galéria megtekintése

Mesterek és tanítványok

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Jó ideje működnek már egyes egyetemeken-főiskolákon kreatívírás-kurzusok, amelyek keretében rendszerint rangos és rutinos tanárok vezetik be a diákokat az írás rejtelmeibe, és az állami rendszeren teljesen kívülálló íróakadémiák is nagy népszerűségnek örvendenek a kezdő szerzők körében.

Írót nem lehet képezni, ez az általános vélemény, pedig hát ahogy igazi szobrász, igazi festőművész vagy nagy színész, úgy író is csak a legjobbakból lesz, bármi legyen is a diplomára írva. És mostanában a hivatalos és az intézményi kereteken kívül eső írószemináriumok is népszerűek. Az utóbbiak általában nem szemeszterekben, csak hetekben mérhetők, mégis nagy lökést adhatnak azoknak, akik írók szeretnének lenni.

Az egyik ilyen nyári kurzus a Szekszárdi Magasiskola, amely írói alkotótáborként és mesterkurzusként határozza meg magát, és amely harmadik alkalommal hirdeti meg nyári írótáborát az idén. A tábort a PAD Egyesület, a Mészöly Miklós Egyesület szervezi, s ahogy egy minapi sajtótájékoztatón a magasiskolások elmondták: e rövid idő alatt is erős bázist építettek szerzőkből és résztvevőkből egyaránt, máris sokan visszajárnak, a világ minden kincséért sem hagynák ki az idén június 6-án kezdődő, szekszárdi hetet.

Igazi táborról van szó, amennyiben a résztvevők a közös műhelymunka előtt és után is együtt vannak, a környék nevezetességeivel, nem mellékesen: a szekszárdi borvidék meghatározó pincéivel ismerkednek, felolvasóesteken vesznek részt, előadásokat hallgatnak. A műhelyek során pedig a mesterek, ezúttal mások mellett Tóth Krisztina, Győrffy Ákos, Péterfy Gergely, Szilasi László, Horváth Kristóf Színész Bob és Szkárosi Endre, illetve Baranyai László foglalkoznak a résztvevőkkel a Mészöly Miklós Emlékházban, amelyet a Wosinsky Mór Megyei Múzeum tart fenn. Szkárosi az oldott légkörben, igazi mester és tanítvány viszonyok kialakulásában és a mészölyi hagyomány, szellem jelenvalóságában látja a Magasiskola legfőbb vonzerejét.

 
Cserna-Szabó András (jobbra) a balatonszemesi kertben elemzi a tanítványok éppen elkészült szövegeit
Cserna-Szabó András (jobbra) a balatonszemesi kertben elemzi a tanítványok éppen elkészült szövegeit
Bach Máté

Hasonló időtartamú a József Attila Kör hagyományos nyári tábora is, amely hosszú időn át Szigligeten talált otthonra, s amely a tavalyi balatonszemesi kitérő után az idén, ha minden jól megy, visszatér Szigligetre, a kastélyba, Gaborják Ádám, a JAK elnökének tájékoztatása szerint. A több évtizedes hagyományra visszatekintő tábori szemináriumok még jóval azelőtt kezdődtek, hogy az egyetemeken beindultak volna a kreatívírás-kurzusok, emlékeztet az elnök, vagyis akkor mindenképpen hiánypótló szerepet töltöttek be. És ma is fontosak az irodalmi élet szocializációja szempontjából: itt kötetlenül, mégis szigorú rend szerint folyik a műhelymunka, egymás prózáinak, verseinek, az utóbbi években: slamszövegeik, fordításainak, illetve drámaszövegeinek elemzése, boncolása, a hibák javítása.

S ha „bizonyítványt” nem, mit remélhetnek mégis a résztvevők a szemináriumoktól? Az őszinte, szépelgésmentes bírálaton túl itt is mester és tanítvány viszonyt egyrészt, másrészt még publikációs lehetőséget is, mert a tanárok egy része szerkesztőként is fungál rangos folyóiratoknál. Tavaly például Kabai Lóránt és Cserna-Szabó András vezette a líra-, illetve a prózaszemináriumot. Előbbi a Műút versrovatát, utóbbi a Hévíz prózarovatát gondozza, s mindketten nagy súlyt fektetnek a tehetséggondozásra, új szerzők felkutatására. A JAK táborát, akárcsak a korábbi években, úgy az idén is augusztus utolsó hetében rendezik, a szemináriumvezetők személyéről egyelőre folyik még az egyeztetés.

– Tehetséggondozás orrvérzésig. A FISZ legeslegfontosabb küldetése ez, és legeslegfontosabb alkalmai ezek a rendszeresen működő, mindenki számára nyitott műhelyek – mondja Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke a szervezet visegrádi nyári táboráról, ahol ugyancsak szemináriumok várják a részvevőket július 18–22. között. A menün a klasszikus líra, próza, kritika és műfordítás szerepel. Elmondása szerint a korábban létrejött JAK-tól vették a mintát a táborhoz. Év közben is szerveznek egyébként írói szemináriumokat, Budapesten FISZ-klub működik, néhány éve pedig műfajonként saját műhelyt indítanak saját néven, saját mentorokkal minden szemeszterben Budapesten, időnként vidéken és határon túl is, például Szegeden, Győrött, Újvidéken vagy Kolozsvárott.

Az idei nyári táborban a kritikusjelöltekkel Szilágyi Zsófia, a prózaírókkal Bartis Attila és Hermann Zoltán, a költőkkel Csehy Zoltán és Sopotnik Zoltán, a műfordítókkal pedig Gerevich András foglalkozik majd. – Az itt feltűnt szerzőknek nemcsak az alkotásban tudunk segítséget nyújtani, de a publikálásban is. A tehetségesebb szerzőknek évi több alkalommal felolvasásokat is szervezünk, illetve a legtehetségesebbek végül eljuthatnak a kötetkiadásig is – így Kollár, majd hozzáteszi: – Az úgynevezett irodalmi életben való eligazodásban is segítünk a pályakezdőknek, hiszen sokat nem tudják, hogyan és hova érdemes elküldeni szövegeiket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.