galéria megtekintése

Képmentő: Mindenkinek kell...

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 18. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Ma már lehetetlen megmondani, napi rutin volt-e a nyolcvanas évek elején a kohó és gépipari tervező intézetben a műszaki rajzolók megtornáztatása, vagy kifejezetten Bánhalmi János fotóriporter kedvéért pattantak fel ezek a köpenyes lányok-asszonyok, hogy néhány nyújtózkodással, törzshajlítással látványosan ellazítsák a rajzasztal mellett megfáradt tagjaikat.

Tény, ami tény, hogy cikk sem akkor, sem máskor nem jelent meg a Népszabadságban a munkahelyi tornáról. Amin nem is csodálkozom, mert még jól emlékszem: az iskolában is fellángolásszerű volt a padok közé rendszeresített reggeli torna, és szeptember végére már általában szerencsésen kimúlt.

Nem volt ez persze mindig így. A slampos kádárizmus rendszer elődje, Rákosi kora még nem pusztán úgy gondolta, hogy a dolgozók egészségét a rendszeres testnevelés óvhatja meg a leghatékonyabban, hanem teljes eszközrendszerével dolgozott is a szisztéma megvalósításán. 1949-ben hirdették meg a Munkára, Harcra Kész (azaz: MHK) mozgalmat, és aki látta valaha a Civil a pályán című Latabár-filmet, az tudhatja, hogy ezen kötelezően választható szabadidős foglalatosság alól a jövőjéről felelősen gondolkodó dolgozó nem is próbálta meg kihúzni magát.

Pláne, hogy a mozgalom hivatalos ismertetőjéből megtudhatta, a cél nem más, mint hogy „az ifjúság ne csak arra legyen képes, hogy a világot ámulatba ejtő hatalmas eredményeket mutasson fel a termelés és az építés területén, hanem arra is, hogy pompás felkészültségével, erejével, bátorságával és harckészségével egyszer és mindenkorra elvegye a kedvét hazánk ellenségeinek, az imperialistáknak attól, hogy megkíséreljék visszavenni a földet a paraszttól, a gyárat a munkástól”.

 

Az ötvenes évekre kialakult félmilliós szervezettség ismeretében persze aligha akadt imperialista, aki megkockáztatta volna az ármánykodást. A hazai reakció pedig – Az MHK-próbák vezérfonala című kiadvány szerint – csalódottan letett a klubsovinizmusról, klikkérdekekről, az osztályszempontokról és az üzleti szellem fenntartásáról is. Ahhoz pedig kétség sem fért, hogy egy efféle tömegsportmozgalom hamarabbi megvalósítására kizárólag azért nem kerülhetett sor, mert „a felszabadulás után a pártok versengése dúlt, a reakció mesterkedése állt a fejlődés útjában”.

Lazítás két műszaki rajz között
Lazítás két műszaki rajz között
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Na de beszéljünk végre arról is, mit is foglalt magában a „munkahelyi torna” ötvenes évek eleji elődje. Vegyünk például engem. Ha 1949-ben lettem volna 41 és 50 közötti nő, bizony keményen meg kellett volna dolgoznom az előírt (alap-, közép- és felsőfokon is teljesíthető) próbákért. A technikai sportok kategóriájában választhattam volna a céllövés, a kislabdadobás, a kerékpár, a sí és a repülőmodellezés között, viszont míg az előbbiekben koromhoz szabták az elvárt teljesítményt – mondjuk öt kilométer biciklizés másfél óra alatt –, vitorlázórepülésben és motorsportokban a tizenévesek eredményeit kellett volna produkálnom. (Ugyanez volt a helyzet az elméleti kérdések terén is.)

Alibizésről márpedig szó sem lehetett. Az ügyességi sportokban alapfokért 15 méterre kellett volna kislabdát hajítanom, szűk négyméternyire lökni egy négykilós súlyt, 20 fát elérni tekében, vagy hanyatt fekvésből lebegőülésbe küzdeni magam három másodperc alatt. De nyugalom, indulhattam volna kosárra dobásban, gerelyhajításban, vívásban, műkorcsolyában és táncban is.

Ami az állóképességemet illeti, arra nem esküszöm meg, hogy ma képes volnék 7-8 perc alatt leúszni 200 métert, és sajnos az is egészen biztos, hogy egy kajakkal előbb fordulnék vízbe, mint hogy egy óra alatt leevezzek öt kilométert. De van önöknek egy jó hírem. Annak köszönhetően, hogy évekkel ezelőtt feladtam a budapesti autóközlekedést, gyaloglásban immár a huszonéveseknek előírt felsőfokú próbát is prímán teljesíteni tudnám.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.