galéria megtekintése

Megújul az Andrássy „fekete foltja"

0 komment


Csordás Lajos

A Magyar Képzőművészeti Egyetem előző rektora, Somorjai-Kiss Tibor vezetői stílusa miatt elvesztette az egyetemi szenátus bizalmát, és tavaly nyáron lemondott. Ezek után pályázatot írtak ki a rektori székre, melyet Csanádi Judit nyert meg. Február 22. óta ő vezeti az egyetemet. Eredeti végzettsége építész, korábban az intézmény látványtervező tanszékét vezette, és a montreali National Theatre School of Canada vendégoktatója is volt 1992 és 2012 között. Díszleteivel 2009-ben a World Stage Design díj ezüstérmét nyerte el.

Kinevezése után már is újjászervezte az egyetem rektori kabinetjét, amelyben Solymos Sándor stratégiai, Radák Eszter oktatási, Peternák Miklós tudományos és nemzetközi kapcsolatokat irányító rektorhelyettes, Kőnig Frigyes korábbi rektor pedig főtanácsadó lett.

Csanádi Judit pénteken sajtótájékoztatón ismertette programját. Határozottan kijelentette, hogy meg kell újítani az egyetem infrastruktúráját és épületeit. Főként az Andrássy úti kopott, elfeketedett épületek renoválása elengedhetetlen, de szükséges az epreskerti műtermek esetében is. A program élvezi a kormányzat támogatását, legalábbis ezt sugallta, hogy a rektori bemutatkozó sajtótájékoztatón jelen volt Szigeti Ádám, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási államtitkárságának osztályvezetője.

A felújítás becsült keretösszege 12 milliárd forint. Megkezdéséhez először is egy ideiglenes épületre van szükség, ahová az egyetem munkába vett egységeiből költözhetnek a hallgatók.

 
Csanádi Judit
MKE

– A képzőművészeti egyetem a jövőben nyitottabb intézmény lesz – mondta a rektor. – Első lépésként október 22-én megnyitjuk az Izabella utca és Andrássy út sarkán álló régi mintarajz-iskolai épület évek óta zárva lévő kapuját. Addigra ennek közelében elkészül az emlékmű annak a négy hallgatónak és négy kiskatonának a tiszteletére, akiket orosz katonák lőttek le 1956-ban.

Az őszi szemeszter pedig egy hónapos open art programmal kezdődik majd: a tanszékek egymás programjait látogathatják kölcsönösen a jobb megismerés érdeké­ben. Új angol nyelvű képzést is indítanak, az egyetem ugyanis keresett a mai világban már ritkaságnak számító klasszikus mesterségbeli oktatás miatt. Sokan jelentkeznek például ezért Kínából és Brazíliából. A további tervek között szerepel az egyetem tihanyi művésztelepének négy évszakossá tétele is, amely egy külön 500 millió forintos program lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.