galéria megtekintése

Pocakos bálvány az Arénában

0 komment

Rosanics Petra

Tavaly decemberben, két és fél órával azután, hogy elkezdődött a jegyértékesítés Hans Zimmer budapesti koncertjére, a belépők fele elfogyott. Az online jegyvásárlás tempójából és a Facebook-esemény népszerűségéből lehetett számítani rá, hogy sok lesz a fiatal, de azért így is meglepő volt, milyen jelentős többségben voltak a huszon-harmincévesek.

Fotó: Marjai János / MTI

Pedig mindenki úgy tudja, ez a korosztály nem hallgat szimfonikus zenét. Vagy a filmzene egészen más? Mindenesetre átmenetet képez a komolyzene és a popkultúra közt, így elérve az instrumentális zenére egyébként kevésbé nyitott fiatalságot is.

A Holiday című romantikus vígjátékban van egy jelenet, amikor a filmzeneszerzőt játszó Jack Black azzal szórakoztatja Kate Winsletet, hogy filmzenéket dúdol neki a videotékában. A repertoár része a Miss Daisy sofőrje, amelynél megjegyzi, milyen váratlan és pimasz „Hans” zenéje. Tökéletes választás volt éppen ezzel indítani a koncertet, bár igazából egy kisebb egyveleg volt az első szám, Miss Daisyt váltotta Sherlock Holmes, majd a Madagaszkár, végül hatalmas ováció közepette Hans Zimmer magyarul köszöntötte közönségét.

 

A pocakos, kopaszodó művész a későbbiekben sem hagyta magára hallgatóságát, szinte mindegyik zenei etap előtt vagy után elmesélte egy-egy filmzene születéstörténetét: hogyan került kapcsolatba a Scott testvérekkel, mivel kereste meg őt Christoper Nolan, miért alakult úgy, hogy a Batman zenéjén együtt dolgozott James Newton Howarddal.

Az est folyamán Zimmer maga zongorán, szintetizátoron és gitáron működött közre szimfonikus zenekarának játékában. A zenekar egyébként nagy baráti kör érzetét keltette, a zenészeket egy-egy ölelés, vicc vagy puszi kíséretében Zimmer időről időre bemutatta a közönségnek.

Marjai János / MTI

A koncertről nem hiányozhattak az olyan klasszikus Zimmer-munkák, mint a Tiszta románc huncut főtémája, Az utolsó esély és Az őrület határán sötétebb, baljóslatú melódiái, vagy az Esőember egyszerűsége miatt zseniális zenéje. De a képregény-adaptációk is megkapták a maguk negyedóráját, az Acélember, a Csodálatos Pókember 2 vagy a Nolan-féle Batman-trilógia hangvilágát heavy metal zenekarok is irigylik. Nem volt kérdés az sem, hogy az Oscar-nyertes Oroszlánkirály – melyben az eredeti verziót éneklő Lebo M. is színpadra lépett – mellett játszani fogják A Karib-tenger kalózai, az Angyalok és démonok, A Da Vinci-kód és a Gladiátor főtémáit is. Kellemes meglepetés volt viszont, hogy a zenekar a relatíve friss munkának számító Csillagok között csodaszép, kozmikus-gótikus zenéjét is előadta kóruskísérettel.

Több mint két és fél óra elteltével Zimmer búcsút vett, de hiába gördült le a függöny a kórus és a zenekar előtt, kellett, hogy legyen ráadás. Hiszen az igazi nagy sláger, Zimmer Kilencedik szimfóniája még nem szólalt meg. Öt perc vastaps a sötétben megtette a hatását, a zenész visszatért az utolsó, minden addigit felülmúló Eredet-etapra, amely egyértelműen az ő igazán nagy pillanata. Először a Dream Is Collapsing szólalt meg, ami megalapozta a hangulatot a tökéletes fináléhoz, az In Time-hoz. Zimmer egy szál zongorán kezdett bele Búcsú szimfóniájába, amelyhez lassan, fokozatosan csatlakozott az egész zenekar. A tízezres tömeg elnémult, egy lélegzetvételt nem lehetett hallani. A jelen lévők feszült figyelemmel, előredőlve hallgatták Hans Zimmert és zenekarát: tökéletesebb Requiemje nem is lehetett volna az estének.

Egy német Angliából

Hans Zimmer 1957-ben született Frankfurtban, majd tinédzserként Angliába költözött. Zenei pályafutását zongorán és szintetizátoron kezdte a hetvenes években, a filmiparban a nyolcvanas évek közepétől dolgozik. Hollywoodban az Esőember zenéjével debütált. Azóta az egyik legjelentősebb és legproduktívabb filmzeneszerzővé vált, több mint 170 filmhez komponált zenét. Az Oroszlánkirályért Oscar-díjat nyert, és további nyolc alkalommal volt jelölve, legutóbb tavaly a Csillagok közöttért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.