galéria megtekintése

Berúgnák az üvegplafont

2 komment


Csepelyi Adrienn

Beperelte hazája labdarúgó-szövetségét az Egyesült Államok női válogatottjának öt sztárja: a világ legjobbjai a férfiakkal egyenlő bánásmódot és azonos béreket követelnek. Az ügy világszerte utat mutathat a női sportolóknak, akik régóta küzdenek az egyenjogúságért.

Alex Morgan, Hope Solo, Becky ­Sauerbrunn, Carli Lloyd és Megan Rapinoe – Amerikában éppoly jól csengő nevek, mint nálunk Görbicz Anitáé és Tomori Zsuzsáé. Mégis lázadnak: beperelték hazájuk futballszövetségét a Munkavállalók Egyenjogúsági Bizottságánál. Azonos feltételeket és díjazást akarnak.

Rapinoe ugrik Solo (1) és Lloyd (10) nyakába a 2015-ös vb-döntőn
Rapinoe ugrik Solo (1) és Lloyd (10) nyakába a 2015-ös vb-döntőn
Kevin Lamarque / Reuters

Ahhoz, hogy mindezt megértsük, nem árt vázolni a sportág tengerentúli viszonyait: az amerikaifutball és a baseball népszerűsége miatt a labdarúgás szinte nőies sportágnak számít. A USWNT (ez a női válogatott betűszava) ráadásul világranglista-vezető: négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok, hétszeres Copa America-győztes. Férfi kollégáik viszont a világranglista harmincadik helyén állnak, 1930 óta nem tudtak dobogóra kerülni a vb-n.

 

A nők valódi sztárok hazájukban: a 2015-ös, Japán elleni vb-döntőt 40 millió amerikai háztartásban követték élőben. Soha ennyien nem néztek még futballmeccset (férfit sem) az USA történetében, a USWNT ezzel lekörözte az NBA 2015-ös döntőjének nézettségét. A vb-győzelem után az egyik legjelentősebb amerikai sportmagazin, a Sports Illustrated 25 (!) különböző címlappal jelent meg, azaz a keret valamennyi tagja, Jill Ellis szövetségi kapitány és a csapat is saját borítót kapott. A játékosok rendszeres vendégei a legnézettebb tévéműsoroknak, Hope Solo szerepelt a Dancing ­With The Stars elnevezésű tánc­show-ban, Alex Morgan Jimmy Kimmel show-jában lépett fel.

Idén már a FIFA16 nevű számítógépes játékban is futballozhatunk a USWNT tagjaival. Reklámoznak üdítőitalt, kiadtak önéletrajzi könyvet, ők ­Michelle ­Obama egészséges életmódra nevelő kampányának arcai. Valamennyien a legnagyobb sportszergyártó szponzoráltjai – Alex Morgan ­Nike-plakátjai magyar üzletekben is láthatók. Mindannyian előkelő helyen állnak a legtöbbet kereső női futballisták rangsorában. Egyértelmű tehát, hogy a per valójában nem a pénzről szól.

Mégis a számok árulják el, miről: a női csapat 2015-ben húszmillió dollárral több hasznot hozott a szövetségnek, mint a férfiválogatott, ­Solóék ehhez képest körülbelül negyedannyit keresnek, mint Jürgen Klinsmann együttesének tagjai.

A nőknél betelt a pohár: azonos feltételeket, a férfiakéval megegyező színvonalú szállást és utaztatást, jó minőségű pályákat akarnak.
Két éve negyven női futballista a kanadai szövetséget és a FIFA-t perelte, amiért a kanadai vb-t műfüves pályákon rendezték. Noha kutatások bizonyítják, hogy a női sportolók térde jóval sérülékenyebb, a műfüves talaj pedig nem tesz jót az ízületeknek, a FIFA hajthatatlan volt. A tagországi szövetségek ultimátumot adtak a perelő játékosoknak: vagy visszavonják a keresetet, vagy nem utazhatnak a tornára. A vb-t követő „győzelmi turné" egyik állomásán, Honolulun olyan gyatra pályán fogadták a világ legsikeresebb női csapatát, hogy a játékosok testi épségük érdekében bojkottálták a meccset.

Carli Lloyd elbűvölte Barack Obamát is
Carli Lloyd elbűvölte Barack Obamát is
Kevin Lamarque / Reuters

Az amerikai válogatott korábbi sztárja, az olimpiai és világbajnok Julie Foudy rendszeresen szembesül azzal, hogy a FIFA-elöljárók – akik nagy százalékban a hímsovinizmust legalábbis toleráló kultúrákból érkeznek – nem veszik komolyan a női labdarúgást. A férfiak vb-győzelme 35 millió dollár pénzdíjjal jár – a nők ugyanezért kétmilliót kapnak. Moya Dodd, a FIFA végrehajtó bizottságának egyik női tagja (a másik a burundi Lydia Nsekera, ezzel az arány 24:2 a férfiak javára) szerint a női futball könnyedén a FIFA másik fejőstehenévé válhatna, ám ehhez azonos feltételekre és befektetésekre van szükség. Ez – egyelőre – csak az egyik oldalon valósul meg: a legutóbbi férfi-, illetve női vb közvetítési jogait a ­FIFA közel azonos áron értékesítette az amerikai szövetségnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.