galéria megtekintése

Ő is a Tudjukkik embere

0 komment


Kácsor Zsolt

Április 4-től minden hétfőn közlünk egy epizódot Az Év Könyve készülő szövegeiből. Mindig más kortárs szerző írja a következő, az előzőhöz és a valósághoz lazán kapcsolódó jelentést Magyarországról a meg nem nevezettek – de mi tudjuk, kik! – megbízottja, bizonyos Gulliver nevében.

A hétfőn megjelenő első epizód szerzője, Péterfy Gergely író, szerkesztő, egyetemi oktató 1966-ban született Budapesten. 1993-ban szerzett latin–ógörög szakos diplomát, és majd két évtizeden át tanított a felsőoktatásban. 1994 óta több kötetét adták ki, pályáján áttörést jelentett a 2014-ben a Kalligramnál megjelent Kitömött barbár című regénye, amelyért Aegon-díjat kapott. – Valamikor klasszika-filológus voltam, de már jó ideje csak író vagyok. Elsősorban és szimplán prózaíró, aki minél több regényt szeretne írni. Vagyok továbbá öt gyerek büszke apja, ebből három saját, kettő a feleségemé, végül pedig vagyok férj, az én szép és okos feleségem élete párja – fogalmazott bemutatkozásképpen.

Péterfy Gergely, jövő hétfői kísérletünk alanya
Péterfy Gergely, jövő hétfői kísérletünk alanya
Korponai Tamás / Népszabadság

Negyvenéves koráig a szülővárosában, Budapesten élt, ma is budapestinek vallja magát, de tíz évvel ezelőtt Kisorosziban telepedett le a családjával, mert a városi pörgésnél jobban szereti a koncentrált nyugalmat, ő nem olyan „jövő-menő figura" ugyanis, mint amilyen új főhősünk, Gulliver.

 

Arra a kérdésre, hogy mi ragadta meg a Népszabadság kísérletében, az író azt válaszolta: nagyon szereti az új feladatokat, inspirálóan hatnak rá a felkérések, a határidők. Magát az eredeti swifti figurát is kedveli, de szerinte annak a Gullivernek is megvan a maga speciális bája, akit a sorozat kedvéért életre keltünk.

Péterfy Gergely izgalmasan aktuálisnak tartja a Magyarországra a „Tudjukkik" megbízásából ellátogató ügynök történetét, különösen annak tükrében, hogy az országban jó ideje Európa-ellenes „felhorgadás" tapasztalható, aminek következtében instabillá, ingataggá vált Magyarország, s tágabban a visegrádi országoknak a nyugati értelemben vett Európában elfoglalt helye.

Szerinte különös pikantériát ad a sorozatnak, hogy Kelet és Nyugat között ­újra fellángolt az az ősrégi feszültség, amely pár évtizede már nem létezőnek tűnt. Az író úgy látja: napjainkban sajnos át kell élnünk ugyanazt a traumát, ami a XVIII–XIX. századi kelet-európai értelmiséget érte. Az akkori intellektuelek fájdalmasan eszméltek rá, hogy milyen óriási távolság alakult ki Európa nyugati és keleti fele között, de – jegyezte meg Péterfy – „most, a régi történet újrajátszásában sajnos mi vagyunk soron".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.