galéria megtekintése

Miss Tökéletes

2 komment


Csepelyi Adrienn

Magas, vékony, szőke szépség: ­Taylor Swift igazi sztáralkat. Ez két évtizede elég is lett volna a befutáshoz. Csakhogy ő akkor csöppent a popiparba, amikor az gyökeresen átalakult, így azzal vívja ki sokak ellenszenvét, amiért korábban a fél világ irigyelte volna: hogy ő a megtestesült amerikai álom.

Taylor Alison Swift 1989. december 13-án született Wyomissingben (Pennsylvania). Ő a legfiatalabb zenész, akit valaha leszerződtetett a Sony. Tíz évvel ezelőtti debütáló lemezén még countryt játszott, aztán poposabb irányba mozdult. Második, Fearless című lemeze négy Grammyt nyert, harmadik és negyedik albuma is egymilliónál több példányban fogyott már az első héten. Hétfő éjjel pedig ő lett az első nő, aki másodszor is elnyerte az év albumáért járó Grammy-díjat.

A díj átvételekor csípős megjegyzést tett azokra, akik ki akarják sajátítani a nők sikereit. Nem vitás: ezzel Kanye Westnek üzent, aki még a 2009-es MTV Video Music Awards-gálán felviharzott a színpadra, és félbeszakította az év női videoklipje díját átvevő Swift beszédét, mondván: az elismerés Beyoncét illette volna. Ha aztán elnézést kért is, Swiftről sokáig nem lehetett lemosni a bátortalan kislány imázsát. West új lemezén még mindig állítja: ő tette híressé Swiftet, erre volt riposzt a Grammy-beszéd.

 

Az énekesnő nem először fakad ki a zeneipar hímsovinizmusa miatt. A Time magazinban úgy fogalmazott, „egyértelmű, hogy egy női előadó valódiságát folyamatosan kétségbe vonják". A Billboard magazinnak azt mondta: „Azzal, aki számaim tanulmányozása után is úgy hiszi, nem én állok mögöttük, nem tudok mit tenni. Neki a saját szexizmusával kellene leszámolnia." A számai zenéjét és szövegét maga író Swiftről kialakult hamis kép még nőket is gyanakvóvá tett. Imogen Heap multiinstrumentalista bevallotta: kiadók által mozgatott bábnak gondolta Swiftet, míg együtt nem dolgozott vele. „Megjelent egy szál gitárral és a fejében egy máris majdnem kész számmal."

A szőke énekes mint „a megtestesült amerikai álom
A szőke énekes mint „a megtestesült amerikai álom" most éppen nem illik a trendbe
Toby Melleville / Reuters

A még mindig csak 26 éves Swift rég levetette már a farmer-póló szettet, s mintha épp arra játszana, hogy borsot törjön a hasleszorítóban feszengő kolléganők orra alá, akik oly sokszor beszóltak neki: sokat mutató, de nem közönséges ruhákban gálázik, dalaiban arra buzdít mindenkit, hogy legyen önmaga, ne törődjön a gyűlölködőkkel.

Jó, nem? Miss Tökéletesnek magyarázkodnia kell azért, mert nincsenek hibái. Manapság, amikor a mainstream énekesnők többsége nagy fenekekről, bőrszínről és „valódi" formákról énekelve küzd az érvényesülésért, a vékony, szőke, szép arcú Swift nem illik a képbe. Hiába, hogy kiáll a streamingszolgáltatók zenészeket és dalszerzőket kizsigerelő üzletpolitikája ellen, támogatja a művészeti oktatást, rajongókkal bulizik videoklipjében, dalokat rögtönöz jótékony céllal. Úgy tűnik: a zeneipar, amely állva tapsolt a Milli ­Vanillinek és egy sor hamis popprodukciónak, képtelen feldolgozni, hogy itt van egy „kislány", aki nemcsak tehetséges, de okos is.

Még a legártalmatlanabb dolog is, amit Swift tesz, képes teljesen ellentétes reakciókat kiváltani az emberekből. Felhívja például híres barátait a színpadra koncertjein. Sokak szerint imádni való, hogy ilyen laza. Mások azt mondják: azzal vág fel, hány hírességet ismer. Amikor klipjét MTV VMA-re jelölték, ­Nicki Minaj kijátszotta a rasszistakártyát: szerinte bármi előbb nyer díjat Amerikában, amiben csontos fehér lányok szaladgálnak, mint ő. Swift úgy reagál a hasonló vádakra, mint aki nem érti, miért utálják. Vagy épp nagyon is érett nő, aki nem süllyed le a sárdobálók szintjére. S dalba öntötte ezt is: „A gyűlölködők mindig is gyűlölködni fognak, én azonban lerázom ezt magamról" – énekli ­Shake It Off című, egyébként meglehetősen önironikus videoklipjében.

Na tessék, még humora is van.

Férfi átdolgozásában

Swift most Grammyt nyert, 1989 című albumát szokatlan módon teljes egészében átdolgozva megjelentette Ryan Adams is. A puritán hangszerelésű kiadvány bizonyítja: az énekesnő dalai jól működnek „cukormázas" környezetükből kiszakítva is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.