galéria megtekintése

A szentesi piaccal kezdődött az egyedülálló kollekció története

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

„Kiváló emberekhez valóban nem méltó, hogy rabszolga módra órákat vesztegessenek el olyan számítások elvégzésével, amelyeket bárkire nyugodtan rá lehetne bízni, ha gépet használna.” Ezzel a mondattal fogalmazta meg elsőként a számoló masinák funkcióját a nagy német polihisztor, Gottfried Wilhelm Leibniz, aki a XVII–XVIII. század fordulóján négyműveletes számológépet épített, mely első ízben automatizálta a szorzás és osztás műveletét.

Fogaskerekek, hengerpalástok, pöckök, karok és billentyűk. Több ezer kisebb-nagyobb, művészien összerakott alkatrész, az emberi elme bravúros mesterfogásainak eredményei. E mechanikus gépek a technikatörténet jeles fejezetét alkotják, s virágzásuknak a múlt század hetvenes éveiben az elektronikus számoló- és számítógépek megjelenése vetett véget. Egyetlen hazai gyűjteményük története a szentesi piactól Budaörsig ível, de a kollekció jövője bizonytalan.

Koncz György / Népszabadság

Az adatmentés magyarországi letéteményese, a Kürt Zrt. társalapítója, Kürti Sándor egy szentesi régiségkereskedésben találkozott először egy tekerős masinával, s beleszerelmesedett e mára elfeledett gépekbe, melyekből szerinte hajdan 3800 fajtát gyártottak. A teljességre törekvés tehát reménytelen lenne. Előbb véletlen találkozások, majd szisztematikus gyűjtés révén mégis egyedülálló gyűjteményre tett szert, melyet jelenleg hatvan komplett, Európából, Amerikából, sőt Kínából és Indiából származó számológép és mintegy negyven egyéb tárgy alkot.

 

Sajnos nincs közöttük az első,máig fennmaradt és több példányban is gyártott számológép, melyet a francia filozófus és feltaláló, Blaise Pascal 1642-ben, 19 éves korában óraszerkezetek alkatrészeiből készített. A Pascaline-nel két számot tudtak közvetlenül összeadni vagy kivonni, de ha ezt többször megismételték, szorzásra és osztásra is mód nyílt, s hat számjeggyel lehetett a műveleteket elvégezni.

A technikatörténészek szerint azonban az első igazi számológépet nem ő, hanem William Schickard német matematikus készítette 1623-ban hat számjegyig a négy alapművelet elvégzésére, ám ez a gép nem maradt fenn. A félig megépített gép és a róla szóló vázlatok egy tűzben elégtek, s csak Kepler feljegyzéseiből tudjuk, amit tudunk róla.

Az ipari sorozatgyártással készülő számológépek korszaka a XIX. században jött el, s a magyar gyűjtemény is ezekre a masinákra épül. A legtöbb alapvetően két típusba sorolható. Az elsőt egy francia feltaláló, Charles Xavier Thomas de Colmar nevéhez kötik, és az ilyen rendszerű típusokat Thomas-rendszerű gépeknek nevezik. A névadó Napóleon Spanyolországban állomásozó hadseregének volt a hadtápparancsnoka, és itt kezdett kísérletezni számolóberendezésekkel.

Koncz György / Népszabadság

Első szabadalmát 1821-ben adta be, és a sorozatgyártás 1852-es indulásától 1870-ben bekövetkezett haláláig legalább ezer darabot értékesített. Az ilyen lépcsős hengerekkel rendelkező, fogaskerekek egymásba helyezésével működő gépeket egészen a huszadik század közepéig gyártották, s a legtöbb típushoz még nyomtatót is mellékeltek. Jóval keresettebbek voltak a kisebb és a gyártás automatizálása szempontjából is előnyösebb Odhner típusú gépek, melyek egy svéd fiatalember, Willgodt Theophil Odhner találmányai, akinek a fejéből még egyetemista korában pattant ki az a zseniális ötlet, hogy változtatható fogszámú fogaskerekekkel és egymás mellé helyezett hengerpalástokkal tíz számjegyig is működő algoritmust tud készíteni.

A különböző műveletekhez a karokat különböző irányban kellett forgatni, s mindenféle pöckök ide-oda mozgatása tette teljessé a folyamatot. Odhner Szentpéterváron alapított gyárat, s 1890-től meg is indult a sorozatgyártás. Pechére jött a forradalom, a gyárat államosították, és Svédországba visszamenekülve mindent elölről kellett kezdenie. Addigra azonban sok helyen vették át a szabadalmát és kezdtek gyártani az Odhner típusú gépeket. Rengeteg készült ezekből a számolóalkalmatosságokból akkoriban.

Király Zoltán műegyetemi doktori értekezése szerint 1917 és 1928 között csak a feltaláló svéd cége 70 ezret készített, de másutt az eredeti rendszert még nagyobb tökélyre fejlesztették. Az Odhner vállalatot a negyvenes évek elején felvásárló, ugyancsak svéd Facit például majd száz országban milliószámra dobta piacra ezeket a gépeket – köztük 1933-tól az első villannyal működő típusokat –, melyekkel a két világháború között kereskedők százezrei számolták a napi bevételt.

Kürti Sándor apránként gyűjtötte össze a padlásokon, raktárakban, hagyatékokban porosodó masinákat, melyek többségéről tulajdonosaik azt sem tudták, milyen értékesek. Zömük használható állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket, de néhányat aprólékosan restaurálni kellett. A legértékesebb Thomas-rendszerű példány például egy amerikai gyártmányú számológép, mely vélhetőleg egy nagybankban működött és 13 számjegyet is pontosan kezelt.

Egy lecsupaszított nyomógombos Astra
Egy lecsupaszított nyomógombos Astra
Koncz György

Odhnerhez hasonlóan svéd volt az az Amerikába emigrált feltaláló is, akinek ma a számítógépek billentyűzetének bal oldalán a számkiosztás elrendezését köszönhetjük. David Sundstrand először 1914-ben egy Thomas-rendszerű számológépen használta tízgombos kezelőfelületét. Maguk a nyomógombok egyébként James Dalton amerikai szabadalma jóvoltából alig néhány évvel korábban, 1902-től váltották fel a korábbi pöcköket, hogy máig uralkodjanak. Egy százéves Sundstrand-gép még az eredeti festékszalaggal és papírtekerccsel ma is hibátlanul számol és olvashatóan nyomtat a hazai gyűjteményben.

Az Odhner-rendszerű gépek Rolls-Royce-ai Kürti Sándor szerint a német Brunswiga cég egykor világhíres termékei, melyekből nyolcvan év alatt több mint félmillió készült. A kiállítás egyik darabján a Magyar Nemzeti Bank felirat látható. A precíz németek amúgy is dominálták a számológépgyártást. A chemnitzi Astra műveknek a gyűjteményben látható modellje volt az első Európában gyártott tíz számjegyes számológép. A gyár legsikeresebb termékét hajdan a „könyvelőgépek királynéjának” nevezték.

A második világháború után a cég a Karl Marx Stadtra keresztelt városban Robotron néven működött tovább, s később már nálunk is jól ismert számítógépeket készített. A vállalatot a német újraegyesítés után szüntették meg. Ugyanúgy az NDK nyelte le a lipcsei Triumphator céget, de ezt már a hatvanas évek közepén bezárták. A keleti blokkban gyártott mechanikus számológépeknek nem sok innovációs értékük volt. A Leningrádból Kurszkba, majd Moszkvába telepített Felix például szegény Odhner elrekvirált cégéből alakult, de egy díszdobozos változaton túl sok újdonságot nem hozott, és a svéd feltaláló alapkoncepcióján 80 éven át alig változtattak.

A technikatörténet két magyar számológépgyártó cégről tud, igaz, mindkettő a Felvidéken működött. A második világháború után egy hazai próbálkozásról tudunk, egy Zágrábban gyártott Calcorax nevű kézi szorzógépet szereltek össze az Irodagép Technikai Vállalatnál, de ez már nem a békebeli minőség volt: a gép burkolata a gyártás utolsó éveiben már műanyagból készült, és belső fém alkatrészei is könnyen rozsdásodtak.

Az Odhner-gépek változtatható fogszámú fogaskerekekkel és egymás mellé helyezett hengerpalástokkal működtek
Az Odhner-gépek változtatható fogszámú fogaskerekekkel és egymás mellé helyezett hengerpalástokkal működtek
Koncz György

Az egyedülálló kollekció eddig a Kürt Zrt. székházában várta látogatóit, de most a központ várható költözése miatt bizonytalan jövő elé néz. A tulajdonos felajánlotta az anyagot múzeumoknak, de sajnos eddig hiányzott a fogadókészség, ami nem véletlen, hiszen jelenleg hazánkban nincs olyan kiállítóhely, amely megfelelőképpen be tudná mutatni múltunk műszaki relikviáit.

Az önálló kiállítási térrel nem rendelkező Országos Műszaki Múzeum beolvadása a Közlekedési Múzeumba nem eredményezett változást: műszaki múltunknak, kultúránk e fontos részének raktárakban tárolt emlékei továbbra is csak igen korlátozottan kerülhettek a széles nyilvánosság elé. Az intézmény átalakításával egy időre még ez az esély is megszűnt, de a bővülés sem tűnik akkorának, hogy a régi gépek szerelmesei számolhatnának a számológép-gyűjtemény méltó bemutatásával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.