galéria megtekintése

Tehetség: nem kutató, mutató

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 22. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Tizenöt magyar banda vetélkedik a Nagy-Szín-Pad keretében.

Lehettünk volna gyanakvóbbak egy kicsit, de hát a jó idő mindent elaltat. Éppen csak a csehovi dramaturgia törvényszerűségét nem vettük figyelembe: ha leülsz egy óriási kivetítő alá, nincs az az isten, hogy arra ne vetítődjön ki valami, lehetőleg egy hangos valami.

Tehetség a tehetségmutatón
Tehetség a tehetségmutatón
Teknős Miklós

Az Akváriumban történt mindez, ahol kedd este fél nyolckor még csak a nyilvános beállás ment, eleinte némán, aztán Puskás Petinek és Rátonyi Krisztának is lett hangja, akik a nagyteremben próbáltak az élő adásra: a Nagy-Szín-Pad elnevezésű, úgynevezett tehetségkutató verseny első fordulóját, csakúgy, mint a továbbiakat, egyenesben adta a köztévé is.

 

Ez a tehetségkutató mint műfaj különben elég félrevezető: az ebben a három napban az Akváriumban fellépő zenekarokat már nem kell kikutatni, kikutatták saját magukat – erre gondoltunk erőst, amikor láttuk, kik versengenek a valóban impozánsnak mondható nyereményekért. Annyira gondolkodtunk, hogy éppen a legfontosabbat nem vettük észre. Hogy ugyanis „tehetségmutató” versenyről van szó a VOLT Produkció és az MTVA közös projektjének esetében.

Így már mindjárt más. Az Akvárium teraszán Wolfie, a Punnany Massif egyik MC-je próbálgatta a szettet, és lényegében ugyanazt csinálta, amit odabenn a két műsorvezető: próbált lelket verni az egybegyűltekbe. Benn is, kinn is sikerült, hiszen jórészt a fellépő zenekarok holdudvara + a rajongók jöttek el. Fél kilenckor aztán elindult a menet: először Deniz lépett színpadra, aztán a Hodosi Enikő vezette Manoya, később a Hangmás, a Carbovaris, majd végül az Elefánt.

A részletes értékelésbe nem mennénk most bele – mindenesetre éreztük, hogy érezték a dolgok súlyát, lehetőségeikhez és képességeikhez mérten patent kis negyedórát küldtek le a nézők torkán, ami fül. A zenekaroknak ugyanis ennyi idejük volt arra, hogy meggyőzzék az egybegyűlteket és a tévé előtt ülőket, hogy ők valók a már befutott nevek elé, mellé vagy után a vonatkozó fesztiválok nagy- vagy majdnem nagyszínpadára. A három etapos versenyben tizenöt zenekar vetélkedik a szavazatokért, az öt legtöbb voksot kapó banda pedig a június 1-jén esedékes döntőben méri össze, amit össze kell.

A legjobban szereplő előadók kiemelt színpadon és idősávban léphetnek fel a VOLT-on, a Szigeten és a Strand fesztiválon. Három zenekar 1-1 milliót kap videoklipre, egy produkció ugyanennyit próbateremre. A döntő mezőnye fellép a VOLT nyitónapján, az abszolút győztes pedig az Arctic Monkeys kvázi előzenekara lehet a soproni feszt nagyszínpadán. A Nagyon Balaton nevű rendezvénysorozat állomásain is játszanak majd a résztvevők, akik közül néhányan ötállomásos őszi klubturnét nyernek, és a Petőfi koncertműsorában, az Akusztikban is felléphetnek. Ja, és a VOLT minden befolyását latba veti, hogy a legjobbak külföldi fesztiválokon is megmutathassák, mitől döglik a magyar poplégy.

És ez szerintünk mindenkinek jó: a nem mindig a legjobb kontextusban említhető egyik projektgazdának, a közmédiának csakúgy, mint az így még a szokásosnál is nagyobb publicitást szerző (hát itt van ez a cikk is, ugye) VOLT Produkciónak, a szavazni általában szerető srácoknak, és persze a részt vevő zenekaroknak is. Minket persze ez utóbbi szegmens érdekel a leginkább. Win-win. Hajrá.

Fellépők és szavazások

A szerdai második fordulóban Szabó Balázs Bandája, Odett, az Ivan & the Parazol, az Óriás és Halott Pénz lépett fel az Akváriumban, ma pedig a Cloud 9+, a Blahaloisiana, a We are Rockstars, a Mary Popkids, valamint a Turbo veszi be a színpadot. A koncerteket élőben adta és adja az M2 és a Petőfi rádió, emellett a nagyszinpad.com, a sziget.hu, a volt.hu és a strandfesztival.com portálokon is követhetők az események. Az öt döntőst május 26-án reggel jelentik be a Petőfin. A döntő június elsején esedékes. Szavazni három csatornán lehet, ezeket a nagyszinpad.com-ról érhetik el. A Facebook és az Instagram segítségével is leadhatók a voksok, de az sem csalódik majd, aki a „hagyományos”, SMS-alapú voksolásban hisz. Minden további információ a már említett weboldalakon ér hető el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.