galéria megtekintése

Nekünk Faust magyar marad

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A legendás Hatvani István professzorról írt tragikomédiát Orbán János Dénes költő, író a debreceni Csokonai Színház fölkérésére. A XVIII. században élt tudós „Ördöngös” hírnevét azzal szerezte, hogy akkor világszínvonalúnak számító elektrotechnikai eszközöket alkalmazott, és előadásain statikus elektromosság fejlesztésével ejtette ámulatba közönségét.

Orbán János Dénes a próbán
Orbán János Dénes a próbán
Máthé András

Az 1718-ban született Hatvani István a legjobb európai egyetemeken doktorált, de visszatért Debrecenbe, ahol csaknem negyven évig oktatott filozófiát, fizikát, kémiát.

 

Legendáriumához híven Orbán János Dénes darabjában feltűnnek pokolfajzatok és garabonciások, szellemek és angyalok, a helyszín a menny és a pokol, de főleg Debrecen. Kérdésünkre, hogy Hatvani alakjában sajátos debreceniséget fedezett-e föl, vagy éppen ellenkezőleg: a helyszín másodlagos a nagy európai Faust-hagyomány mögött, Orbán János Dénes azt mondta: Hatvani kétségkívül nem lett volna az, aki, ha nem a debreceni kollégiumban diákoskodik. S hogy mennyire mély nyomott hagyott benne ez az ikonikus intézmény, bizonyítja, hogy hiába csábították különböző „menő” európai egyetemekre, ő mégis Debrecenbe tért vissza tanítani, azaz őt Debrecen formálta. Mint fogalmazott,

„a Faust-csuhát Jókai Mór húzta Hatvanira, hiszen az eredeti legendakör sokkal banálisabb, én pedig tovább csűrtem-csavartam-fokoztam ezt a vonalat.

Kölcsönkértük Hatvanit és univerzális, filozofikus mesék főhősévé tettük, ám az igazi, a tudós Hatvani és az eredeti legendakör más, és az határozottan Debrecené”. A szerző szerint „rendkívüli téma az, hogy miért ilyen metafizikus Debrecen”. A mindenkori Debrecent az tette és teszi izgalmassá, hogy olyan garabonciások működtek ott, mint Csokonai, Fazekas Mihály, Hatvani és sokan mások, vagy – a közelmúltban – Borbély Szilárd”.

Megkérdeztük az írótól azt is, hogy az „ördöngös tudós” archetípusában mi ragadta meg, mire azt válaszolta: „gyerekként, legalább három évtizeddel ezelőtt olvastam Jókai Mór novelláját, A magyar Faustot, roppant izgalmasnak találtam, tehát a mese volt előbb, az archetípusokban való gondolkodás csak sokkal később jött, úgyhogy előbb ismertem meg Hatvani professzort, mint Goethe Faustját”. Ezért – fogalmazott – „nekem Faust, hogy úgy mondjam, magyar maradt”.

Mercs János (balról) Mefisztó és Mészáros Tibor Hatvani István szerepében az új magyar drámában
Mercs János (balról) Mefisztó és Mészáros Tibor Hatvani István szerepében az új magyar drámában
Czeglédi Zoltán / MTI

Arra a megjegyzésünkre, hogy a garabonciások mitikus figurák lehettek ugyan több száz évvel ezelőtt, de mára a tudomány fejlődésével ez elhalványult, Orbán János Dénes így reagált: „miért is avult volna el az ördöngös tudós figurája?”. Szerinte elég csak a megannyi mítosz övezte Einsteinre, az élők közül Stephen Hawkingra vagy a XX. század nagy magyar tudósaira gondolni, akiket félig-meddig tréfásan marslakóknak tartottak. Szerinte „az emberek régebben és most is mitizálják a tudákosokat, akik előttük járnak, valami istenit vagy ördögit feltételeznek a lángelme mellett, s Hatvani Istvánról is azért alakult ki a legendakör, mert a XVIII. században az elektromossági kísérletek az ördöggel való cimborálásnak tűntek. Úgyhogy én úgy vélem, a garabonciások még mindig izgalmas figurák, főképp, hogy keveset tudunk róluk, s igazából nincs komplex szakirodalom ezekről a tudós-csavargó, természetfölötti diáklényekről”.

Az előadásban Hatvanit Mészáros Tibor alakítja, Mefisztót Mercs János, a rendező Árkosi Árpád. A premier október 2-án lesz, a díszbemutató pedig napra pontosan a teátrum megalapításának százötvenedik évfordulóján: október hetedikén.

(Cikkünk megjelenése után a színházból arra hívták föl a figyelmünket, hogy Orbán János Dénes a darabot nem a debreceni teátrum fölkérésére írta, már korábban elkészült vele. A hibáért elnézést kérek - KZS.) 

 A MAGYAR FAUST

Szerző: Orbán János Dénes

Rendező: Árkosi Árpád

Debreceni Csokonai Színház


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.