galéria megtekintése

Modigliani nyara

3 komment


Csordás Lajos


Picasso és Modigliani ígérkezik az év sztárkiállításának Budapesten, de Ország Lili tárlatát sem kevesen várják. És bár egy-két múzeum még nem tájékoztat idei terveiről, az bizonyos, hogy számos más érdekességet is tartogat az év. Így a Bringológia, a lábbelik, az '56-os forradalom és a Kádár-kor művészete Szentendrén, ahol a tavalyi velencei biennálé egyik legfeltűnőbb alkotása is látható lesz majd.

Nálunk is orosz avantgárddal kezdik az évet a nemzeti galériában, akárcsak Bécsben, az Albertinában. Hozzánk a Jekatyerinburgi Szépművészeti Múzeumból érkezik negyven mű január végén. Mindez csak előkészíti az év egyik nagy dobásának ígérkező Picasso-tárlatot, amelyet április 21-től mutat be a budavári múzeum.

Bár akad, aki szerint Picasso kissé elcsépelt szupersztár, mert bár a neve biztos közönségsikert jelent, nehéz újat mondani róla. A tavaszi tárlaton a figurális ábrázolás változásai felől közelítenek majd életművéhez.

 
Amadeo Modigliani: Ülő akt
Amadeo Modigliani: Ülő akt

Baán László, a galéria főigazgatója nagyszabású tárlatot ígér a párizsi Picasso múzeummal együttműködésben. Hasonló, nagyobb Picasso-tárlat a kilencvenes években volt Budapesten. Jelentősebb Modigliani-kiállítás viszont sohasem, ezért sokan jobban várják Picassónál a nyári Modigliani-tárlatot, amely szintén Franciaországból érkezik.

Az év nagy magyar kiállítása pedig Ország Lili életművéből készül a nemzeti galériában decemberben.

Ország Lili: Labirintus: Zöld kép L.XIII.
Ország Lili: Labirintus: Zöld kép L.XIII.

A Ludwig Múzeumban később tájékoztatnak majd az idei kiállításokról, így előzetesen csak az első fél év néhány különlegességéről tudunk, például Peter Farago és Ingela Klemetz-Farago, a Chanel divatcég egykori fotósának kiállításáról. Említhetjük még az internet előtti világ pop-rock rajongói kultúrájáról szóló tárlatot, és különlegesnek ígérkezik az Albánia és Koszovó elmúlt tíz-tizenöt évének alkotásaiból rendezendő kiállítás is.

A Műcsarnok is később tájékoztat. Annyi biztos, az idei szalon a kortárs magyar fotóművészetet mutatja majd be.

A nemzeti múzeumban nyáron igazgatóváltás lesz, de ez nyilván nem írja felül a tervet, miszerint a legjelentősebb kiállítással 1956-ra koncentrálnak. Néhány éve megvásároltak egy nagyszabású magángyűjteményt a forradalom idején vagy arra emlékezve később készült alkotásokból. Ezt az anyagot szembesítik '56 tárgyanyagával. A nagy fotográfusok tárlatsorozatát pedig Keleti Éva munkásságának bemutatásával folytatják.

Az Iparművészeti Múzeumban új szemléletű bemutató nyílik márciusban: Színek – Tárgyak – Történetek címmel három szín, a vörös, a zöld és a kék köré rendezi a raktáraiban fellelhető érdekes tárgyakat, ezzel új összefüggéseket felfedezve. Az év másik nagy látványosságának az áprilisban nyíló biciklidizájn-tárlat, a Bringológia ígérkezik.

A Néprajzi Múzeumban ja­nuár végén új szerzeményt, egy XVII. századi ezüst vajdaláncot mutatnak be. Egész évben nyitva lesz a Tordai Emil Afrika-kutató gyűjteményéből rendezett és a gyűjtőt is bemutató kollekció. Majd jön év végén egy nagy lábbelitárlat, ennek apropóját a 2017-re tervezett költözés adta.

A Petőfi Irodalmi Múzeum látványos új tárlata a sárkányokról szól majd, február végétől decemberig lesz látható. Továbbá itt is lesz új szerzeményi bemutató, májusban pedig Kleist-kiállítást terveznek.

Debrecenben a Modemben hamarosan új főkurátor kezdi meg munkáját, az új kiállításokat ő határozza majd meg, addig az Antal–Lusztig-gyűjteményből rendezett Újratervezés című válogatás látható, és újdonságnak számítanak a Déri Múzeum hosszú szünet után megnyitott új állandó kiállításai.

Szeged a 2013-as egyiptomi kiállítás után ismét látványos attrakcióra készül. Nyárra a Móra Ferenc Múzeum szervezésében az ókori római kultúra egyik legnagyobb drámáját bemutató kollekció érkezik Olaszországból. A napokban várható szerződéskötésig azonban nem nyilatkoznak róla.

Hódmezővásárhelyen a Tornyai múzeumban a 2015-ös Barcsay-retrospektív után idén nagyszabású Kondor Béla-kiállításra készülnek, amelyet később a Várkert Bazárban is megnézhetünk majd.

Szentendre pedig egyenesen a művészet fővárosává válik az Art Capital fantázianevű kortárs művészeti fesztivállal kora ősszel, ami közel ötven helyszínen zajlik majd. Figyelemre méltó, hogy a japán Chiharu Shiota Kulcs a kézben című műve áprilistól Szentendrén lesz látható, hisz ez volt a tavalyi velencei biennále egyik leglátványosabb alkotása.

Chiharu Shiota: Kulcs a kézben installáció – részlet
Chiharu Shiota: Kulcs a kézben installáció – részlet

És az sem lesz érdektelen, ahogy Gulyás Gábor főigazgató a Kádár-kor művészetét interpretálja majd egy nagy válogatással az év végén.

Pillantás Bécsre

Február 26-tól az Albertinában Chagalltól Malevicsig az orosz avantgárd mutatkozik be, márciusban Kubismus – Konstruktivismus – Formkunst címmel nyílik kiállítás a Belvedere-ben, június végén az amerikai pop-art egyik alapembere, Jim Dine száz önarcképéből nyílik kiállítás az Albertinában, júliusban Aj-VejVej állít ki a 21. Század Házában, novemberben Julius Koller szlovák konceptművész anyaga a Mumokban lesz látható, Georgia O'Keeffe emblematikus XX. századi amerikai festőnő művei pedig a Kunstforum Wienben. Év közben több helyen nyílik kiállítás a 100 éve elhunyt Ferenc József emlékére, év végétől pedig már a 2017-ben 300 éve született Mária Teréziát ünneplik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.