galéria megtekintése

Mi vagyunk a világszám

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Negyvenhárom művész énekelte lemezre 1985 elején a We Are the World című számot, amely azért született, hogy a korong eladásából befolyó összegeket az afrikai éhezők javára utalják át. Negyedszázaddal később hetvenöt előadó dalolta ugyanazt a Jackson–Richie-szerzeményt, immár a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére.

A „Calypso királyának” ötlete volt. Harry Belafonte találta ki, hogy álljon össze megannyi muzsikus, készítsen egy közös lemezt, és annak bevételét fordítsa az afrikai éhezők javára. A szörnyű apropót az 1984-es etiópiai éhínség szolgáltatta, és 1985. január 22-én már megkezdődtek a felvételek Kenny Rogers Los Angeles-i stúdiójában.

A házigazdával együtt negyvenhárom jótékony világsztár gyűlt egybe, miután a producer Quincy Jones akkurátusan megszervezte a nagy találkozót. Minden reménybeli közreműködőnek levelet küldött ezzel a szöveggel: „Évek múltán, amikor a gyermekeid megkérdezik, mivel járultál hozzá az éhín ség elleni harchoz, büszkén mondhatod majd, hogy ezzel a szerepléssel.” Érthető, ha a szívhez szóló szavak elolvasása után a kaliforniai muzsikusbázison megjelent – többek között – Dan Aykroyd, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Al Jarreau, Billy Joel, Cindy Lauper, Willie Nelson, Diana Ross, Paul Simon, Bruce Springsteen, Tina Turner, Dionne Warwick, Stevie Wonder, valamint Michael Jackson és LionelRichie, a rögzítésre váró dal két szerzője.

 
E párost sem véletlenül választották ki a szám megírására.

Jackson 1982-ben megjelent, Thriller című albumából nem kevesebb, mint 65 milliót adtak el széles e világon, Richie 1983-ban közreadott Can’t Slow Down című nagylemeze pedig 20 millió példányban kelt el, és persze ugyanúgy első volt a Billboard magazin LP-listáján, mint Magic Jackson mérföldköve. (A felkavaró fogadtatásra jellemző, hogy a relatíve – értsd: Jacksonhoz képest – kisebb sikert arató Richie korongja is ötvenkilenc hetet, azaz több mint egy évet töltött az amerikai top tenben.)

Annyi bizonyosan állítható: a We Are the World sem sikerült gyengébbre, mint „innen” a Billie Jean vagy „onnan” a Hello...

Az album egy esztendő alatt 50 millió dollárt hozott az afrikai éhezők megsegítésére
Az album egy esztendő alatt 50 millió dollárt hozott az afrikai éhezők megsegítésére
easymix.com.au

Hogy aztán hasonló revelációt keltett volna-e, ha Jackson vagy Richie egyedül énekli lemezre, az akadémikus kérdés. A dalnak persze nem ártott a rengeteg csillag együttes előadása, továbbá az a kampány, amely a nemes célú, különleges vállalkozást kísérte. A USA for Africa fogalommá vált, jóllehet a földkerekség több helyén nem is sejtették, hogy kettős tartalmat hordoz az elnevezés: a három nagybetű nem csupán az Egyesült Államokat, hanem művészektől származó közös támogatást (United Support of Artists) is jelentette.

Mindenesetre a levegőbe hasított: „There comes a time when we heed a certain call”... A kislemezt 1985. március 7-én dobták piacra, és három nap leforgása alatt 800 ezer példány kelt el belőle. Egy hónappal a megjelenése után, április hetedikén – magyar idő szerint – 10.25-kor a világ nyolcezer rádióállomása játszotta le egyszerre a több mint hétperces felvételt. A korong utóbb az esztendő legkelendőbb kislemeze lett, s egy év alatt 50 millió dollárt hozott Afrika megsegítésére. A szám négy Grammy-díjat nyert, Bill Clinton pedig végképp az Egyesült Államok emblematikus dalává avatta, amikor 1993-ban, elnöki beiktatásán együtt énekelte feleségével, Hillaryvel, lányával, Chelseavel, továbbá – nem mellesleg – Diana Rosszal, Michael Jacksonnal, Kenny Rogersszel.

Ám voltak, akik fanyalogtak a negyvenhármak nótázása kapcsán. A kritikusok azt emlegették:

„Olyasmiről énekelnek, amit sosem élnek át,

ráadásul olyan népek nevében dalolnak, amelyek képviselőivel egész életükben nem találkoznak.” A bírálatok nem hatottak: noha Michael Jackson 2009 júniusában meghalt, abban az évben szervezni kezdték a We Are the World negyedszázados jubileumának megéneklését.

FORRÁS: IDEALISTICAMBITIONS.WORDPRESS.COM
FORRÁS: IDEALISTICAMBITIONS.WORDPRESS.COM
idealisticambitions.wordpress.com

Aztán 2010. január 12-én földrengés pusztított Haitiban, mire 28-án hetvenöt előadó –köztük Natalie Cole, Miley Cyrus, Celine Dion, Jamie Foxx, Jennifer Hudson, Enrique Iglesias, Janet Jackson, Gladys Knight, Carlos Santana, Barbra Streisand – részvételével létrejött a We Are the World 25 for Haiti produkció. A felvételt ugyanott rögzítették, ahol 1985 januárjában az eredetit. A 2010-es változat pedig felhangzott Vancouverben, a téli olimpia megnyitóján is.

Ha valami, ez a dal szó szerint világszám volt. Elvégre előadó és hallgató 7 perc 14 másodpercig azonosult azzal: mi vagyunk a világ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.