galéria megtekintése

Nincs mindig diadal

1 komment


Csákvári Géza

Noha az Oscarért folyó versenyben a Spotlight került díjközelbe, so­káig az esélyesek között tartották a ­James Vanderbilt rendezte, Cate Blanchett főszereplévésel készült Igazságot, mely szintén valós oknyomozó esetet dolgoz fel: 2004-ben a CBS 60 Minutes című sorozat riporterei ifjabb George W. Bush múltjában kutakodtak, jelesül, hogy a katonakorából származó információk ellenmondásosak, bizonyos teljesítményei csak papíron léteznek. A hatalom azonban erősebb volt, az újságírók elbuktak. A film újdonsága éppen ez, Hollywood a dicső történeteket szokta feldolgozni.

Robert Redford és Dustin Hoffman elnökbuktató újságíróként
Robert Redford és Dustin Hoffman elnökbuktató újságíróként

A leghíresebb, újságírókat bemutató film Az elnök emberei, 1976-ból. A Washington Post a Water­gate-ügyet kirobbantó, Nixon elnököt lemondató cikksorozatának történetét dolgozza föl. A két újságírót, Bob Woodwardot és Carl Bersteint Robert Redford és Dustin Hoffman formálta meg. Ugyancsak Redford játssza Michelle Pfeifferrel az ­1996-os A hírek szerelme­seit, de ez inkább volt szerelmi történet, mintsem médiatörténeti szenzáció. Ellentétben a ­George Clooney fekete-fehér Jó estét, jó szerencsét!-jével. A neves tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow (David Strathairn) az első, aki 1953-ban eléggé bátor szembeszállni az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság hírhedt Joseph McCarthy szenátorával.

 

Az igaz történeten alapuló újságírós filmek közé tartozik még a Bennfentes (1999): hőse, Jeffrey Wigand (Russell Crowe) kutatási és fejlesztési vezetőként dolgozik egy dohányipari cégnél, és tiltakozik, amikor főnökei a nikotinfüggés felgyorsítását célzó kísérletekbe kezdenek. Meghallgatják, majd kirúgják. Lowell Bergman (Al Pacino) tévés riporternek sikerül rávennie a megtört embert, hogy álljon a nyilvánosság elé, ám a következményekbe ő sem gondol bele.

A fikciós darabok között fontos az Alan J. Pakula rendezte Pelikán-ügyirat: ebben Denzel Washington az újságíró, aki segít Julia Robertsnek egy gyilkossági ügy leleplezésében.

Itthon is vannak esetek

Magyarországon sosem volt nagy hagyománya az oknyomozásnak, mégis voltak olyan filmek, mint Fábri Zoltán két műve, a Sánta Ferenc regényéből készült Húsz óra (1965), amelyben Keres Emil a riporter, és egy Karinthy Ferenc-novella feldolgozása, a Gyertek el a névnapomra (1983), amelyben Piros Ildikó. Lengyel színész, Jadwiga Jankowska-Cieslak az igazságért küzdő újságírónő Makk Károly 1982-es Egymásra nézve című filmjében. Nem viselik el sem megalkuvás nélküli munkáját, sem leszbikus kapcsolatát. A Balzac-regényt magyar viszonyokra Spiró György író és Gazdag Gyula rendező által áthangoló Elveszett illúziókban (1983) Máté Gábornak saját lelkiismeretén kívül az Udvaros Dorottya és Básti Juli megformálta nőkkel is meggyűlik a baja. Most készít Gárdos Éva Kondor Vilmos Budapest noirjából filmet, az újságíróból lett nyomozó: Kolovratnik Krisztián.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.