galéria megtekintése

Múzsák és csöndek

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Esterházy csendjével, Barnás zavarával, Péterfy fesztelenségével lett kerek a tízéves Aegon Művészeti Díj. De megismerhettük Csaplár múzsáját és Spiró alaposságát is. A Dumaszínház és a Margó Fesztivál produkciójában öt író mesélt díjazott könyvének keletkezéséről.

A civil irodalmi elismerés, az Aegon Művészeti Díj története a 2001 és 2005 között kiosztott, az előző év legjobb irodalmi művének járó Magyar Irodalmi Díjig nyúlik vissza. Annak a díjnak az Aegon kilenc másik vállalattal együtt volt alapító tagja. Már a megszűnése utáni évben kiosztották a „jogutód kitüntetést”: Spiró György kapta Fogság című nagyregényéért.

Spiró György
Spiró György
Földi Imre

– Nem akartunk sokat várni, mert 2005 igen izgalmas és mozgalmas év volt irodalmi szempontból – elevenítette fel a díj születésének körülményeit Eszéki Erzsébet, az ötletgazda. A biztosító remek partnernek bizonyult az alapításban. Az új elismerés nem merült ki az irodalom szemléjében, Eszéki a különféle művészeti ágak kölcsönhatásában gondolkodott. A nyertes egy társdíjast nevezett meg (képzőművészt, zenészt, filmest). Mindezt még inkább hangsúlyozták a Képzettársítások című színházi estek, amelyeken különböző területről érkező alkotók léptek fel.

 

Csaplár Vilmos
Csaplár Vilmos
Földi Imre

Az eredeti elképzelés 2012-ig tartott ki, akkor váltak külön Eszéki és az Aegon útjai.

– Az új koncepció lényege, hogy mutassuk meg az írókat lazább környezetben, ezzel is növeljük az olvasási kedvet – vázolja fel Drevenka Edit, az Aegon kommunikációs igazgatója. 2012 óta a tízes listára felkerült alkotókról kisfilmek készülnek, és azt a pillanatot is rögzítik, amikor a győztes megtudja, hogy ő nyert. A kerek évfordulóra portréfi lmfüzér készült a díjazottakról. Ebből tudhattuk meg, hogy Grecsó Krisztián autót vett a hárommillió forintos jutalomból, Csaplár Vilmos kiskocsmákba jár sztorikat gyűjteni, Térey János pedig nem szeretné, ha szobrot kapna. 2012-től datálható a Margó Fesztivállal való együttműködés is, a nyertes itt adja első pódiuminterjúját.

Péterfy Gergely
Péterfy Gergely
Földi Imre

Az, hogy az elismerést odaítélő kuratórium jól dolgozik, a Sántakutya című esten is kiderült, ahol az öt díjazott adott elő monológokat írásról, a művek keletkezéséről. S bár senki sem számított standupos humorra, a derű nem pártolt el a résztvevőktől. Kiderült, hogy Csaplár regényének (Hitler lánya) múzsája egy részeg állatorvos volt, aki egy igen kreatív pillanatban belehajtott az autójába. Spiró a Fogság című regényében sokáig nem találta meg a főhős archetípusát a környezetében, ezért rátestálta az összes testi és lelki gyengeségét, az aranyértől kezdve.

Barnás Ferenc
Barnás Ferenc
Földi Péter

Barnás Ferencet teremőri munkája segítette a Másik halál megírásában, Péterfy Gergelyt egy ösztöndíj és a félig-meddig ellógott tanári állás. Esterházy Péter pedig, aki őszinteségét háromperces csönddel demonstrálta, alaposan zavarba hozva mindenkit, arról a mágikus pillanatról számolt be, amikor az Esti című művében az elbeszélői Én helyére Kosztolányi hősének nevét írta be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.