galéria megtekintése

Országgyűlési Könyvtár: kitágult horizontok

0 komment


Bárkay Tamás
NOL

Egyéves előkészítés és kilenc hónapnyi zárthelyi munka után néhány napja újra régi fényében ragyog az Országgyűlés könyvtára, amelyet Kövér László házelnök hivatalosan ma avatott fel újra.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A ceremónia előtt a sajtó érdeklődőbb része is végigjárhatta a bibliotékát, amelynek terei – a korral járó felszereléseket persze nem számítva – ismét az eredeti, tehát Steindl-féle állapotokat mutatják. A látvány elragadó.

A legattraktívabb változás azután következett be, hogy a nagy olvasóteremben megszüntették a dunai oldal felőli, még az ötvenes években kialakított irodákat. Eltűntek az ezeket takaró üvegfalak, vagyis pazar kilátást nyitották a folyóra és a budai partokra; valószínűleg kevés bibliotéka büszkélkedhet a világban hasonló panorámával.

 

Mindezzel együtt természetesen négyzetméterre is jócskán megnőtt a nagy olvasó – másfélszer nagyobb, mint volt –, amelybe az eddigi nyolcvan helyett immáron 130-an férnek be. Természetesen a felújított részletek is pompásak, a csillárok az eredetiek tökéletes replikái, ahogy a tölgyfapolcok, a magasra akasztott fatokos órák és a kovácsoltvas korlátok, rácsozatok is.

Jószerivel csak az ólomüveg ablakok új-régiek, ezek az irodakorszakból származnak, de nem bántották őket, mert egyáltalán nem rondítanak be az atmoszférába, sőt.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Mint alkalmi idegenvezetőinktől, tehát Bellavics Istvántól, az Országgyűlés közgyűjteményi és közművelődési igazgatójától, Markója Szilárdtól, a könyvtár vezetőjétől és Tóth Éva osztályvezetőtől megtudhattuk, e lenyűgöző tér szabadpolcain ez eddigi dokumentummennyiség többszörösét, durván 30 ezer kötetet, folyóiratot találnak az olvasók az eddiginél sokkal logikusabb, koncepciózusabb és áttekinthetőbb elrendezésben – itt kapott helyet az EU és az ENSZ letéti könyvtára, valamint számtalan magyar és külföldi szakfolyóirat is.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A nagy olvasóból nyíló kis olvasó, ahol a magyar parlamenti gyűjtemény látható, hasonlóan jó benyomásokat tesz a nézőre, amiként az úgynevezett eligazító helyiség, a maga kazettás, intarziás famennyezetével, a némileg korhűnek is nevezhető, de legalábbis neutrális berendezésével. A képből csak a társalgónak nevezett közeg lóg ki némiképp, szépen lefestették ugyan a boltíveket, de ide már nem sikerült a környezethez passzoló bútorokat találni.

Bellavicsék, a könyvtári átalakítások elleni korábbi sajtótámadásokra utalva elmondták: az állomány apasztása szükségszerű volt, hiszen a könyvtár, mint korábban nyitott intézmény, rengeteg olyan dokumentumot magába szippantott, amelyek nem illenek a gyűjtőkörébe, ráadásul rengeteg volt a száma szerint is fölös darab: volt olyan Jókai-regényük, amelyet nyolc példányban őrizgettek. Egyszerűen elfogyott a hely.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Mint megtudtuk, a teljes, egymilliós gyűjteménynek eddig nagyjából a kilenc százalékától szabadultak meg – ezek zömmel folyóiratok. Ám a kontingensből 36 ezer darab új otthonra lelt a Kárpát-medence más könyvtáraiban, mindemellett hozzávetőleg hatezer, fele részt angol nyelvű szakanyaggal gazdagodtak.

Ami az emberi tényezőt illeti: a szervezeti átalakítások nyomán hét dolgozótól váltak meg, ezt a korábbi, kevéssé optimális munkaszervezéssel, a párhuzamosságokkal magyarázzák.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.