galéria megtekintése

Picassóék a Balatonon

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 28. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Furcsa és gazdag kulturális élményben lesz részük azoknak, akik a közeli hetekben ellátogatnak a balatonfüredi Vaszary Villába. Láthatják a filmrendező Jean Cocteau fotósorozatát, amelyet Picassóról és barátairól készített, láthatnak Picasso-műveket és Robert Capa-fotográfiákat is.

Az ember hajlamos úgy gondolni a múlt század 10-es éveinek Párizsára, mint egy különös, bohém művészekkel benépesített bolygóra, ahol nyüzsögtek a játékos kedvű, szeleburdi festők, muzsikusok, akik, miközben alaposan felforgatták a művészetet, bőséges szabadidejükben a Montparnasse környékén szökdécseltek kiskocsmából mulatóba, mulatóból kávézóba.

Picasso: Kalapos nő mellképe
Picasso: Kalapos nő mellképe
Veres Viktor / Népszabadság

A balatonfüredi Vaszary Villában most egy egészen különleges szeletét láthatjuk az említett művészlétnek. Jean Cocteau francia költő, író, festő, színész, zeneszerző és filmrendező egy híján száz éve, 1916-ban, egy augusztusi délutánon Párizsban készített egy fotósorozatot Pablo Picassóról és művészbarátairól, Erik Satie-ról, Max Jacobról és másokról. A fotográfiákat afféle emlékképeknek szánta, a sorozat azonban – készítőjük és a képeken szereplő személyek okán – mégis több lett ennél.

 

A fényképek néhány héttel az után születtek, hogy Cocteau hazatért a belga frontról. És ahogy az a kiállítás tájékoztató szövegében olvasható: „szinte bizonyos, hogy éppen a fotók készítése közben kérte fel Picassót az Erik Satie-val közösen írt darab, a Gyagilev-féle Orosz Balett által később nagy sikerrel játszott Parade vizuális arculatának megtervezésére, ami később a spanyol művésznek meghozta a végső elismerést.” Így tehát mégiscsak egy fontos nap volt ez, noha akkor még csak egy bolondozós-beszélgetős nyári délutánnak tűnt.

A képek jó ideig kallódtak, múzeumokban, gyűjtőknél, mígnem az elektronikus (azaz művészek és mérnökök által közösen létrehozott) művészet egyik úttörőjeként emlegetett Billy Klüver egy részükre rá nem bukkant, amikor a francia fővárosban, 1978-ban feleségével a Montparnasse-on élő művészeket ábrázoló felvételek után kutatott. Vadászni kezdték a sorozat többi fényképét, és összegyűjtöttek huszonkilencet. Billy Klüver tanulmányozni kezdte a széria darabjait, azok összefüggéseit.

Beszerezte a vonatkozó nap párizsi időjárási térképét, s a felvételen szereplő épületek, alakok fény-árnyék viszonyaiból kiderítette az egyes felvételek készítésének pontos időpontját, sorrendbe rakta őket, és számításai segítségével nyomon követhetjük a művészkompánia vidám bolyongását, valamint Jean Cocteau akkor már bontakozó filmes szemléletét. A Balatonfüreden rendezett kiállítást Európában eddig mindössze háromszor lehetett megtekinteni, Magyarországon éppen egy esztendeje a Kepes Intézetben.

Most a Vaszary Villában ráadásként egy Picasso-kiállítás is nyílt a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből. Május közepéig láthatók a többi közt Picasso Mutatványosok című sorozatának darabjai is, ezt követően más grafikák kerülnek a helyükre. De a Vaszary Villa ezeken kívül is helyet ad rangos kiállításnak, jelesül Robert Capa képeinek. A világhírű fotóriporter 1933 és 1954 között készített 44 felvétele között láthatunk képet a harmincas évek Párizsából, a spanyol polgárháború és a második világháború frontjairól, a háború utáni Kelet-Európában és Izraelben készített riportokból, valamint az ázsiai haditudósításokból is.

Amedeo Modigliani, Pablo Picasso és André Salmon 1916-ban Jean Cocteau fényképén
Amedeo Modigliani, Pablo Picasso és André Salmon 1916-ban Jean Cocteau fényképén
Veres Viktor / Népszabadság

Megfigyelhetjük, hogy Robert Capa kamerájával mindenekelőtt a mozgást, az akciót, a cselekvő embert pillantotta meg – békében és háborúban. És segít abban, hogy megérthessük, mit ragad meg a fotográfus szeme akkor, amikor a világ eseményeiről hírt adó állókép szerepét egyre inkább átveszi a mozgókép. Rövidesen nyaralók, kikapcsolódni vágyók lepik el a Balaton környékét, és ha a balatonfüredi Vaszary Villába is ellátogatnak, világsztárokkal találkozhatnak.

Találkozás Picassóval – Jean Cocteau fényképei és Picasso művei ROBERT CAPA / Mozgásban (A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása) Balatonfüred, Vaszary Villa. Nyitva: augusztus 9-ig

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.