galéria megtekintése

Mire kell a Vajdahunyad vára?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

A Városligetbe tervezett új múzeumi negyed hatással lesz a Vajdahunyad várára és a benne több mint száz éve működő Magyar Mezőgazdasági Múzeumra is. Információink szerint erős kormányzati szándék van a múzeum kiköltöztetésére és a romantikus várépület gasztronómiai célú hasznosítására.

Érdeklődésünkre a múzeum fenntartójánál, a Vidékfejlesztési Minisztériumban azt a választ kaptuk, hogy a „Vajdahunyad várát és az abban lévő mezőgazdasági múzeumot valószínűleg érinteni fogja a Városliget átfogó megújítása. Részletesebb felvilágosítással Baán László kormánybiztos tud szolgálni.” Természetesen megkérdeztük Baán Lászlót, a ligeti projektért felelős kormánybiztost. Válaszát érdemes szó szerint idézni: „A Városliget megújítását és átfogó fejlesztését célzó Liget Budapest projekt keretében a Vajdahunyad vára jelenlegi funkciója is áttekintésre került – írja. – Felmerült a mezőgazdasági múzeum kiköltözése is, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a mostaninál jobb körülmények közé kerülne az intézmény. A kiköltözésről és az esetleges új – de mindenképpen fővárosi – helyszín kijelöléséről azonban még nem született döntés.”

Vadregényes felülnézet
Vadregényes felülnézet
H. Szabó Sándor

Ezt a választ legalább kétféleképpen lehet értelmezni: egyrészt úgy, hogy végül is marad a múzeum, másrészt úgy, hogy keresik neki az új helyet, mégpedig Budapesten belül. A múzeum körül keringő hírekben korábban egyébként Gödöllő neve szerepelt mint lehetséges új helyszín, továbbá Hatvan vagy Csepel. Megjegyzendő, hogy a múzeumnak két filiáléja van: a keszthelyi majormúzeum és a lajosmizsei tanyamúzeum. A keszthelyi jelentős tárolókapacitással rendelkezik, itt őrzik a gyűjtemény nagyméretű tárgyait is.

 

Hogy a múzeum vezetése hogyan értelmezi Baán László szavait, arról nem kívántak bővebben nyilatkozni. Annyit elmondtak, hogy a fenntartó részéről nem érkezett ilyen jellegű jelzés. Fehér György, a jelenlegi igazgató a hónap végén nyugdíjba megy, helyére már ki is írták az igazgatói pályázatot, melyben egyébként – s ez újabb adalék – nem szerepel a megjelölt feladatok között, hogy a leendő igazgatónak egy esetleges költözést kellene lebonyolítania.

A költözés teóriáját erősíti a kormányközeli Heti Válasz múlt heti száma is, melyben egy ligeti cikkhez mellékelve a lap „spontán módon” javaslatokat tesz a projekt jobbítására, s az egyik ötlet éppen az: „A mezőgazdasági múzeum költözzön ki a Vajdahunyad vára épületéből. Az épületben lehetetlen korszerű mezőgazdasági közgyűjteményt működtetni.”

Baán kapcsán sok szó esik két másik múzeumról is, hisz május elején – az új ligeti múzeumnegyed koncepciójának végrehajtásából eredően – miniszteri biztosként őt bízták meg az Iparművészeti Múzeum szakmai, szervezeti és működési megújításának felügyeletével is. Márciusban pedig éppen az Iparművészetitől elcsatolva a Baán vezette Szépművészetihez került az Andrássy úti Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum.

Ez a két ügy egy kultúrpolitikai párviadal eredménye, amely lényegében Baán László és az Iparművészetit korábban vezető Takács Imre között zajlott – bár az erővonalak ennél jóval szövevényesebbek. Az eredmény a Hopp múzeum elcsatolása, Takács Imre lemondása és az Iparművészeti Baán általi okkupációja lett. Takács egyébként az Iparművészeti munkatársa maradt, s több hónapos kutatói szabadságra ment. Kérdés, meddig fogja ezt hagyni Baán. Lapunknak azt nyilatkozta: személyzeti kérdésekben az intézmény szervezeti és gazdasági működésének áttekintése után tesz javaslatokat, ha szükségesnek látja. Rákérdeztünk az Iparművészeti régóta esedékes felújítására is, mármint, hogy mennyiben tudná ezt kormánybiztosként előmozdítani. Mint nyilatkozta: ez kiemelt feladat, az erre vonatkozó elképzeléseket, terveket is megvizsgálja, de a rekonstrukcióról szóló döntést majd csak az új főigazgató kinevezése után hozza meg a fenntartó minisztérium.

A Hopp múzeumnál felszabadulásként élik meg a Szépművészetihez kerülést, ami hosszú távon garantálja a kiállítási programjuk megvalósítását. Sőt a kormányzatnak nagyobb tervei is vannak a Hopp múzeummal: a keleti nyitás jegyében a nagy múltú kis múzeum gyűjteményére alapozva kívánják megvalósítani a budapesti Ázsiai Művészeti Központot 2019-ig. Ez a ligeti múzeumnegyedhez közel, ahhoz kapcsolódóan, de nem a Ligetben jönne létre, közel ezer négyzetméteren, ázsiai képzőművészeti vendégkiállítások számára, de múzeumpedagógiai helyszínként és keleti tudásházként is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.