galéria megtekintése

Mondókák gyászra és vigasságra

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 08. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Kollár-Klemencz László: Legesleges
Erdős Virág megzenésített versei

Kollár-Klemencz László
Kollár-Klemencz László
Kurucz Árpád

Azt már Cseh–Bereményi-duó óta tudjuk, milyen észrevehetetlenül vékony vonal választja el egymástól a verset és a dalszöveget. Hallgatva dúdolható dal, leírva karcsú vers. Valahogy így kezdődhetett az együttműködés a kistehenes Kollár-Klemencz László és a költő Erdős Virág között, akinek művei már nem is egyszerűen versek, hanem közéleti hangulatjelentések és mélyfúrások. Először egy Kistehén-koncerten léptek fel, majd következett a Rájátszás, s az előadássorozat több szerzőt is táncba, pontosabban dalra vitt, és ebből nőtt ki Legesleges címmel önálló lemez.

 

A tíz megzenésített vers között persze ott vannak a Rájátszás nagy slágerei is, mint például a Pápá, nyugodj békében, Ezt is elviszem magammal vagy a Milyen kár. Némi fazonigazításon estek át, Kollár-Klemencz jó érzékkel levakarta róluk a slágerességet, a könnyed dúdolhatóságot. A szinte mozgalmi dallá nőtt Ezt is elviszem magammal visszafogottabb lett, egy cselló drámaibbá, fenyegetőbbé tette, közben megőrizte játékosságát is. Ezzel a feldolgozással Kollár-Klemencz megtalálta a versben rejlő, mindenről lemondó kiáltást, a kétségbeesést.

A Pápá, nyugodj békében már közelebb esik koncertverziójához, bár ez is letisztultabb. A kesernyés „kiképződal”, amely a jövő nemzedékét készíti fel számos intelemmel várható életére, egyszerre gúnyos, fájdalmas és drámai. A már igazi Kistehén dalnak számító Milyen kár itt líraibb. Jobban tompítja a „milyen kár, hogy nem fűt már a koksz / milyen kár, hogy újra szívni fogsz” jellegű mondatokat. E három dal adja a Legesleges súlypontjait, ezeknél érezzük a legjobban, hogy Kollár-Klemencz hangja mennyire hozzá tudott nőni a versekhez. Gúnyosan távolságtartó, mégis a részvét hangján szól.

Vajon hányan emlékeznek még az Igor Lazin–Kollár-Klemencz-páros művére, a Kistehénre?
Vajon hányan emlékeznek még az Igor Lazin–Kollár-Klemencz-páros művére, a Kistehénre?

Akadnak gyengébb darabok is. A zongorával és csellóval felvezetett Parti Kis egyhangú, ráadásul gunyorossága megjátszottnak tűnik. Ugyanígy a Téli tájkép korcsolyázókkal, bár ez sikerültebb, a mondókák nyelvöltögető szerepe jobban kidomborodik, és a kolindás Lantos Iván hangja is besegít, árnyalja és sokszínűbbé teszi ezt a „bruegheles” tablót. A korongot nyitó Az átváltozóművész dala hasonlít leginkább egy Cseh Tamás-szerzeményhez: remekül adja meg az alaphangot, egyből beránt a lemez világába. A végére került Én vétkemben nyújtja Kollár-Klemencz a maximumot. Erdős verseskötetének legsúlyosabb darabja, a Van egy ország kapja a legtöbb játékosságot, és slusszpoénként is remekül működik, a Még egy mondat inkább levezetés már, utóirat. A Legesleges a legjobb dolog, ami mostanában történhetett a kortárs költészettel. Meggyőzően bizonyítja, hogy a Kaláka után is van élet. És lesz még utána is.

Én vagyok a Kistehén

„A dalra egy felhő jelent meg látóhatáron, és egy pillanat alatt eltakarta a gyenge napot.” Ennyi is elég a konfliktusból, főleg, ha sírás lesz belőle. Már csak azért is, mert „a sírás mindig jó, mert a végére elmúlik a sírás”. A 2002-ben született rajzfilmfigura, a Kistehén a Sziget dala volt.

Tucat év múltán, a minap jelent meg Kollár-Klemencz László szövegével és Igor Lazin rajzaival a Kistehén – Felhős című meseképregény-füzet, halványkék-fáradtsárga könyv. S ahogy nem sejtették akkoriban, hogy a Kistehén-dal és a -figura ekkora siker lesz, már-már kultstátuszba emelkedik – hiszen még a művész sem tudhatja biztosan az alkotás pillanatában, mekkorát fog ütni a mű –, úgy a mostani könyv kapcsán is érték meglepetések a szerzőpárost: egy beszélgetésből kiderült, hogy a bombabiztosnak vélt poénok egy része a vártnál kevésbé működik, másfelől viszont az előzőleg neutrálisabbnak gondolt mondatok hihetetlen sikerre tettek szert az olvasók körében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.