galéria megtekintése

Pogózni csak keményen érdemes

1 komment


Csepelyi Adrienn

Mit tegyen, aki nem bírja a sztenderd fesztiválfelhozatalt? Kivarrt karok, neonszínű tarajak – kemény arcok családias bulija Dunaújvárosban.

Várjatok egy kicsit, most olyasmit teszünk, amit még életünkben soha. Hangolunk! – int komoly ábrázattal a közönségnek Charlie Harper, mire kitör a röhögés. Charlie Harper (az igazi, nem pedig a Két pasi meg egy kicsi karaktere) hetvenkét esztendős. A haja – stílszerűen, hiszen valaha fodrászként kezdte – türkizszínű, kiejtése nem is lehetne londonibb, belőle és a többnyire szintén szépkorú társaiból pedig olyan lehengerlő energia sugárzik, hogy még azok is a színpad elé gyűlnek, akik amúgy nem rajonganak a klasszikus, tankönyvi punkzenéért.

Veres Viktor / Népszabadság

A dunaújvárosi Szalki-szigeten járunk, a Rockmaraton fesztivál ötödik napján épp a legendás U.K. Subs zenél. Varga Zoltán, a fesztivál egyik főszervezője ujjatlan trikóban fogad bennünket, ami egyrészt indokolt a kánikulában, másrészt ritka: év közben ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen Zoltán történelemtanárként dolgozik, és mindig gondosan ügyel, hogy inge eltakarja tetoválásait. Most azonban nyár van: a fesztiválozóknál is előkerülnek a tetkók, piercingek, és végre be lehet lőni az év közben lapulni kényszerülő tarajakat is. A látogatók vidámak, felszabadultak, többször hallom arról áradozni őket: ez a legjobb fesztivál, mert köze sincs az elüzletiesedett, gépies, "nagybani" rendezvényekhez. A szervező azt mondja: az átlagéletkor magasabb itt, mint a fesztiválok többségén. Az állandó keménymag mellett hosszabb kihagyás után újabban azok is visszatalálnak, akik tizenévesen keményebb gitárzenei műfajokat hallgattak.

 

Ebben a nosztalgia mellett szerepe van annak is, hogy az évtized mainstream zenéjét a hiphop és az elektronikus műfajok határozzák meg, a fiatalkori hatások viszont egy életre lenyomatot hagynak az ember zenei ízlésén. Azoknak pedig, akik besokalltak a túlnyomórészt elektronikuszenei felhozataltól valóságos kánaán a Szalki-sziget: punk, metál, rock és ezek számtalan alfaja zeng reggeltől estig. Varga, aki tanárként jól ismeri a mai fiatalokat, még egy fontos pontra mutat rá: "Amikor én tizenéves voltam, az egyediségre törekedtünk, az volt a kérdés: hogyan lehetek más, mint a többiek? A legtöbben ma épp ellenkezőleg gondolkodnak: óriási a megfelelni vágyás, be kell állni a sorba, ugyanúgy öltözködni, viselkedni, ugyanazokat a zenéket hallgatni."

Veres Viktor / Népszabadság

Száz hazai, harminc külföldi fellépő. A valaha Pécsről indult Rockmaraton alaposan kinőtte magát: idén tíz napig tépik a húrokat. Varga Zoltán azt mondja: a szervezők számára fontosak a kihívások, de nincsenek irreális céljaik, nem óhajtanak szállodaláncot vagy Michelin-csillagos éttermet nyitni a bevételből. "A választóvonal Ausztriánál húzódik: Kelet-Európában nem élne meg egy ennél nagyobb rockfesztivál. Nem akarunk és nem is tudnánk konkurálni a Rock Am Ringgel vagy a Novarockkal, belőttük magunknak a középkategóriát, ezen belül viszont komoly fellépőket és a lehető legjobb körülményeket akarjuk biztosítani." Ez például látványos: angol vécék, rendezett terep, strand – s ami szembeszökő: nincs agyzsibbasztó tömegnyomor, más fesztiválokkal ellentétben nem gázolunk bokáig a szemétben.

A napi programok is túlmennek a sztenderd vizespóló-versenyen: szerep- és társasjátékok a lazulni vágyóknak, sörhas- és szakállszépségverseny az önironikusoknak, viking-crossfit azoknak, akik ledolgoznák az elfogyasztott söröket meg az isteni kenyérlángost. Meg persze a dunai strand: a szerencsésebbek – ez a kisméretű fesztivál vitathatatlan előnye – akár a sztárfellépőkbe is belebotolhatnak a homokon.

Veres Viktor / Népszabadság

Zúzásból nincs hiány, az orvosi stáb nem unatkozik: kifordult bokák, puklik jutnak minden napszakra, a sátrak között izomlazító krém szaga terjeng: hiába, pogózni csak keményen érdemes. A hangulat azonban családias: a Bad Religion koncertje alatt például a mellettem álló tízéves forma kislány fázni kezdett, mire a színpad előtt szolgálatot teljesítő biztonsági őr ráadta a saját pulóverét. A kislány, akinek fülét speciális fülvédővel óvták szülei, egy mosollyal és egy metálvillával köszönte meg a segítséget – majd bőszen üvöltötte tovább a szöveget.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.