galéria megtekintése

Pihe-puha zöld sasok

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 18. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Pompás mezek, remek kulcstartók, különleges hűtőmágnesek, alkalmi whiskyk, puha zöld sasok és más címeres attrakciók várják a rajongókat az új FTC-stadion ajándékboltjában. Rendes fradista nem hagyhatja ki az opciót, csak indulás előtt elég jól tömje ki a pénztárcáját.

„Vasárnap kora este meghökkentő látvány fogadott az arénánál: sor kígyózott a shop előtt” – jelentette munkatársunk az új ferencvárosi stadion ünnepélyes megnyitójáról. Mivel mifelénk sor jó ideje csak ingyen levesosztáskor kígyózik (ahol megengedik), borzasztóan kíváncsiak lettünk, vajon mivel tudta ennyire felkelteni a köz érdeklődését az ajándékbolt. Megnéztük hát, mi rejtőzik odabé.

Plüss-sasok papagájfejjel
Plüss-sasok papagájfejjel
Teknős Miklós / Népszabadság

A jeltelen hétköznapon is meglehetős forgalmat bonyolító, hiperelegáns üzlet daliás, ámde fej nélküli kirakati bábukra húzott Fradi-mezekkel köszönti a látogatót, akinek mindjárt a behatoláskor szívet melengető találkozásban lehet része: nyugodtan megtapogathatja a Ferencváros ún. hazai mezét (maximális védelem minden körülmények között), a 2014-es idegenbeli mezeket (forró helyzetekben is hűvösen tart), és elgondolkodhat az ugyancsak remekbe szabott szurkolói mezen is (csapathűség és kényelem minden körülmények között). E teremzetben több izgalom sajnos nincs, a fennmaradt légköbmétereket egy bizonyos világcég csapatsemleges termékeivel töltötték ki (cipők, pólók, melegítők, táskák, kapuskesztyűk etc).

 

A borzongás a fal túloldalán kezdődik, ahol elsőként pompás sálakból válogathatnak mindazok, akiknek egyrészről elég jól ki van tömve a brifkójuk, másrészről pedig eléggé elkötelezettek a csapat iránt ahhoz, hogy azt támogatandó kizárólag ott, tehát garantáltan eredeti termékeket vásároljanak.

Teknős Miklós / Népszabadság

Láttunk sálat címerekkel, Böde Dániel labdarúgó akció közben megörökített felsőtestével, „Szívünk zöld-fehér” felirattal, valamint természetesen zöld sasokkal. Összebarátkoztunk néhány zöld-fehér kockás konyhai köténnyel és konyharuhával, bár némi kétely támadt szívünkben: vajon létezik-e a földkerekségen olyan FTC-szurkoló, aki e remek relikviákat képes volna összekenni a vacak pörköltszafttal?

Utóbb címeres autós zászlókat szemrevételeztünk,majd ráfordultunk a leggazdagabban felszerelt polcsorra, amelyen elsőként egy ökölbe szorított kezet formázó zöld plasztik sörnyitó, egy mez alakú gumi autóillatosító, továbbá egy Hajrá Fradi! című radír keltette fel soha nem lankadó figyelmünket; utóbbi következő szériáit javasoljuk átkeresztelni hajráfradírnak, úgy még mókásabb lenne, bár ez azért annyira nem biztos.

A kínálatból az FTC-címeres pecséttel ékesített, hölgyrajongóknak szánt gyűrűket, a feliratos bébisapkát, a gépi kötött mobiltartót, a régi (1974–2013), Albert Flórián nevét viselő stadion fotója alapján készített hűtőmágnest, a Ferencváros feliratú iPad-hátlapot, valamint az ugyancsak címerrel díszített tangákat emelnénk ki, amelyeknek csomagolásán szerencsére nem mulasztották el feltüntetni, hogy női.

Nagyon aranyosak az úgyszintén címeres pólóba bújtatott pihe-puha plüssmackók és pláne a különb-különb méretben hozzáférhető plüss zöld sasok, habár emezeknek inkább papagájarcuk van, de nem baj, az is van olyan aranyos, mint egy sas.

Teknős Miklós / Népszabadság

Még arrébb színnel-felirattal iskolai felszereléseket, tehát táskákat, iskolai füzeteket, tolltartókat, tornazsákokat szemléztünk, utóbb ugyancsak ruhaneműket, amelyek közül a fekete, gót modorú sasos címerrel ellátott csuklyás pulóver ragadta meg figyelmünket leginkább, habár itt a sas nem kifejezetten aranyos.

A csapattal kapcsolatos irodalmi kínálat ugyan nem túl nagy (Zsiga László: Ők 929-en – Az FTC labdarúgói 1901–2001; Fűrész Attila: Fradi – Bajnokok klubja, plusz volt egy emlék-CD Albert Flóriánról), a kiterjedt pénztár előtti rész azonban ismét tele van attrakciókkal, csak pislogtunk, mi mindent lehet egészen nyugodtan „ferencvárositornaklubosítani”: poharat, bögrét, vekkerórát, napszemüveget, motorháztető- és visszapillantó-huzatot, lapos üveget, whiskyt, rendszámtáblatartót, sőt még gabonapelyhet is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.