galéria megtekintése

Női túra a nagy bajszú férfiakhoz

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 22. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Kreif Zsuzsi és Zétényi Bori tavaly közös filmmel diplomázott a Momén. Szerelemgyerekük, a zabolázatlanul jópofa Limbo-Limbo Travel nyert a hazai Friss Hús rövidfilmfesztiválon, a legjobb animációs filmnek szavazták meg Krakkóban, versenyzett Annecyben és Dargay Attila-díjat kapott a vasárnap zárult CineFesten.

A 16 perces Limbo-Limbo Travel laza és agyament egyszerre. Mellőzött nők sajátos társkereső utazásáról szól egy bizonyos Limbo-Limbo Travellel. Úgy döntenek, hogy délre veszik az irányt, ahol állítólag gigantikus bajszú, pucér férfiak várják őket. Persze semmi sem úgy sül el, ahogy várnánk: a női paradicsom sem tökéletes, a nők összevesznek a férfiakon – miközben az egész egy elszabadult képorgia.

 

Nem véletlen, hogy sokaknak mindez Kovásznai György egykori legendás, egész estés animációs játékfilmjét, a Habfürdőt juttatja eszébe, amit 1979-ben összesen egy hétig vetítettek a mozikban, később egyetemista filmklubok kultdarabja lett. Ráadásul ahogy egykor a Habfürdőnek, a Limbo-Limbo Travelnek is Másik János szerezte a zenéjét.

A film francia koprodukcióban készült el, az előkészítés a Momén zajlott, az animálás Franciaországban, az utómunka, a színezés, a zene és hangkeverés pedig újra itthon.

A Limbo-Limbo mellett készül egy másik közös munka is: az egyetemen többen dolgoznak Candide kalandjain Voltaire műve alapján, de mai környezetbe helyezve. Ez is kapcsolódik Kovásznai Györgyhöz: jó harminc éve kezdett bele egy Candide-projektbe, amit nem tudott befejezni. Az ő életművével foglalkozó Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész támasztotta fel a filmtervet. Candide egy vegyesen mai és XVIII. századi világban fog utazgatni Las Vegas és háborúk között, egyszerre lesz smiley-val díszített T-shirtben és parókában, mestere, Pangloss pedig Coelho-szövegekkel operáló kamu guru karakter lesz.

Hirdetést olvas az alkotó

- Együtt csináltok filmet, mindig együtt is utaztok?

- Ha mindketten ráérünk éppen, akkor együtt megyünk – mondja lapunknak Kreif Zsuzsi. – A krakkói filmfesztiválra Bori nem tudott kiutazni, pedig ott megnyertük a legjobb animációs filmnek járó Silver Dragon díjat, amiről kiderült, hogy Oscar-kvalifikáló díj. De a filmben mindent együtt csináltunk, együtt raktuk össze a karaktereket, a sztorit, és együtt is rendeztük meg.

- Hogy született a Limbo-Limbo Travel-film?

- Először egy újsághirdetést találtam, amiben női utasoknak szerveztek kubai társas utazásokat ismerkedési céllal, de később olvastam nyugat-európai utazási irodák ajánlatairól is olyan helyekre, ahol helyi férfiakkal ismerkedhetnek meg – innen a sztori. Fél éve fejlesztettük a tervet, amikor bemutattuk a Visegrad Animation Forumon, a zsűriben ott ült jövendőbeli francia producerünk, Christian Pfohl: megtetszett neki a terv, elkezdtünk együtt dolgozni.

- Mennyire igaz a kovásznais párhuzam?

- Sokat nézegettük Kovásznai filmjeit az egyetem közben, biztos, hogy hatott a rajzainkra.

- Itthon fogtok dolgozni, vagy külföldön?

- Egyelőre én nem tervezek elköltözni, szerencsére ma már a koprodukciós munkákat meg lehet oldani interneten, emiatt elég csak néha-néha kiutazni rövidebb időre.

- A következő film a Limbo-Limbóból alakult?

- Egyelőre nem tervezünk folytatást. Nemrég derült ki, hogy megkaptuk a támogatást a teljes Candide-tévésorozatra, ennek pilot epizódja másfél éve, első része idén tavasszal készült el. Ezen is együtt fogunk dolgozni, de vannak terveink külön-külön is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.