galéria megtekintése

Plakátokkal riogatják a jónépet

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 01. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Az MSZP általában két diabolikus figurával ijesztgeti a várost, néhol Kunhalmi Ágnessel vadássza a rokonszenvet. Mindeközben az V. kerületi Fidesz-jelölt ennen vékonybelét döfködi, az újbudai feje pedig kifejezetten bronzszínű. Nem sokat javult az összkép április óta.

– Ha ilyen átok leszel, elvisz az a randa bácsi. Vagy az a másik. Vagy mind a kettő – bőgette meg kisonokáját igen alaposan Jancsi bácsi a minap, amikor már nagyon elege lett belőle megint. A Magyar Szocialista Párt kampánynyitó óriásplakátja előtt állottak ekkor, amelyről az állami kínvallatóként ábrázolt Tarlós István főpolgármester és az életveszélyes háborodottként bemutatott Orbán Viktor riogatja a jónépet, a „Budapest nem az övék! Mindannyiunk otthona! (MSZP)” felirat két ellentétes oldalán.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Legalábbis a Krisztinában ezt beszélték. Kölcsönkenyér visszajár, miszerint: ha te így, én is úgy – gondolhatták az MSZP zsürorjai, amikor áment mondtak a posztertervre. Nyilván élénken emlékeztek még a Mesterházy Attilát rendőrségi azonosítószobába montírozó CÖF-plakátra, úgy döntöttek hát, hogy még azt is felülmúlják.

 

Pontosabban alul. Az üzenet itt persze nem annyira csavarosan és gonoszul hazug, mint amazon volt, de a kompozíció éppen elég szörnyűséges ahhoz, hogy elénk vesse a kérdést: oké, értjük, sőt, vagyunk sokan, akik meg is értjük, de tényleg jó, ha megint ilyen egy választási kampány auftaktja? Mi vár még ránk itt, ajvé?

A szöveg enyhén szólva is egyszerű, dúsabban szólva inkább primitív. Nagyjából olyan, mintha valaki azzal próbálna meglepni mindenkit minden sarkon, hogy a bálna nagy. Persze hogy az, kivéve, ha még kicsi, de akkor is eléggé. Emellett vizuálisan is erősen le vagyunk nézve; a kiválasztott képek köszönő viszonyban sincsenek egymással, Tarlóst szemből kapták le, lefelé néz, a feje fölött jókora űr tátong, Orbán srégen mered, ki tudja, hová, másfélszer akkora a feje, mint a főpolgármesteré, szóval a kompozíció még akkor is borzasztó, ha direkt annak szánták.

Nehezen hiszem, hogy ne lehetett volna olyan képet lőni a szereplőkről, amelyen eredetileg együtt szerepelnek és így is éppen eléggé ellenszenvesnek látszanak – és aztán azt kettévágni. Ráadásul ez egy pluszüzenet lehetett volna. Nem csak az antikampány kezdődött el szerencsére, sőt főleg nem az, habár a hatás nem mindig olyan, mint amilyennek szánták, sőt, a népesség egy meghatározó része számára pont az ellenkezője.

A Fidesz V. kerületi polgármesterjelöltjét, Szentgyörgyvölgyi Pétert például nyilvánvalóan egy halálosan szimpatikus fiatalemberként próbálták meg felvezetni minden második Múzeum körúti és Bajcsy-Zsilinszky úti hirdetőoszlopon, ehhez képest egy eléggé önelégült ábrázatú – lokális megfogalmazásban: gizda – fickó néz le reánk a magosból, mint a Folytatás Garanciája.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Komikus hirtelenséggel felrántott zakóban látható, hóna alatt narancssárga deklire installált, pont nélküli római ötös, tehát egy gigantikus V betű dölleszkedik, ami önmagában is pikáns, ráadásul a deklit sikerül pont úgy fognia, hogy szinte attól tartunk: a hegyes csücske mindjárt kilyukasztja a finom vékonybelét.

 XI. kerületi Fidesz-aspiráns sokkal szerényebben, mondhatni már-már kiskölykösen szégyenlősen igyekszik szembenézni a realitásokkal. Dr. Hoffmann Tamást ugyan csak büsztben hozzák, de az is roppant elegáns, csudaszép a zakó, a nyakkendő, kifogástalan a beretválás, és a frizura is majdnem – ennél a fazonnál egy miliméternyit sem kéne a fülre nőnie a hajnak, vélelmezem, bár ízlés dolga –, csak az arcszín zavarba ejtő kicsit. Nehéz kideríteni, hogy hősünket lealapozták, bronzáriumban járt-e, avagy csak beragadt a jó öreg nap alá egy kifejezetten UV-gazdag órácskára.

Az alkotással grafikailag nincs baj, afféle nem kellemetlen semmi; sehol egy sorja, a hátteret adó halványkék pedig kifejezetten jó választás: olyan eget idéz, amelyen aligha tűnik fel setét felhő a közeljövőben. Küllemre az MSZP budapesti elnökét promotáló III. kerületi plakátokkal sincs sok gond, habár túl nagy ötletek itt sem csaptak össze a brainstormingon. A mindig bájos, ezúttal közepes mélységig dekoltált Kunhalmi Ágnes természetesen most is rendkívül csinos, frizurája tökéletes, sminkje birodalmi igényű, és méltán lehet büszke a fogazatára is.

Talán csak a kosztümje alábbvaló kicsit az összképnél, eleve se túl szép, plusz ha az ember közelről nézi, úgy fest, mintha a kabátka jobb ujján egy vékony csíkban sósav folyt volna végig, majd a történteket egy színvak mosodással próbálták volna helyrehozatni – nyilván nyomdai hiba. A turisták nevében is megdicsérjük viszont a grafikust, amiért az elnök háta mögött részletes tájékoztatást ad az összes kerületrész elnevezéséről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.