galéria megtekintése

Mini-szmoking a Grand Hotelben

0 komment


Hegyi Iván

Bartók-feldolgozásokkal vonul a bálterembe a progresszív rock legendás együttese, az ezúttal akusztikusan megszólaló, négy vonóssal kiegészülő kvartett. Török Ádám szerint a Mini sikerében közrejátszott a Ratkó-korszak is.

Ki hitte volna: a Mini együttes szombat este, a muzsika világnapján bevonul a balatonfüredi Anna Grand Hotel nagytermébe, majd október 9-én a budapesti Marriott Szálló báltermébe; kicsit talán a magyar komolyzene történetébe is. Elvégre a Kézdy Luca és Kalmusz Boglárka hegedűssel, Kakuszi Panna brácsással, valamint Pribay Valéria csellóssal kiegészülő Török Ádám, Nagy István, Papp Gyula, Tóth Dénes kvartett a Mini Acoustic World elnevezésű, hetvenperces program felében Bartók-feldolgozásokat játszik.

Ketten a rockpartról: Nagy István (balra) és Török Ádám
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Régi műsor ez. Török 1970-ben lement a XIII. kerületi Csanády utcai KISZ-klubba, ahol a Syrius nyomta a progresszív rockot, és ámulva nézett egy ifjú billentyűst, aki beszállt a szokásos örömzenélés közben. Az a zongorista Papp volt; ő már a konzervatórium előtt játszotta az Egy este a székelyeknél című Bartók-darabot. Nem sokára a Mini vele és Bartók-adaptációkkal rukkolt ki; az utóbbiak­kal – tudomásunk szerint – a második rockzenekarként a világon, mert elsőre az Emerson Lake & Palmer trió adta közre az Allegro Barbarót. Az 1971-es Mini – amelynek összeállítása egy híján megegyezik a 2016-oséval – már sorra fogalmazta a maga nyelvére a nagy magyar zeneszerzők műveit, és nemhogy untatta volna hálás törzsközönségét, de idehaza úttörő vállalkozásával nőtt a publikum – meg a saját – szemében.

 

„Mindig fogékony voltam az újra, és soha nem tágítottam attól, amit szerettem – meséli Török. – Hányszor játszottam úgy, hogy mindössze hatan hallgatták!"

Azért a Bem rakparti Mini-klubban rendre telt ház volt, akárcsak a Tabánban, ahol 1972. május elsején rendezték az első LGT, Mini közös koncertet. Hogy miért e két formáció lépett a szabadtéri színpadra? Azért, mert abban az évben együtt turnézott a Mini és a „Loksi" (ahogyan 1971-ben a Mini meg az Illés). Továbbá azért, mert a Bem rakparti klub az I. Kerületi Művelődési Ház volt, és annak mindenese, Margó néni – Kuhajda Istvánné néven legfeljebb a hivatalos papírok aláírásakor szerepelt – segített kijárni a tabáni fellépés lehetőségét. Annak idején a székesfehérvári Interjazz fesztiválon Keith Jarrett-tel is fellépett a Mini („Kezdetben azt hittem, dzsesszzenész leszek, de akkor még nem tudtam semmit" – említi fanyarul Török), ám most más lesz a hangulat, bár Nagy István szerint ugyanúgy „be van sózva" a banda, mint régen. „Sőt talán még annál is jobban érzem magam, mint hajdanán – mondja az ősz hajú basszusgitáros, akit kérlelhetetlenül „Nagyinak" szólítanak a többiek –, csupán amiatt kellett izgulnom, rám jön-e a szmokingom, amely még a külföldi vendéglátó-muzsikus időszakból maradt. Kissé bele kellett fogynom, viszont az akusztikus programtól hízik a májam."

Papp avatott hangszerelésében újra felhangzik az Egy este a székelyeknél, valamint a Három rondó, és szerepel a műsorban Mini-egyveleg is olyan számokkal, mint a Kereszteslovag vagy a Vissza a városba. Hogy ezek a nem éppen slágergyanús szerzemények miért lehettek legendás nóták már a hetvenes évek elején is, arról Török így vélekedik: „A Ratkó-korszak gyermekei az idő tájt voltak tinédzserek. A nagyobb merítés következtében a progresszív rocknak is jutott tisztes közönség."

Arra a kérésre pedig, hogy Bartók Béla műveit nehezebb-e játszani, mint a rockot, Nagy határozott igennel válaszol.
Vagyis az akusztikus program olyan lesz, akár egy komolyzenei koncert? – vetem fel. Nagy kapásból vágja rá: „Nem olyan. Az lesz."

Mini Acoustic World
Október 1., Balatonfüred
Október 9., Budapest

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.