galéria megtekintése

Merkelről is véleményt mondanak a német szupervasárnapon

6 komment


Dési András

Közvetve Angela Merkel kancellár és CDU-elnök menekültpolitikájáról is véleményt mondanak vasárnap három német tartományban. A nagy érdeklődéssel kísért választásokon mindhárom tartományi parlamentbe bejut a menekültellenes kampányt folytató AfD, méghozzá várhatóan két számjegyű eredményekkel.

A neve sehol sem szerepel a szavazólapokon, sokan mégis úgy gondolják, hogy Angela Merkelről és a menekültpolitikájáról szólnak a már­cius 13-án három tartományban – Ba­den-­Württembergben, Rajna-Pfalzban és Szász-Anhaltban – rendezett választások. A németországi szupervasárnapot óriási érdeklődés kíséri: közel tízmillió választópolgár, a szövetségi köztársaság lakosságának egynyolcada járulhat az urnákhoz.

– A szupervasárnap kétség kívül egy hangulati barométer, a menekültválság mindhárom tartományban uralta a kampányt, de látni kell, hogy a polgárok helyi ügyekben, helyi politikusokról szavaznak. Bármilyen eredmény is születik, az nem fogja radikálisan átrajzolni az országos politikát – mondta lapunknak egybehangzóan Patrick Bernhagen, a Stuttgarti Egyetem és Wolfgang Renzsch, a Magdeburgi Egyetem tanszékvezető politológiaprofesszora.

Figyelemre méltó változások azonban nagyon is várhatók. Ezek közül a legszembetűnőbb, hogy a felmérések szerint Merkel pártja, a CDU „másodhegedűsi szereppel" lesz kénytelen beérni Baden-Württembergben, amelyet évtizedeken át a párt színe nyomán „fekete fellegvárként" uralt. A zöldek a közvélemény-kutatások szerint 32 százalékon állnak, mögöttük a kereszténydemokraták (29%) és a szociáldemokraták (14%). Ha a prognózis beigazolódik, maradhat a 2011 óta kormányzó zöld-piros koalíció, bár Merkel jelezte: semmi problémája azzal, ha az ökológiai párt a CDU-t választja junior partnerként.

 

– Amikor 2011-ben a CDU mögött másodikként befutó zöldek és a harmadik helyen végzett SPD alakított kormányt, sokan „történelmi tévedésről" beszéltek. Azt is gondolták, hogy a fukusimai atomerőmű katasztrófája repítette hatalomba az ökopártot. Azóta bebizonyosodott, hogy szó sincs „történelmi tévedésről". A zöldek Baden-Württembergben mindenképpen néppárttá váltak, megérkeztek a középosztályba – hangoztatta Bernhagen, aki szerint az élhető környezetért kiálló zöldek, különösen a konzervatív úriember benyomását keltő Win­fried Kretschmann tartományi kormányfő sok csalódott CDU-választó számára is szimpatikus. Kretsch­mannék ugyanakkor bizonyították: képesek kormányozni és hangot találni az egyik leggazdagabb tartományban befolyásos autóiparral, így például a Daimlerrel.

Edig Rajna-Pfalzot piros-zöld, Szász-Anhaltot fekete-piros koalíció irányította: a nyugati tartományban az SPD, a keletiben a CDU volt a meghatározó kormányerő. Rajna-Pfalzban most az SPD és a CDU szoros versenyt vív (36-35), Szász-Anhaltban a CDU 32 százalékkal magasan vezet. Viszont itt a második 21 százalékkal a Baloldal. Az SPD-t a harmadik helyről elemi erővel tolta le az Alternative für Deutschland (AfD). A menekültellenes propagandát folytató populista-jobboldali formáció a semmiből a keleti tartományban most 18 százalékra lőtte fel magát, de Renzsch szerint a rejtőzködő szavazók még okozhatnak meglepetéseket. Az AfD-nek Baden-Württembergben 11, Rajna-Pfalzban 9 százalékot jósolnak, „váratlan mozgások" itt sem kizártak.

Brandenburg, Szászország és Türingia után az AfD március 13. után már hat tartományi parlamentben lesz jelen. Bernhagen és Renzsch szerint ugyan több, mint hiba lenne elbagatellizálni az AfD-jelenséget, de Németországban mindig is voltak „szezonálisan" feltűnő, a tartományi törvényhozásokba beválasztott szélsőjobboldali erők (DVU, Republikaner, NPD). Az AfD-t az eurózóna mentőcsomagjai ellen tiltakozó konzervatív jogászprofesszorok alapították. Már akkor is volt benne rasszistaízű görögellenesség, de a váltás 2014-ben következett be. Azóta az AfD masszívan kampányol a migráció, Németország eliszlámosodása ellen. A pártnak azonban ez az egyetlen témája. Bernhagen és ­Renzsch szerint a fősodorba tartozó erőkön múlik, hogy képesek-e a kihívásra válaszolni, s kihúzni a szőnyeget a populisták lába alól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.