galéria megtekintése

Operaparádé, metálvilla

1 komment


Csepelyi Adrienn

Lesz itt idén minden, mint a búcsúban: szülinapok, világpremier, búcsúbuli és 90 ezer forintos belépő is. Bár 2016 zenei programjának még csak a töredékét ismerjük, az máris kijelenthető: az operarajongóknak pompás évük lesz.

Idén ünnepeljük Kurtág György kilencvenedik születésnapját, ezért februárban dupla dinamittal indít a Budapest Music Center: a mustMEET Composers- (olyan zeneszerzők, akikkel muszáj találkoznunk egyszer az életben) sorozat február elsejei vendége ­Kurtág és Eötvös Péter mellett Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András cimbalomművészek lesznek. Apropó, Eötvös: a Salzburgi Ünnepi Játékokon tartják a világpremierjét a komponista Halleluja című oratóriumának. Novemberben Budapesten is meghallgathatjuk a Bécsi Filharmonikusok előadásában.

Morricone 90 ezer forintért
Morricone 90 ezer forintért
Ognen Teofilovski / Reuters

Születésnapos – tízéves – a Müpa orgonája is: a hangszerek királynőjét igazi parádéval ünneplik. Idén bővelkedünk a nagy egyéniségekben: januárban érkezik Helene Grimaud (Müpa), napjaink egyik legizgalmasabb zongoraművésze, egyben sikeres író és állatvédő, s visszatér – ezúttal a Zeneakadé­miára – a csodagyerekként elhíresült csellistafenomén, Sol Gabetta is.

 

Az év nagy nyertesei egyértelműen az operarajongók, akik valósággal tobzódhatnak: a súlyos betegség után felépülő orosz bariton, Dmitrij Hvorosztovszkij áriaestje a Müpában máris telt házas, s vélhetően nem lesz ez másként Diana Damrau sztárszoprán és férje, Nicolas Testé basszbariton fellépésével sem. A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén Mozart Idomeneójával csábítja a műfaj szerelmeseit (főszerepben Ramón Vargas), de igazi csemegének ígérkezik a Kínai Nemzeti Opera Turandot-előadása is. A Magyar Állami Operaház annak érdekében, hogy minél többen láthassák Plácido Domingót, estéllyé alakítja február 6-i ­Shakespeare-bálját (bővebben keretes anyagunkban).

Az Operaházban január végén Edita Gruberova énekel, júniusban pedig a ­walesi basszbariton, Bryn Terfel bársonyos hangjára olvadozhatnak a hölgyek. Ami a premiereket illeti: Thomas Adés Vihar és Aribert Rei­mann Lear című műve is színre kerül, Magyarországon először.

Domingo az Operában
Domingo az Operában
Wéber Tamás / Népszabadság/archív

A szimfonikus zene kedvelői sem panaszkodhatnak: izgalmasnak ígérkezik Gidon Kremer, Mihail Pletnyov és az Orosz Nemzeti Zenekar Schumann-estje májusban a Müpában, Valerij Gergijev és a Bécsi Filharmonikusok februári koncertje pedig máris telt házas. A Zeneakadémia idén is a kamarazene honi bástyája: a Takács Quartetet például néhány nappal azelőtt hallhatjuk februárban a Nagyteremben, hogy kiderülne: nyer-e újabb Grammy-díjat az együttes.

Komolyzenei árak

Mindennek persze ára is van – elnézve a jegyirodák kínálatát, egyre borsosabb. A külföldi sztárok koncertjeinek belépői többnyire tízezer forint környékéről indulnak, de Ennio Morricone vagy a Black Sabbath koncertjére például 90 ezer forintos jegyeket is vásárolhat, akinek megéri. Ezzel szemben a Müpa világhírű fellépőit akár 2400–3900 forintért megnézhetjük, az Operában pedig nemzetközi szinten elképesztően olcsó, 600-1500 forintos jegyekre is lecsaphatnak a szemfülesek – de a legdrágább, 25 000 forintos jegyek is roppant kedvezőek a világ operaházainak jegyárait ismerve. Az Erkel Színház ennél is olcsóbb: ott akár 300-500 forintért is szórakozhatunk. A nyári könnyűzenei fesztiváljaink – amint az táblázatunkból kiderül – nemzetközi viszonylatban még mindig kifejezetten olcsónak számítanak – persze a bérlet és a kempingdíj mellé nem árt belekalkulálni a fogyasztást is.

A Tüskecsarnokban februárban látható a francia dzsessztündér, Zaz; a Müpa Jazzlegendák sorozatának februári etapjában Oláh Kálmán vendége Joshua Redman lesz. A szökőnapon Pedro Almodóvar kedvenc énekesnője, Buika varázsol a hangjával, a BTF fellépőinek névsorában pedig ott ragyog a Wayne Shorter Quartet.

Osbourne búcsúzni jön – a Black Sabbathtal, legalábbis
Osbourne búcsúzni jön – a Black Sabbathtal, legalábbis
Mario Anzuoni / Reuters

A metálrajongóknak egyik szemük sír, a másik nevet: június elsején Ozzy Osbourne vezényletével a Black Sabbath búcsúturnéja keretében utoljára tombolhatják ki magukat, a Volt Fesztivál nagy durranása meg az Iron Maiden július elsején.

A Balaton Sound felhozatala sejthetően a lakossági kategóriában marad, a Szigetre viszont izgalmasabb nevek is érkeznek: például a Chvrches és a Lean on című dallal a múlt évben szupersztárrá vált dán énekesnő, MØ.

Tízéves orgona

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremé a világ egyik legnagyobb koncerttermi orgonája: 6804 sípból áll, ebből 92 regiszteres, 5 manuálos. Az orgona születésnapján (május 21–22.) Fassang László orgonál, hallhatunk Bach-műveket, az újkori protestáns egyházi zene ékköveit, valamint Bartók-, Liszt- és Kodály-darabok orgonaátiratait. A zárókoncerten a párizsi Notre-Dame orgonistái mutatják be Debussy és Duruflé egy-egy ritkán hallható darabját.

Operabál helyett Shakespeare Estély lesz

A Magyar Állami Operaház idén Shakes­peare Estélynek nevezi a budapesti operabált. Ókovács Szilveszter főigazgató (képünkön) lapunknak elmondta, akkora az érdeklődés a világhírű operaénekes, Plácido Domingo operaházbeli fellépése iránt (mivel 1987 óta nem szerepelt magyar színpadon), hogy alternatív megoldást kerestek az igények kielégítésére. Így február 6-án végül 1200 érdeklődővel többen hallgathatják a spanyol énekest Verdi-áriákat és zarzuelákat énekelni.

Ez alkalommal ugyanis nem szedik szét a nézőteret, amint azt egy bál esetén tennék. Ez a megoldás az intézmény kiadásait is csökkenti. Marad ugyanakkor az operabálokon megszokott különtermekben felszolgált vacsora, az első bálozók tánca, a hajnalig tartó mulatság és a backstage-party a világhírű énekessel – azok számára, akik a 200 000 forintos „báli” jeggyel érkeznek. Akik csak a műsorra kíváncsiak, olcsóbb jegyeket vásárolhatnak: 1500 és 38 000 forint között.

A főigazgató elmondta: ha ez a forma beválik, jövőre is így rendezik meg az operabált. Azt is szeretné, ha Plácido Domingo egy teljes Verdi-opera címszerepében is ellátogatna majd az Andrássy úti palotába. A Shakespeare Estély éjféli jótékonysági aukciójának bevételét a mentőszolgálatnak ajánlják fel. (Sz. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.