galéria megtekintése

Merőlegesen a világunkra

0 komment


Kácsor Zsolt

Ez egyik képen egy emberi testet látunk az aszfalt fölött fél méterrel lebegni. Fiatal fiú, kigyúrt, vagy legalábbis gyúrásban lévő izmokkal, ezt látjuk. De azt nem tudjuk, hogy ez az emberi test most becsapódni készül-e, vagy már elrugaszkodott, s száll éppen fölfelé. Vagy talán most van a csúcson? Nem tudni. A fotográfus a test térbe vetettségének pillanatát kapta el – az már a mi dolgunk, nézőké, hogy eldöntsük a nekünk tetsző irányt.

Street Workout 10
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Egy másik felvételen a szegedi Belvárosi-híd korlátja dereng szürkületi fényben, és a vason két alak kapaszkodik. Ezekről a testekről már első pillanatban látszik, hogy fölfelé tartanak: látszik testük feszülésén az emelkedés, a kitörés vágya.

 

Ezek a képek kollégánk, Móricz-Sabján Simon fotográfus minap megnyílt kiállításán láthatók a budapesti Mai Manó Házban. 2015-ben készültek a Szebeni András által szervezett Szegedi Műhelyben.

A tárlat tematikája a street workout világa, amelyre magyarul még nem honosodott meg általánosan használt verzió: fordítják gettó- és utcai gyúrásnak, de fegyencedzésnek is. Az a lényege, hogy az utcai tereptárgyak (lépcsők, korlátok, kerítések, útjelző táblák, hídelemek, sőt szobrok) az utca népe számára „kondigépként” is használhatók.

Az Egyesült Államokban és az interneten ennek az edzésnek már saját szubkultúrája van, nálunk Móricz-Sabján a szegedi utcai gyúrók mindennapjait követte nyomon. Szarka Klára, a tárlat kurátora azt írta róla, hogy „friss szemű, elkötelezett és tehetséges fotográfus”, amihez én annyit tennék hozzá: olyan ember, aki képes meglátni a magasságban a mélységet, a nappalban az éjszakát, és a mocskos feketében a tiszta fehéret.

Fotói közül a már említett Belvárosi-híd a kedvencem. A Szegeden élő Szilasi László író regényhősei jutottak róla eszembe, akik ugyanilyen homogén, szürkülő, kelet-európai fénytörésben próbálnak fölfelé törni: a hétköznapi világ irányára éppen merőlegesen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.