galéria megtekintése

Mondjátok, miért van így?

1 komment


Vári György

Harsányabb kicsit és élesebb az Emberszag-előadás, mint Szép Ernő világa, a világ, amelyet nem szűnt idegenkedve csodálni még munkaszolgálatosként sem. Csak utólag látta be, hogy nincs tovább: Szép Ernő voltam – mondogatta utolsó éveiben.

Tandori Dezsőnek természetesen van egy nagy, titkos tippje egy örök és biztos befutóra. Igen, Szép Ernő az, a rejtett legnagyobb, a szabálytalan hosszúverseivel, az álnaiv­ radikalitásával, azzal az unheimlich könnyedségeivel, amelyektől sokkal jobban elbizonytalanodunk, mintsem érzelmes kis semmiségektől szokás.

Mivelhogy Szép Ernő nem értette az egészet, de nem a munkaszolgálatot, a holokausztot nem értette, hanem már eleve, ezt a banális létezést úgy, ahogy van. Hogy hát egyszer csak idekerülünk a semmiből, ki tudja, honnan, erre a szép és érdekes földre, amely tele van gyengéd és megejtő szomorúsággal és szerelemmel és ahol minden akkor válik csak világossá, amikor már mindenhez késő (boldog voltam, csak nem vettem észre – mondja Csacsinszky Pali a Lila ákácban). Aztán így telik-múlik az idő, amíg eljön a legbensőségesebb, az elmúlás, ki tudja, hová, merre tovább. Hát nem érthetetlen mindez éppen annyira, amennyire magától értetődő?

Groteszk, olykor morbid humor
Groteszk, olykor morbid humor
Fotó: Mészáros Csaba

 

Hivatásos gyerek volt. De nem úgy, ahogy a leghíresebb, Nem volt játékom című versében áll – „kérem, én még nem játszottam, nem játszottam, nem játszottam", amit Karinthy a játék kedvéért nosztalgikus infantilizmussá torzított, hogy aztán így is maradjon meg a figyelmetlen utókor képzeletében, többről van szó. Erről az eredendő nemértésről és nemészrevevésről, amiből ő aztán drámát és regényt és verset ír, míg mi, többiek, „civilek", ahogy ő mondja, elkeseredünk, közönyössé válunk, disznóságokat művelünk és megöljük magunkat.

Amit ő ért, ő ért egyedül és igazán és sajnál és szelíden, játékos gúnnyal megbocsát érte. Nem haragszik utolsó nagy regényében, az Emberszagban sem a nyilaskarszalagos süvölvényre, aki ordít és hatalmaskodik vele és megüti őt 60 éves korában. Minek haragudna: őt és a társait érti, nagyon is érti. Egyedül az öngyűlölő gyávaság hozza ki a sodrából valamelyest, az olyan tárgyilagos megállapítások, mint hogy „a Hitler egy zseni", a tömegpusztító ostobaság iránt tanúsított áhítatos csodálat, amikor ezen igazán nincs semmi csodálkoznivaló, hétköznapi, randa dolog, nem úgy, mint a nyíló akácvirág a Ligetben.

Mindebből aránylag kevés derül ki a Szikszai Rémusz rendezte Emberszag-előadáson, amely elsősorban – a kuplészerző Szép Ernő dalait is mozgósítva – a csillagos ház és a munkaszolgálat groteszk, olykor morbid humorát mutatja meg, közvetlen és erőteljes aktualizáló utalásokkal abszurd revüjében, amelynek tónusa ugyan harsányabb a szemlélődő Szép Ernő intonációjánál, de a színházon mégsem kérhető számon a – ráadásul ironikusan ellenpontozott – teatralitás. Míg a „konferansziét" és a nyilas suhancot egyetlen szereplő, Simkó Katalin játssza – a véres színjátéknak a Kabaré című film által ihletett protagonistája –, Szép Ernőből három is van a színpadon (Fodor Tamás, Tóth József, Kovács Krisztián), hogy belső monológjait megjelenítsék. Ez telitalálat.

A regény színpadi változatában számos remek ötlet, működő színpadi patron van, csak nem teljesen áll még össze belőlük az előadás. Jók a kuplék, ezek világa és 1944 között merészek a váltások, Szikszai jól ismeri az életművet és biztos kézzel válogat mondatokat belőle, erősek a színészi teljesítmények. Értjük azt is, hogyan felel egymásnak a Lili Marlene és aztán az előadás végén a Hova tűnt a sok virág, értjük a záró kérdést is, hogy „when will they ever learn?", hogy mikor értjük már meg és hagyjuk végre abba, de mindezek inkább tűnnek tényleg egy revü hatásos betétszámainak, mint egyetlen, végiggondolt Szép Ernő-előadásnak. Ugyanakkor Szikszai a tavaly bemutatott Május óta még alaposabban elmélyült Szép Ernő művében. Talán mostantól a magyar színháznak is van egy titkos favoritja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.