galéria megtekintése

Ókovács operaházi titkai

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Az operaház évek óta szerződésben áll egy Fidesz-közeli ügyvédi irodával, miközben belső kapacitást is fenntartanak jogi feladatok ellátására. Arra a kérdésünkre, hogy miért indokolt mindez, és hogyan esett a választásuk a Jaczkovics Ügyvédi Irodára, nem válaszolt az Opera, mivel a kérdés szerintük nem minősül közérdekű adatigénylésnek.

Ókovács Szilveszter 2011 augusztusában került kormánybiztosként az operaház élére. Kinevezése után alig néhány héttel szerződést kötött a Jaczkovics Ügyvédi Irodával, elsősorban peres képviselettel, illetve azzal bízva meg őket, hogy „esetileg jogi támogatást nyújtsanak olyan kérdésekben, amelyek az iroda szakterületéhez tartoznak”. Mindezt 20 ezer forintos órabérért.

Ókovács Szilveszter
Ókovács Szilveszter
Teknős Miklós / Népszabadság

Az Operaház ugyanakkor belső erőforrást is igénybe vesz jogi feladatai ellátására, jelenleg is betöltött a vezető jogtanácsos munkaköre, amelyet régebben Főző Virág, a ház jelenlegi főigazgató-helyettese látott el.

 

Nem tudtuk meg, hogy mi indokolja ilyen körülmények között a Jaczkovics iroda foglalkoztatását. (Fontos tudni, hogy az ügyvédi irodák megbízásához nem szükséges közbeszerzési pályázatot kiírni, ilyesmi ebben az esetben sem történt.)

Jaczkovics László, az iroda névadója világosan köthető a Fideszhez.

A Bokros-csomag idején átmenetileg bevezetett felsőoktatási tandíj elleni tiltakozás egyik vezérfigurájaként tűnt fel a politikában a hallgatói mozgalom akkori első embere, Szabó László oldalán alelnökként. Az első Orbán-kormány idején tanácsadóként dolgozott az Oktatási Minisztériumban, a 2002 és 2010 közti időszakban pedig az ellenzékben lévő Fidesz delegáltja volt az MTV Közalapítvány Kuratóriumának ellenőrző testületében, egy ideig vezette is ezt a grémiumot.

Az első Fidesz-ciklus oktatási minisztere, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesteri hivatalának elnyerése után szinte azonnal foglalkoztatni kezdte régi ismerősét a XII. kerületben

– a Magyar Narancs tavalyelőtti cikkei szerint feltűnően sok pénzért és néhány esetben furcsának tűnő feladatokkal.

Az írások rámutatnak arra is, hogy Szabó László és Jaczkovics útjai a hökös idők után is többször keresztezték egymást, és feltűnő, hogy több olyan helyen, ahol Szabó vagy a felesége, Papp Csilla (a Színművészeti Egyetem sikertelen kancellárjelöltje) megfordult, Jaczkovicséknak is termett valamikor megbízás. Ilyen hely az MTVA, amelynek Szabó rövid ideig tanácsadója, illetve Zugló önkormányzata, amelynek Papp Csilla a Papcsák-korszak jó részében a jegyzője volt.

A Bánk bán próbája 2011-ben.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az irodát az utóbbi években számos további munkával is megtalálta a közszféra, egy időben például úgy kellett képviselniük a Szerencsejáték Zrt.-t a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt, hogy annak miniszteri kabinetjét szintén ők látták el jogi szakértelmet igénylő ügyekben tanácsokkal. A minisztérium korabeli álláspontja szerint ez azonban nem okozott semmi problémát, mivel „a Szerencsejáték Zrt. speciális tevékenysége kizárja a kettősséget”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.