galéria megtekintése

Ó, Lázárom, egy lázálom!

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 03. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

A legendás gazdasági igazgató, Lázár Egon sosem gondolta, hogy bármit is írni fog levélen, szerződésen és gazdasági beszámolón kívül. Színházi évtizedeiről megjelent Visszapillantó című könyve Eszenyi Enikő ötlete volt, s Radnóti Zsuzsának köszöni, hogy addig dicsérte, míg el nem készült vele.

Gyerekkora óta kíséri a színház Lázár Egont. Tehetségtelen színésznek tartotta magát, de benne volt jó pár amatőr színjátszó csoportban. Nyolc évig együtt járt iskolába Romhányi Józseffel, iskolai darabjaiban gyakran szerepelt. Romhányi minden osztálytársára gúnynevet csatolt, neki a Váltó-Lázár-Mek-Egont adta, és a következő versikét faragta róla: „Ó, Lázárom, Lázárom / Rossz vagy, mint egy lázálom!”

A lényeg a játék, lehet betű, színház vagy kártya
A lényeg a játék, lehet betű, színház vagy kártya
Teknős Miklós / Népszabadság

A hadifogságból sem maradt ki a színjátszás, vállalt mindent, amiből az éhségét csillapíthatta. Ez a három év hagyta benne a legmélyebb nyomokat, megmentett levelezőlapjait ma is őrzi. 1947. szeptember 3-i szabadulása után két héten belül elhelyezkedett egy textilüzemben, némi kurfli és a számviteli főiskola után indult professzionális színházi karrierje a Városiban. Ezt a munkát egykori barátjának, Kublin Jánosnak köszönte.

 

Mikor Lázár bement új munkahelyére, hatalmas iratkupacot talált az asztalán egy almával és egy cédulával: „ez a munkahelyed, ez a munkád és az alma a fizetésed”. A Városi Színházból akkor lett Erkel, mikor Budapest legnagyobb színházát kamaraként csatolták a feleakkora nézőterű Operaházhoz. Lázár Egon élénken emlékszik arra a taggyűlésre is, ahol az egyik jegyszedő néni azt javasolta, vegyék fel Rákosi Mátyás nevét.

Azzal szerelte le: „ha majd valamennyien olyan színvonalon dolgozunk, mint a csepeli gyár elvtársai, akik a Weiss Manfréd nevét Rákosira cserélték, akkor kérhetjük mi is az átnevezést. Legyünk addig Erkel. Ő is híres ember volt”. Hosszú susmogás után megmaradt a név. Az Operából a Déryné Színházba, majd 14 évvel később a Vidám Színpadra szerződött. Róna Tibor igazgatása alatt olyan politikai kabarék futottak, amelyekben kimondhatták, amit máshol nem lehetett.

Az akkori politikai vezetők rendszeres vendégeik voltak, a „szelepszínházat” hagyták működni. Róna azonban disszidált, pár nappal később megjelent a gazdasági igazgatónál a színház akkori vezető színésze (nevet nem mond), és a társulat nevében kérte, vállalja el az igazgatást. Azt is hozzátette: nevetségesen alacsony a fizetése, és mint a legtekintélyesebb színésznek, száz forinttal emelje meg a bérét. A neves színész két nemleges válasszal távozott.

A Vígszínházba Várkonyi Zoltán szerződtette 1979-ben, de hosszabb időt, 24 évet Marton László mellett töltött. Eszenyi Enikővel jó két évet dolgozott együtt, majd átadta a stafétát az egyik legtehetségesebb gazdasági igazgatónak, Csóti Józsefnek, de marasztalták gazdasági tanácsadónak. Ő a Víg nyolc alapítványának a kurátora, és intézi is az ügyeit, bár igazság szerint 93 évesen sem köti ez le eléggé sem idejét, sem energiáját.

Korábban energialekötésnek használta a sportot. Sosem versenyszerűen, de folyamatosan. Rengeteg sport- és játékbarátsága szövődött a színházban meg a médiában. Ezek tartósak maradtak, akár vesztett, akár nyert. Mindig szenvedélyes játékos volt, még a hadifogságban is betűjátékokkal tartották karban az agyukat. Később nagyon jól pókerezett, általában nyert is. Négy évtized eredményeit aktuális noteszeiben listázta. Mikor népszerű lett a texas holdem nevű változat, szerencséje alábbhagyott. Úgy tűnt, nem tudta megtanulni ennek a lélektanát. Két év alatt százezer forintot bukott rajta, ezért abbahagyta a játékot, mondván játszótársainak, búcsúzzanak el a szponzoruktól.

Színházi, médiabarátságai mellett a könyvében többször említi Fekete Györgyöt. A kettőjük közötti nem elhanyagolható politikai, szemléletbeli különbség semmiképpen sem homályosította el több évtizedes barátságukat. Beszélgetéseikben óhatatlanul előkerül a politika, vitáznak is, de természetes, hogy gratulált például Feketének, mikor újabb három évre meghosszabbították az MMA-s elnökségét.

Teljesen azonosan gondolkodott viszont feleségével, az értékrendjük tökéletesen megegyezett. Jó és szép házasságuk volt. Lázár Iza három éve, október 29-én hunyt el. Az ajánlás a könyvben is neki szól: „Ezt az írást szépséges szerelmemnek, Izának ajánlom, 58 évi boldog házasságunk emlékére.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.