galéria megtekintése

Micsoda nő!

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Vasárnap Milánóban kezdi legújabb turnéját a Roxette, és május 19-én a Budapest Sportarénában is fellép. A nyolcvanas évek végén befutott kettős minden idők második legnépszerűbb svéd együttese az ABBA után: albumaiból máig 75 millió kelt el szerte a világon.

A csodák csodája, hogy (2011 után) másodszor is Budapesten koncertezik a Roxette. Már az is mirákulum volt, amikor először itt járt. Merthogy Marie Fredrikssonról, a svéd duó hölgytagjáról 2002 szeptemberében azt diagnosztizálták az orvosok: agytumora van. Nem azért kellett aggódni, mi lesz az együttessel, hanem azért: életben marad-e az akkor negyvennégy éves énekesnő. Szerencsére nemhogy felépült, de hét esztendővel később újra színpadra lépett, sőt ugyanúgy bírja a gyűrődést, mint régen.

Vegyes páros: Fredriksson, Gessle
Vegyes páros: Fredriksson, Gessle
Christian Charisius / Reuters

Mi sem bizonyítja ezt jobban a vasárnap Milánóban – a jegyeladás alapján telt ház előtt – kezdődő turnénál, amelynek keretében húsz országban harminchat hangversenyt ad a sűrű program zárórájához augusztus 22-én a norvégiai Drammenbe érkező Roxette. Igaz, a vegyes páros 2011-es koncertsorozata ennél is hosszabb volt: az oroszországi Kazanytól Mexikóvárosig tartott, és átnyúlt 2012-be. Akkor negyvenhat országban lépett fel a kettős nem kevesebb, mint másfél millió néző előtt.

 

A jelenlegi portya az előző három évtizedről szól, miként az együttes legutóbbi (a múlt év őszén megjelent) dupla CD-je, a stílszerűen harminc dalt tartalmazó válogatásalbum. Van mit hallgatni róla, az biztos, és Marie Fredrikssonnal kapcsolatban azon is csak ámulni lehet, hogy a mindössze 192 lakosú Össjőből származó lány milyen metropolisokat képes megmozgatni. Az amerikai Minneapolist már 1989-ben sikerült. A fáma szerint egy minnesotai diák Svédországban megvette a Roxette 1988-ban közreadott nagylemezét, majd addig gyötörte egy tengerentúli rádióadó lemezlovasát, amíg az le nem játszotta a korong nyitószámát, a Lookot. A nóta vége az lett, hogy az albumból kilencmillió példány kelt el szerte a világon, míg a Look egyenesen az amerikai slágerlista élére emelkedett.

Nem maradt egyedül, mert szintén Number One-ná vált a Listen to Your Heart, az It Must Have Been Love és a Joyride is, azaz a páros meghódította az Egyesült Államokat (majdnem annyira, mint Svédországot).

Nálunk ugyancsak sokak fülében csengenek ismerősen e dalok. A Listen to Your Heart az akkor még valóban a fiatalságot és a demokráciát képviselő narancsos párt kampánynótája volt a rendszerváltozás hajnalán, az It Must Have Been Love-tól pedig még többen ellágyultak, miután az 1987 karácsonyára komponált nótát beválogatták az 1990-ben bemutatott Pretty Woman filmzenéi közé. A mozik leghátsó soraiban kiváltképp elandalodva hallgatták a lírai szerzeményt – Roy Orbison címadó dalával együtt –, bár nem biztos, hogy onnan a Julia Roberts és Richard Gere főszereplésével forgatott vígjáték minden részletét figyelemmel kísérték...

A Micsoda nő! tehát negyedszázada jelent meg a vásznakon, a Roxette pedig éppen negyvenesztendős. Értsd: a Dr. Feelgood elnevezésű brit zenekar 1975-ben adta ki első kislemezét az A oldalon a Roxette című dallal. Ennek nyomán nevezte el a kettőst a halmstadi Per Gessle, az északi duó férfi tagja. Hogy miként figyelt fel az egyébként korrekt rockhangzást közvetítő kompozícióra, azt nem tudni, mert a szám nem kapott helyet az Egyesült Királyság slágerlistáin. A B oldalon szereplő kompozíció, a Route 66 már híresebb volt, igaz, nem a Dr. Feelgood, hanem – többek között – Nat King Cole vagy a Rolling Stones előadásában.

A Roxette pedig világszámot csinált – a már említetteken kívül – a Dressed for Successből, a Dangerousből, a How Do You Doból, a Wish I Could Flyból, az Almost Unrealből, a The Big L.-ből, a Fading Like a Flowerből, a Sleeping in My Carból, hogy csak a top 20-as szerzeményeket említsük.

Nincs különösebb kockázat annak előrevetítésében: május 19-én a Budapest Sportarénában kiderül, e repertoár másodszorra sem tetszik majd unalmasnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.