galéria megtekintése

Moszkvába gurultak a forintok

1 komment


Miklós Gábor

A guruló dollárok/forintok ügye több, mint húsz éve bolygatta fel a magyar nyilvánosságot, amikor Kéri Edit – korábban színésznő, akkor politikai aktivista – cikket közölt erről. Ebben Szűrös Mátyás és Horn Gyula szerepét firtatta. Szűrös korábban az MSZMP külügyi titkára volt, akkoriban az MSZP színeiben az Országgyűlés alelnöke, Horn,

az MSZP elnöke pedig a nyolcvanas években vezette az állampárt külügyi osztályát.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága újabb kötete a Keletről nyugatra címet kapta, s alcíme szerint a kommunista mozgalom titkos pénzmozgásait tárgyalja. Szilágyi Gábor, a kötet első tanulmányának szerzője az MSZMP dokumentumait kutatva jutott arra: a nyugati, illetve harmadik világbeli testvérpártok pénzelését a magyar állampárt nyögvenyelősen kezelte. Egyébként mindez annyira titkos volt, hogy a fő pártvezetők többsége sem értesült róla. Egy kései politikai bizottsági ülés jegyzőkönyvből derült ki: az MSZMP évente átlagosan 600 ezer dollárt adott át az SZKP-nak a „szolidaritási alap" céljaira. Készpénzben. A pénzt az MNB-ben vezetett számláról utalták az OTP-be, ahol azt beváltották valutára, majd táskában átvitték a KB-ba. A bankjegyek a szovjet nagykövetség útján jutottak el Moszkvába. A magyar állampárt 14 millió dollárt fizetett be a számlára, amelyet a szovjeteknél egy Borisz Ponomarjov nevű apparatcsik vezetett évtizedeken át. Ez az intézmény gyakorlatilag a Komintern, majd a Kominform egyenes folytatása volt. Szilágyi megjegyzi, hogy az MSZMP néha a súlyos gazdasági helyzet miatt kibújt a befizetési kötelezettség alól, de ezt tartósan nem tagadhatta meg. A kommunista mozgalom belső viszonyait érdekesen világítják meg a bilaterális támogatások, tehát amikor egyes nyugati pártokat pénzeltek.

 

A leggazdagabban ezt a tevékenységet Stefano Bottoninak a kötetben közölt Kölcsönösen előnyös üzlet című tanulmánya tükrözi az olasz párttal folytatott üzletekről. A hús- és citromkereskedelem átjárta a pártközi kapcsolatokat is. Rákosi, Togliatti, de még a szocialista Pietro Nenni is tevékeny résztvevője volt az ügyleteknek. Később miniszterhelyettesi, osztályvezetői szinten folyt az osztályharc gazdasági-kereskedelmi megalapozása. Ha valakinek lettek volna illúziói a mozgalmi önzetlenségről, most sokat veszíthet.

Keletről nyugatra. A kommunista mozgalom titkos pénzei

Nemzeti Emlékezet Bizottsága, 2015

144 oldal, 1500 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.