
Teknős Miklós / Népszabadság

Nyolcszögletű kupolacsarnokát és medencéit ők építették, a nevét pedig később a környéken élő tabáni rácokról kapta. Az újabb fellendülés 1860-ban kezdődött, ekkor jött – még jóval a Várbazár előtt – Ybl Miklós, aki az Ördög-árok lefedésével egy időben és az akkori tulajdonosok megbízásából bővíttette ki az épületet.

 

Az egykori leírás szerint

„dísz, csín, kényelem és célszerűség tekintetében mintának vehető s amilyennel a főváros egyetlen hasonló intézete sem mérkőzhetik”.

Ezt sajnos még mindig nem lehet tesztelni, mert a pompásra felújított és restaurált Rác fürdő megnyitása lassan öt éve késik. Ennyi idő nem volt elég eddig, hogy a főváros rendet vágjon a fürdő megnyitását akadályozó pénzügyi és jogi gondok között. Emlékeztetőül: a főváros 2002-ben közös kft.-t hozott létre a felújításhoz, amibe a földterületet vitte be, a magánbefektető Rác beruházó kft. pedig a felújítást és a szálloda megépítését vállalta magára.

Hamarosan elszámolási viták robbantak ki, majd a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2010-ben pert indított az általa negyedrészben birtokolt cég ellen

– és innentől a fürdő hiába készült el, mégsem nyithatott ki.

Amikor mégis kirajzolódott valamiféle megegyezés, jött a beruházáshoz többmilliárdos kölcsönt nyújtó MFB, és felmondta a hitelszerződést. Ezzel elúszott volna a negyedmilliárdos állami támogatás és az apportként bevitt telek, ezért a főváros a költségvetési tartalékok terhére inkább megvásárolta a Magyar Fejlesztési Bank követeléseit.

Tarlós István főpolgármester ezután még bizakodott, azt mondta: talán 2013-ban megnyit a fürdő. Nem nyitott meg. Tavaly szeptemberben a Népszabadság kérdésére viszont

már nem tartotta kizártnak, hogy az ügy a „felszámolás irányába mozdul el”,

azaz felszámolást kezdeményeznek a Rác beruházó kft. ellen, a sok milliárdért felújított különleges fürdő-hotel együttes pedig jóval a tényleges értéke alatt juthat új tulajdonoshoz. 2015-ben még inkább úgy tűnik, hogy valami hasonló közeleg.

Kérdés, hogy mekkora lehet a nyomott ár
Kérdés, hogy mekkora lehet a nyomott ár
Teknős Miklós / Népszabadság

Kérdés, hogy mekkora lehet az a nyomott ár, amitől a szellemfürdő-hotel érdekes lehet valakinek – az biztos, hogy mindez anyagi és erkölcsi veszteséget okoz a fővárosi önkormányzatnak és nekünk is. Tervezője szerint a megújított Rác fürdőben három építészeti kor keveredik különleges hangulatban. 12 évvel a bezárása után még mindig csak remélhetjük, hogy egyszer majd fürödhetünk is benne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.