galéria megtekintése

Nem élednek a legyilkoltak

7 komment


Vári György

Emlékalbum 1944-ből címmel jelent meg Marianna D. Birnbaumnak, a Kaliforniai Egyetem és a CEU professzorának meggyilkolt társait és rokonait megidéző emlékezőkönyve. A magyarországi gyerekkorról, a menekült gyermekek tekintetéről, a zsidó felvilágosodásról, a magyar irodalomról és Izraelről beszélgettünk vele.

Néhány éve még nem akart beszélni arról, mi történt önnel és a családjával a vészkorszakban. Azt mondta egy interjújában, hogy „nem érdekes a múlt". Miért gondolta meg magát?

– A könyvet magyarul írtam, most fordítom angolra, abban a reményben, hogy találok arra is kiadót. Öregségemre valóban kibújt belőlem a zsidó (azelőtt azt hittem, hogy európainak lenni bőven elég),

de főleg az jár, általában is, az öregséggel, hogy az ember elkezd visszafelé nézni, és az emlékei egyre fontosabbá válnak. A szomorú emlékek még inkább. A gyerekkoromról van szó, a nagyszüleim komáromi házáról, az ottani zsidó templomról, a pesti zsidó elemiről. Nincs vallási kötődésem, csak mint nosztalgia él bennem. Kulturális kötődésem sincs igazán, mert sem a jiddis, sem a héber nyelvű kultúra nem volt igazán része az életemnek. A modern héber írókat modern irodalomként olvasom. Vagyis a zsidóság az élettörténetem szempontjából fontos. Mondhatnám, hogy a legfontosabb, mert már régen nem leszek nő, nem leszek kultúrtörténész stb., amikor még mindig zsidó leszek, és akármilyen öreg leszek, a meggyilkolt családtagjaim nem élednek fel.

 

– Spiró György azt írja a könyve fülszövegében, hogy nem igaz, hogy a vészkorszakról nem lehet újat mondani.

– Én azért remélem, hogy mondtam valami újat, de valóban minden egyes ember története, vagyis élete és sokszor rettenetes, polgári agyak számára elképzelhetetlen halála egyformán fontos.

A hatalmas számok nem fokozzák, hanem mérséklik az emberi tragédiák jelentőségét. Ezt láthatjuk most a „migránsok" ese­tében.

Amikor egy kisfiú partra vetett holtteste járja be a világsajtót, akkor rendülünk meg, mert személyessé válnak a számok. A válságról közvetítő képeken, saját gyerekkori emlékeim miatt, főleg a gyerekek arcát nézem: hiába vannak a szüleik karjában, ott ül a szemükben az ismerős rettegés. Mert, mint akkoriban én is, ők is tudják, hogy a szüleik nem tudják őket megvédeni. Ugyanolyan kiszolgáltatottak azok, akikbe kapaszkodnak, mint ők maguk. Ez irtózatos és kulcsfontosságú közös tapasztalat.

Marianna D. Birnbaum számára egyre fontosabbá válnak az emlékek
Marianna D. Birnbaum számára egyre fontosabbá válnak az emlékek

– Történetíróként az egyes, jellemzően nem ismert személyek foglalkoztatták, nemrégiben Fromet Mendelssohn, a zsidó felvilágosodás legnagyobb alakja, Moses Mendelssohn feleségének története. De mit mutat meg egyetlen ember története a történelem menetéből?

– Amikor elolvastam Moses Mendelssohn Fromethez írt leveleit, elkezdett kirajzolódni előttem az utóbbi alakja. Az ő válaszai elvesztek, tehát ebből az egyoldalú levelezésből indultam el a kutatással, és mint a detektív dolgoztam fel a korszak irodalmát, politikáját. Fromet a hatodik, akiről életrajzot írtam, mindegyikükről a korszakába ágyazva, hiszen nem éltek vákuumban. Szokták tőlem kérdezni, hogy melyik történelmi hírességgel töltenék el szívesen egy estét, amire én történészválaszt szoktam adni: az életrajzaim „hőseivel", a XV.-től a XX. századig, hogy megkérdezhessem tőlük, sikerült-e megértenem őket.

– Sikeres volt vagy illúzió a zsidó felvilágosodás mozgalma, az egyenjogúsítás és a beilleszkedés a többségi társadalmakba?

– Sikeres volt és illúzió is ugyanakkor.

Sikeres volt, mert a zsidóságot valóban bevezette az akkori polgári társadalomba, a Napóleon utáni Nyugat-Európa befogadta őket. De illúzió volt Moses Mendelssohnnak azt hinnie, hogy a zsidóság áttérése, teljes önfeladása nélkül mehet végbe ez a folyamat, hogy elég a társadalmi asszimiláció. Még a felvilágosult Lessing, a Bölcs Náthán írója is csak kivételként, „fajtája díszeként" emlegette barátját, Mendelssohnt. És még a kitérés sem volt elég. A négy keresztény nagyszülőt nem a nácik, hanem a zsidókat elűző, XV. századi Spanyolország és Portugália találta ki, ismeretes, hogy El Grecónak is ezt kellett bizonyítania, mielőtt Spanyolországban „állást" kapott.

– El tudja képzelni, milyen lett volna az élete, ha nem megy el 1956-ban?

– Ha hosszú időm lett volna dönteni, talán nem megyek el. De minden hirtelen jött. Nem tudom már elképzelni, milyen lett volna az életem Magyarországon, ahhoz túl sok minden történt velem Amerikában a magán- és a szakmai életemben is.

– A kortárs magyar irodalom, Esterházy Péter, Konrád György, Nádas Péter, Spiró György és mások szövegei élénken foglalkoztatják. Erősebb a magyar irodalom, mint a csehek, lengyelek, szerbek irodalma?

– A mai magyar irodalom nagyszerű: egy remek korszak tanúi vagyunk.

De minden nemzeti irodalomnak vannak kiemelkedő korszakai, ettől az egyik nem lesz jobb, mint a másik, úgyhogy nem szeretem az ilyen összehasonlítást. Írtam az NDK-ban alkotó Christa Wolfról, az NSZK-ba áttelepülő Jurek Becker­ről vagy Danilo Kisről is.

– Néhány évvel ezelőtt megjelent egy Esterházyval, Konráddal, Spiróval folytatott, Izraellel kapcsolatos beszélgetéseket egybeszerkesztő kötete, abból úgy tűnt, hogy nagyon foglalkoztatja Izrael sorsa is.

– Azt hiszem, hogy a holokauszt után minden zsidó egy kicsit úgy érzi, hogy valójában ott kellene élnie,

és tudjuk, hogy Izrael léte a világ nem ott élő zsidóságának is egyfajta garancia. Nem akarok az izraeli politikáról beszélni – ahogy általában sem szeretnék politikáról beszélni –, mert nem ismerem eléggé, kívülről követem a folyamatokat, de az bizonyos, hogy a világ most már mindenhol veszélyes.

Névjegy

Marianna D. Birnbaum

Magyar származású amerikai kultúrtörténész, a UCLA és a Közép-európai Egyetem professzora, publikációi átfogják a kora újkortól napjainkig tartó periódust. A kortárs magyar irodalom iránt különös érdeklődést tanúsít, Esterházy Péterrel két közös beszélgetőkönyvet is jegyez, a második az idén jelent meg Az évek iszkolása címen. Legutóbbi, magyarul írt kötete az Emlékalbum 1944-ből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.