galéria megtekintése

Nevetve emlékeznek ma Janikovszky Évára

1 komment

N. K. J.

Kilencven éve, 1926. április 23-án, Kucses Éva Etelka Nametta néven látta meg a napvilágot a mindmáig töretlen népszerűségnek örvendő írónő. Janikovszky Éva tizenhárom éve ment el, de még most is jelennek meg „új" könyvei.

Janikovszky Éva Szavalóverseny, Janikovszky Éva Kórustalálkozó, Janikovszky Éva Kistérségi Futball-bajnokság – ízlelgettük jó néhány évvel ezelőtt, amikor híre jött, hogy Kozármislenyben az iskola és a művelődési ház is a 2003-ban elhunyt írónő nevét vette fel. És persze azonnal az jutott eszünkbe, hogy ő ezen most milyen jót nevetne. Arról nem is beszélve, hogy milyen remek tárcát írna belőle.

Hiába, hogy csaknem másfél évtizede nem alkot, aligha van olyan betűértő ember ebben az országban, aki nem ismeri a nevét. Tűpontos gyerek- és felnőttismeretről tanúskodó könyveiből ma is rendszeresen idézünk.

Hiszen az élet újra és újra elénk hozza a kérdést:

 
Kire ütött ez a gyerek?, vagy hogy mi lenne, Ha én felnőtt volnék.

És akkor egy szót sem szóltunk még A lemez két oldaláról...

Művei sikere mindmáig megállíthatatlanok. Csak az elmúlt tizenöt hónapban hét kínai nyelvű, egy-egy szlovén, lengyel, cseh, spanyol kötete jelent meg, itthon pedig két „új" könyve is kapható.

Eközben „családi" kiadója, egész életen át kitartó munkahelye, a Móra kiadó nemsokára új székházba költözvén Janikovszky Éva Gyermekszínházat készül avatni.

Az írónő ma lenne 90 éves. A Pesti Magyar Színházban megrendezendő emléknapra – amelynek mi más lehetne a címe, mint hogy Velem mindig történik valami – nem csak az emlékezni kívánókat várják. Azokat is, akik egyszerűen nevetnének végre egy jót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.