galéria megtekintése

Név nélküli díjak szemléje

0 komment


Csákvári Géza

Hétfőn az Uránia moziban a ­Saul fia zártkörű vetítésével elkezdődött a 2. Magyar Filmhét, amelynek nyilvános programjai vasárnapig várják az érdeklődőket a Cinema City MOM Park multiplexben. A program vonatkozásában az egykori filmszemlékkel ellentétben a magyar filmhét visszafelé tekint, azaz nem akarja betölteni a premier­mustra szerepét.

Az „ismétlések fesztiválján" az elmúlt két-három év filmes termését nézhetik újra vagy pótolhatják az érdeklődők. A program sze­niorja ­Deák Eszter 2012-es gyártású Aglaja című műve.

Mészáros Mártát a moderátor Vig György meglepte az apjáról talált írással
Mészáros Mártát a moderátor Vig György meglepte az apjáról talált írással

A délelőtti vetítések viszonylag alacsony kihasználtsággal mennek, de a késő délutáni és esti vetítéseken már érezhető a pezsgés. Novák Emil, a rendezvényt szervező Magyar Filmakadémia elnöke lapunknak elmondta: a kezdeti harmincas taglétszám mára 192 főre bővült, illetve márciusban tisztújítás is lesz. Bármelyik tag indulhat az elnöki posztért – ad abszurdum akár Andy Vajna kormánybiztos is, aki produceri minőségében lépett be. A filmhét a tavalyitól eltérően gálával zárul vasárnap este, a mintegy 270 bemutatott mű versenyben van a magyar filmdíjakért. Az elismerésekről, melyeknek még nincs nevük és pénz sem jár majd hozzájuk, a tagok döntenek titkos szavazással.

 

Amerikai film is lesz a magyar filmhéten: Zsigmond Vilmosra emlékezve pénteken levetítik a ­Brian De Palma rendezte Fekete Dáliát, a legendás operatőr utolsó Oscar-jelölt munkáját, amelyhez kapcsolódóan felszólal – a nem akadémiai tag – Koltai Lajos Oscar-jelölt operatőr-rendező. A filmhéten Zsigmond forgatási képeiből készült tárlatot is meg lehet tekinteni.

Szakintézmények is bemutatkoztak a rendezvényen, például a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) képvisele­tében Fejes Katalin főigazgató-helyettes tartott előadást, de az intézmény bizonytalan jövőjéről – ­február elején röppent fel a hír, hogy megszüntetik a Mandát – nem tudott új információval szolgálni. Ahogy fogalmazott, a helyzettel ők sincsenek tisztában, ám az biztos, hogy jogutód nélkül nem lehet felszámolni egy nemzeti gyűjteményt.

Szép Ernő-novella Mészáros Márta apjáról

A filmhét pódiumbeszélgetéseit menet közben szervezik, last minute jelentik be őket a rendezvény Facebook-lapján. Néha így is sokan gyűlnek össze rájuk. Ez történt az után is, hogy levetítették Mészáros Márta Anyám leveleit Sztálinnak című dokumentumfilmjét. A rendező is meglepődött, mert a beszélgetés moderátora, Vig György egy nemrég általa talált Szép Ernő-írást olvasott föl arról, miként találkozott a szerző az akkor 23 éves Mészáros Lászlóval és alkotásaival Budapesten. A szobrász később családjával a Szovjetunióba került, és lánya gyerekkorában örökre eltűnt a sztálini megtorlás áldozataként. Mészáros Márta ekkor hallott arról először, hogy a nagy magyar író novellában örökítette meg az ő apjával való találkozását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.