galéria megtekintése

Nem Bachra megy a játék

0 komment


Fáy Miklós

Nyilván magában elmondott már mindenki minden érvet és ellenérvet. Hogy a zene nem verseny. Igaz. De az esti koncert mégis versenyhez hasonló helyzet, a szólistának kevés ideje van, hogy magára fordítsa a közönség figyelmét, és ha valamit elront egy ötperces tétel elején, már nagyon nehéz dolga van megtalálni a fejsze nyelét. Pláne a fejszét.

Akkor meg miért is ne szokhatnák mindezt olyan hamar, amilyen hamar csak lehet. Piciként, tiniként, de akár húszévesen. Most már azt is tudjuk, hogy a szervezők tényleg megpróbálnak utóéletet is biztosítani a versenyzőknek, előkerülnek saját szervezésű koncerteken, vagy vendégfellépőként, akár világhíres előadók mellett is.

Nem verseny, de ezt a zsűri is tudja, aki figyeli a félmondatokat, észreveheti, hogy időnként mást keresnek a kész zenészek is: Szenthelyi Miklós azt mondja, tartsd tiszteletben a zeneszerző hangjegyeit, Kesselyák Gergely meg azt, hogy te vagy az, akiért ez a műsor létrejött. Ráadásul mindkettőnek igaza van.

Jó helyen kapirgálnak a Virtuózok készítői, amikor a tévés tehetségkutatók elemeit forgatják vissza „valami értelmesbe", és az elemek működnek is, öt perc után a néző már benne van a történetekben, véleményez vagy átadja a véleményezés jogát, egyetért, vagy nyöszörög, hiszen hamis volt, miért jutott tovább. A zsűri érezhetően nem csak a pillanatból dolgozik, nem is lehet teljesen elfogulatlan és információmentes, van, hogy ismeri a növendékeket, egy iskolába járnak, csak az egyik tanítani, a másik tanulni. De harcolnak, hogy szavakkal is megfogalmazzák, ki miért megy tovább vagy marad otthon. Ha bölcsen megállapítjuk: nem a szavak emberei, ne felejtsük, hogy közülük hárman (vagy négyen) nem is annak készültek, inkább a szavakon túli vagy kívüli közlésre.

 

Ezerszer elmondták: a tévés tehetségkutató nem feltétlenül a tehetségről szól. A Virtuózok esetében ehhez legfeljebb annyit lehet hozzátenni, hogy a műsorvezetők tehetségéről egészen biztosan nem szól, Varga Edit és Bősze Ádám békésen tehetetlenkedik a rokonság mellett, kérdezni vagy kapcsolatot kialakítani velük nem tudnak, így aztán bölcsebb szerkesztői vagy rendezői döntés nem is születhetett volna, mint hogy maradjanak a zenénél, ne társalogjanak a produkciók alatt. Úgysem ment. A zenétől meg valószínűleg nem kell annyira félni, komolyan mondom, hogy vannak felnőtt emberek, akik koncertre járnak, és esetenként még harminc perces tételeket is kibírnak anélkül, hogy vicceket mesélnének a mellettük ülőnek.

Nekik szól ez a műsor. Meg azoknak, akik ilyenné szeretnének válni. Meg azoknak, akik csak néznék a furcsa, néha meglepően tiszta arcú teremtéseket. Néha megdöbbenek, mennyire könnyen beszélnek ezek a gyerekek a napi tapasztalatokon túli dolgokról, a kimondhatatlanról, a csak átélhetőről, de meg nem fogalmazhatóról, arról a világról, amely nem csak büdös zokniból és luxus terepjáróból áll. Biztosan elromlanak majd, biztosan olyanokká válnak, mint akik most a zsűriben vagy a képernyőn nézik őket. De attól még nekik van igazuk.

Virtuózok – Duna Televízió

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.