galéria megtekintése

Nagy és kellemetlen meglepetéssel küldi vakációra a művészeket az Orbán-kormány

10 komment


Sándor Tünde

Sok százmillió forintot veszítenek a jogkezelők, ha az Országgyűlés megszavazza, hogy a „gazdátlan” jogdíjak kilencven százaléka a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerüljön.

Nagy és kellemetlen meglepetésként hatott a szerzők, előadók jogkezelőire az előzetes egyeztetés nélkül, tudtukon kívül beadott egyéni módosító indítvány, amely a nem regisztrált, vagy a rádiók által hibásan bejelentett, ezért azonosíthatatlan művek után beragadt jogdíjak 90 százalékát elvenné e szervezetektől.

A jogkezelők három évig keresik a jogdíjak jogosultjait, hogy kifizethessék őket. Kutatni azok után kell, akik elfelejtették az adott művet regisztrálni, vagy a felhasználó által megadott adatok alapján nem lehet beazonosítani, hogy melyik műről lehet szó. A legnagyobb hazai jogkezelő, az Artisjus kommunikációs igazgatója, Tóth Péter Benjámin szerint a beragadt jogdíjakra vonatkozó tervezett módosítás évente 800 millió forintot vonna el a szerzőktől, az előadóktól és a kiadóktól.

 

A módosítás éppen azt a lehetőséget szüntetné meg, amely mindenkinek kedvező volt, nevezetesen, hogy a három év elteltével a gazdátlan jogdíjakat a felosztási rendszerben arányosan, az összes szerző, előadó és kiadó között elosztva kiutalták. Ez a pénz most 90 százalékban az NKA „zsebébe” kerül. Mint Békés Gergely, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) vezető jogásza mondja, a változtatás többszörösen hátrányos helyzetbe hozza az érintetteket, hiszen az előadók között nem kevesen élnek igen rossz­ szociális körülmények között. Tavaly hozzájuk 160 millió forint gazdátlan jogdíj folyt be, ennek 25 százalékát, tehát 40 millió forintot utalhatnak ki szociális segélyként olyan művészeknek, akiknek a megélhetésre is alig jut. Az Artisjus tagjai meg tavaly határoztak a szociális és közösségi célokat szolgáló keretről, ami náluk 125 millió forint lett volna az 500 milliós bevétel után.

Az elvonásra nincs magyarázat, a már két bizottságon is átment módosító indítvány indoklásából sem olvasható ki semmi. A Music Hungary múlt heti egri konferenciáján L. Simon László is azt mondta, nem tudja, miért került bele az uniós jogharmonizáció miatt módosuló törvénybe az NKA-nak kedvező módosítás. A Fidesz-frakció támogató szavazataival végszavazásra váró törvénymódosítást még a nyári szünet előtt tető alá hozhatják.

A művészek maguk alapította és működtette szervezeteket bíznak meg, hogy beszedjék és szétosszák azokat a pénzeket, amelyeket nem konkrét szerződések alapján utalnak nekik a rádiók, tévék, vendéglátóhelyek, internetes oldalak stb.). Az évek során ebből egyre több pénzt vont el a kulturális alap. Először a kulturális támogatásként befolyó pénzeket kapta meg, majd az üres adathordozók utáni jogdíj egynegyedét is az állami pénzelosztó. Az új szabályozás bevezetésével már összesen évi hárommilliárd forint elosztása kerül ki a művészek saját kezéből. Elvileg az NKA is csak az ő támogatásukra fordíthatja a befolyt pénzt, de a legutóbbi döntések elleni tiltakozások jól mutatják, mennyire fogadják el a központi akarat érvényesítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.