galéria megtekintése

Falco bekerül a Mozart-házba

1 komment


Csepelyi Adrienn

Egy lapon említhető-e egy popsztár Mozarttal? A bécsi Mozart-ház szerint olyannyira, hogy külön kiállítást is szentelnek neki: Rock me Amadeus. The Story címmel már­cius 9-én Falco-tárlat nyílik az intézményben. A Falco Privatstiftung nevű alapítvánnyal közösen szervezett kiállítás apropója, hogy az osztrák popzenész Rock me Amadeus című dala harminc éve, 1986 márciusában került az amerikai és angol slágerlisták élére – a mai napig egyetlen kelet-közép-európai dalként.

Az Amadeus című filmben is elhangzó slágerben Falco – nem kis felhördülést keltve – punknak és a nők kedvencének nevezte Mozartot. Képzeljék el ugyanezt, mondjuk, Kodály Zoltánnal. Ha hajlandóak vagyunk félretenni viszolygásunkat, és folyamatában, egyetlen halmazként szemlélni a zenetörténetet – amelynek ily módon Mozart és Falco egy­aránt része – egyáltalán nem tűnik szentségtörésnek Falco a Mozart-házban. Az előadó már a nyolcvanas években kultikus magasságokba emelkedett.

A komponista és a popsztár éle­té­ben egyébként több párhuzamot is felfedezhetünk: csodagyerekként tartották őket számon, és mindketten fiatalon hunytak el: Mozart 35, Falco 40 esztendős korában, utóbbi autóbalesetben. Egyiküknek sem kellett a szomszédba menni egy kis botrányért: Mozart és Salieri rivalizálását filmre is vitték, a komponista imádta az obszcén humort, és levelezése telis-tele van tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott fejezetekkel. Falco Jeanny című dalát és klipjét – amely egy lány elrablásáról szól az elkövető szemszögéből – gyűlölték a feministák, egyes országokban betiltatták, és bojkottálták egyes DJ-k, mégis előkelő helyre jutott a toplistákon.

 

Ligeti Nagy Tamás zenei szakújságíró szerint Falcót egyszerre jellemezte a dandység, az elegancia és a romlottság. Lezsersége a punkból ered, eklektikusságában mégis volt valami operettszerű. „Nem szeretném isteníteni – mondja Ligeti, – a művészet talán egy szinttel feljebb történik, a jó minőségű popzene viszont akár Falcóval is kezdődhet. De ez persze lehet, hogy már önmagában is művészet." Ligeti szerint az osztrákok tisztességesen, profin építgetik Falco kultuszát, és erre minden okuk meg is van.

1993. június 27. Falco osztrák rockénekes a Felvonulási téren megrendezett Budapesti Búcsún
1993. június 27. Falco osztrák rockénekes a Felvonulási téren megrendezett Budapesti Búcsún
Galambos Attila / MTI

A 2016. május 16-ig látható kiállítás az emblematikus sláger keletkezéstörténete mellett a Falco művésznév mögött rejlő embert, Johann Hölzelt igyekszik bemutatni. Ez összecseng a tíz éve megnyílt múzeum idei Mozart-tematikájával, amelynek középpontjában a zeneszerző hétköznapjai, társadalmi helyzete és gondolatvilága áll. A Stephansdom mögött, a Domgasse 5. alatt található Mozart-központot tízéves fennállása során mintegy 1,3 millióan látogatták meg. Nyilvánvaló, hogy a különleges Falco-tárlat egy új látogatói réteget vonz majd az intézménybe, amelyik „mellékhatásként" Mozartról is megtanul majd egy-két dolgot. Akár mi is tanulhatnánk ebből.

Mozart-ház
Bécs, Domgasse 5.
Nyitva: minden nap 10–19 óráig.
www.mozarthausvienna.at

A 4. legismertebb osztrák

Falco Johann Hölzel néven született Bécsben 1957. február 19-én. Legnagyobb slágerei a Rock Me Amadeus, a Jeanny és a Der Komissar voltak. Máig övé az egyetlen német nyelvű dal, amelyik vezette az amerikai slágerlistát. A Dominikai Köztársaságban szenvedett halálos autóbalesetet 1998. február 6-án. Mozart, Arnold Schwarzenegger és Niki Lauda mellett a legismertebb osztrákként tartják számon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.