Hosszú randi Margóval

Valami lassú nehézség ült a vállunkra a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös szalonjában szerda este, az a fajta nehézség, amelytől nemhogy szabadulnánk, de tartanánk oda a másik vállunkat, jöjjön oda is, ezt nagyon tudjuk szeretni. A Margó Irodalmi Fesztivál nyitónapját lezáró Éjszakai Ügyelet szállította a súlyos fájrontérzést: Dékány Dávid,Hevesi Judit és Sirokai Mátyás olvasott föl.

A három friss kötetes szerző három nagyon különböző hangon szólalt meg, a beszédmódok mégis úgy olvadtak össze, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy Hevesi halk és darabos mély gyásza, Dékány vagány szerelmi szomorúsága és Sirokai káprázatversei egy pontba tudnak sűrűsödni. Nincsenek idegen testek. A közös nevezőket Hencz Péter és Gál Dániel puha szőnyegként viselkedő zenéje, valamint a háttérben pergő képek adták a Home című lenyűgöző filmből. Ilyen ügyeletet minden kórházba! – mondta valaki mellettünk kifelé jövet, és nem volt kedvünk vitatkozni, mert tényleg.

És ilyen irodalmi fesztivált minden hétre, de legalábbis minden városba! Az ünnepi könyvhét környékén jelentkező Margó Irodalmi Fesztiválon már szerdán tanúi lehettünk egy a lengyel riportirodalom nyomában járó izgalmas beszélgetésnek és az udvaron megtartott, Bennem a nő című koncertnek, amelyen nemcsak Palya Bea és Kemény Zsófi, de Simon Márton és Horváth Kristóf Színész Bob is megmutatta magában a nőt, vagyis hát ebbe ne menjünk bele. Mindenesetre akadt a környéken olyan is, akinek nem tetszett a performansz, és rendőrségi bejelentéssel próbálta közvetetten lejjebb tekerni a hangerőt.

Csütörtök éjszaka négy helyszín is az irodalomé volt: a Centrális Galériában, a Loffice-ban, az Alap caféban és a Toldi moziban összesen 22 író beszélt, olvasott, zenélt, találkozott – az olvasóval is. Pénteken pedig a másfél évtizede elhunyt Petri Györgyöt hívták elő versben és slamben otthonosan mozgó szerzők a PIM udvarán: a Kedvencek temetője című Margó-sorozat idei etapjának keretében „nagy káeurópai költőnk” Fontos verseit értelmezte újra Erdős Virág, Győrfi Kata, Horváth Kristóf, Kemény István, Kemény Lili, Kukorelly Endre, Simon Márton, Závada Péter és a Bob és Bobék Orchestra, de Péterfy Gergelyről és Karafiáth Orsolya új könyvéről is megtudtunk ezt-azt. És hol van még a vége!

Két nap, sok program

Szombaton Dragomán György októberben megjelenő zenenovelláiból ad ízelítőt Hó Márton és Winkler Nóra segítségével a PIM-ben. RS9+ Vallai kertben a Melting Rituals, a JAK új könyvsorozatának premierje lesz, este pedig a múzeum udvarán az idei Rájátszás pályázik újabb csendháborításra. A fesztivál zárónapján irodalmi témájú kisfilmeket nézhetnek, Bodor Ádámot Szegő János kérdezi, legújabb, Diavolina című regénye kapcsán Nyáry Krisztián beszélget Spiró Györggyel, hogy aztán a Téreyvel színpadra lépő Harcsa Veronikával intsünk búcsút Margónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.