galéria megtekintése

Fischer Iván a jövőnek mentené meg a szimfonikus zenét

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

A Fischer Iván Lakásszínházban tartotta következő szezonjáról szóló sajtótájékoztatóját a Budapesti Fesztiválzenekar. Bővülnek a közösségi programok, újra lesz Hősök tere-koncert, és Fischer Iván a legújítóbb zenekar címére vágyik.

Tizennyolc éves koromban laktam itt utoljára, utána Bécsben tanultam tovább, mint a testvérem – mondta lapunknak a Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Fischer Iván karmester.

– Mikor apám (Fischer Sándor karmester – a szerk.) 1995-ben meghalt, eltöprengtünk, mi legyen a lakással. Annál fontosabb hely volt, hogy eladjuk. Akkor jött a gondolat, hogy színházat csináljunk belőle.

A lakás szemben van az operaházzal, ahol Iván és Ádám gyerekként énekelt. A varázsfuvolában szólófeladatuk volt, kórusban énekeltek például a Borisz Godunovban. Ebben az első felvonásban és az előadás végén szerepeltek, a kettő között hazasétáltak, és jelmezben megvacsoráztak. Már nyolc-tíz éves koruktól jártak nézőként az Operába, apjuk alaposan felkészítette őket. Az előadások után pedig Iván a naplójába szigorú kritikát írt a látottakról.

 

A Fesztiválzenekar mindig nagy figyelmet fordított a gyerekekre, gyakran találkozik a zeneigazgató olyan felnőtt bérletessel, akinek első zenei élménye egy húsz évvel korábbi Kakaókoncerthez kötődik.

Beszélünk arról is, figyelemre méltó, hogy a The New York Times azt írta: meglehet, a Fesztiválzenekar a világ legjobb zenekara, de kérdés, mi a kritérium. A szép hangzás? A pontosság? Ők inkább arra törekednek, hogy a zene örömét a legjobban átadják a közönségnek. Fischer célja, hogy

zenekara ne csak a legjobb legyen, hanem a „legújítóbb” is, a szimfonikus zenét megmentse a jövőnek.

Még nincs baj, de lehet, hogy évtizedek múlva elavultnak tartják. Ezért keresik a fiatalokat érdeklő új formákat, stílusokat.

Fischer Iván
Fischer Iván
Szabó Miklós

Ilyen például a babzsákos Midnight-koncertjük, amelyre pillanatok alatt elkelnek a jegyek.

A Közösségi Hét-programjuk is bővül, koncerttermen kívülre viszik a muzsikát, gyerekeknek, idősek otthonába vagy elhagyatott épületekbe.

Még a mostani évadhoz kapcsolódik, hogy újra lesz – június 18-án – Hősök tere-koncert, TérTánc elnevezéssel. Több mint ezer roma és nem roma, főként vidéki gyerek táncol majd itt Mendelssohn zenéjére.

A következő szezonban is folytatódik a Müpa-maraton, amelyet ugyancsak Mendelssohn zenéje köré építenek. A Európa hídjai című program vendége Ausztria lesz. Mahler két szimfóniáját is vezényli Fischer Iván, és újabb estét szentelnek Mozartnak.

A napokban bemutatott Varázsfuvola-produciót rengeteg helyre meghívták, mindenhol az adott ország nyelvén adják majd elő. Május 6-án az angol változattal Budapesten kedveznek az itt élő nem magyaroknak.

Kétmilliárdos költségvetés

Erdődy Orsolya ügyvezető igazgatóhelyettestől megtudtuk: 122 792 nézőjük volt tavaly a 126 magyarországi és a 39 külföldi koncertjükön.

A zenekar idei költségvetése 2,3 milliárd forint. Ebből 1,050 milliárdot a minisztérium áll, ez 100 millióval kevesebb, mint tavaly (igaz, az ígéret szerint a kieső részt a rendkívüli keretből pótolják). A fővárossal júniusban lejár a közszolgáltatási szerződés, amelyet vélhetően meghosszabbítanak. Egyelőre az ígért büdzsé feléről, 130 millióról lehetett olvasni. A szerződés meghosszabbítása után a tervek szerint a következő 130 milliót folyósítja a fővárosi önkormányzat. A taóból származó bevételük 400 millió forint, a jegyekből, a szponzori támogatásból és a turnébevételből 500 millió forint kerül a zenekar büdzséjébe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.