galéria megtekintése

Nem olyan régi idők focija

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 31. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

A szombati MTK–Kaposvár bajnoki lesz a Hidegkuti stadion búcsúmérkőzése. A legendás MTK-pálya 102 év után bezár.

MTK – MAC 2:1 (2:1) „Hungária-út – 6000 néző. – Bíró: Iváncsics Mihály. Az enyhe idő nagy nézőközönséget vonzott, amely a legnagyobb rendben szemlélte végig a mérkőzést, feleslegessé tevén azt a nagy óvatosságot, amelyet a pályavezetőség a rendfenntartás érdekében a nagyszámú rendőri készenlét kirendelésével követett.

A hanyatlás megállíthatatlan
A hanyatlás megállíthatatlan
Földi Imre

Tartalmas játék nem fejlődhetett ki, mert az MTK hiányos felállításban és felforgatott csapattal állt ki, a MAC pedig minden komoly előkészület nélkül ment bele a küzdelembe. Az első félidő utolsó perceiben rendőri beavatkozás is történt.

 

Fehér kapus egy védett labdával elterül a kapuvonalon és Kertész II. a nagy rohamban vigyázatlanul Fehér hátára lép. A hivatalosan jelenvolt két rendőrfogalmazó erre a közönség hangos tiltakozása közepette a pályára megy, de nem avatkozik bele a bíró hatáskörébe és a kapott információk után elhagyja a pályát.”

A Huszadik Század tudósításából kiderül: mindez 1922 tavaszán történt, és az MTK abban az évben bajnok lett. A sikert fűszerezte, hogy a bajnok MTK riválisai már akkor az UTE és az FTC voltak. Sándor Csikar és Illés Béla neve a kék műanyag ülésen, a korlátfesték alól kivillanó rozsda, a kései törődés és az idejétmúltság jelei.

Állok a tribünön, ami még a foci régi idejére emlékeztet – emlékszem, amikor először láttam angol bajnokit a tévében, elaléltam ezeknek a régi, fából ácsolt stadionoknak a dinamizmusától. Meredek, egymás fölé tornyosuló ülőhelysorok, a tető pedig egyik végén felfüggesztve, merészen ível előre. (A maiak persze már merészen hánynak fittyet a fizika törvényeinek.)

Az a familiáris légkör rég elmúlt, különösen, hogy ezek az amúgy szép régi fatribünök idővel hajlamosak voltak be-beszakadni a túlterhelés alatt. Amai Hidegkuti stadion őse is fából épült, amikor 1911 tavaszán az MTK pályatelek-kérelmére Budapest Székesfőváros tanácsa – és az MTK-szurkoló polgármester, Bárczi István – hétholdas területet utalt ki az akkori Temető-dűlőben. 1912. március 31-én már pályaavató volt, amelyen legyőzték a Fradit (MTK–FTC 1-0).

A játéktér akkor ritkaságszámba menően füves volt (később többször kikopott és évekig földes lett), sőt alagcsövezték is, hogy a csapadékvizet elvezesse a pálya alól. Egymással szemben két fedett tribün állt páholyokkal, a kapuk mögötti karéjban pedig a betonlépcsős állóhelyek.

A klubház akkoriban úgy nézett ki, mint valami sokteraszos csónakház vagy alpesi üdülő, és természetesen volt hozzá vendéglő, kávéház, társalgó, tanácsterem, irodák és játékterem, továbbá birkózó- és vívótermek, illetve az igazgatói lakás. (A focipálya körül akkor még megvolt a futópálya, később teniszpályákat is építettek.) Mivel a második világháborúban a közeli gyárak miatt ezt földig bombázták, a mai stadion elődje is fából épült újra.

Később betonra cserélték a faelemeket, igaz, eggyel odébb még ma is áll Budapest alighanem utolsó régi típusú fa lelátója, a BKV Előre sporttelepén. Már nem tűnik annyira impozánsnak, mint építésekor a húszas években, de így is kivételes (sport)ipari műemlék. (Hajdan nemcsak ez és az MTK stadionja épült ugyanebben a brit stílusban, hanem a kettővel ezelőtti FTC-stadion is 1911-ben.)

Ezekről a régi pályákról a legendás Mándy Iván-Sándor Pál-film, a Régi idők focija jut eszünkbe Minarik Ede/ Garas Dezsővel – de azt nem itt forgatták, hanem a kőbányai Törekvés-pályán. Itt forgatták viszont A Menekülés a győzelembe című hollywoodi filmet 1980-ban, amelynek a statisztaválogatásán, ha jól emlékszem, én is jártam.

A világháború idején játszódó filmben a Harmadik Birodalom katonaválogatottja a legyőzöttek hadifoglyainak válogatottjával mérkőzik, ami akkor focistákból és színészekből álló, igazi világválogatottat hozott Budapestre. Pelé és Michael Caine, Bobby Moore és Max von Sydow szerepelt abban az összeállításban, az argentin világbajnok Ardiles és a veterán, Oscar-díjas rendező, John Huston. A legnagyobb sztár mégis Sylvester Stallone volt, túl a Rocky első két részén, de még innen a Rambókon.

Kapust játszott, az angol világbajnok kapus, Gordon Banks próbálta betanítani erre-arra, de így is eltörte az egyik ujját és a bokája is kibicsaklott. [Hazatérve aztán – már Rambóként – „beszólt” a kommunista Magyarországnak, amiért sokáig nemkívánatos személlyé vált. 1992-ben barátja, Andy Vajna kaszinómegnyitójára érkezett Budapestre, pár éve pedig A feláldozhatók (The expendables) című filmjében a főszereplő párosban Jason Statham volt Buda, ő meg Pest.]

A nyolcvanas években az MTK-pálya a legendás koncertjeiről is híres volt. A Hungária körúti oldalra telepített színpadon fellépett az Iron Maiden, a Metallica, aztán pedig David Bowie, a Yes és a Depeche Mode is. 1987-ben Carlos Santana koncertjén szakadt az eső – ő a színpad elején állva ázott...

A mai MTK–Kaposvár bajnoki lesz a 102 éves Hidegkuti stadion búcsúmérkőzése. Deutsch Tamás elnök tájékoztatása szerint a klubházat nem bontják le, de a pálya kicsivel arrébb kerül, és az MTK lesz a BKV Előre Sport utcai pályájának bérlője is. A régi tribünök megmaradnak, ahogy a Kincsem parkban is a LOVI régi tribünépülete elé épült az új. Nemrég pedig felröppent a hír, hogy tervezik a Menekülés a győzelembe remake-jét: a főszerepekben David Beckhammel és Vinnie Jonesszal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.