galéria megtekintése

Megrázó interjút adott az Eagles of Death Metal a párizsi borzalmakról

0 komment


Csepelyi Adrienn

Az Eagles of Death Metal tagjai először szólalnak meg a párizsi Bataclan klubban történt terrortámadás óta. A Vice magazin elérhetővé tette azt a megrázó interjút, amelyben az amerikai rockbanda zenészei döbbenetes részletekkel szolgálnak a tragikus koncertről, amelyen 89 rajongójukat mészárolták le a terroristák. 

Az EODM körülbelül a koncert felénél hallotta meg a fegyverropogást. A tagok egy része először azt hitte, hogy az erősítők robbantak fel. Aztán rájöttek, hogy a géppisztolyok hangját hallják.

Matt McJunkins basszusgitáros nem mert átrohanni a színpad túloldalán lévő vészkijárathoz, ezért egy szomszédos terembe menekült.  Felidézi, hogy a menekülők egyike a koncert utáni ünneplésre a hűtőbe készített pezsgő üvegét vette magához, hogy fegyverként használhassa. Volt, akinek olyan súlyosan megsérült a combja, hogy vére elárasztotta a szobát, amelyben egy szétlőtt vezetékből ömlött a víz. Egy férfi kezével próbálta a nő ereit leszorítani.

Az együttes tagjai keresték a szavakat a borzalmakra
Az együttes tagjai keresték a szavakat a borzalmakra

 

Julian Dorio, a banda dobosa felszerelése mögött próbált elbújni, amikor megcsapta az orrát a lőporszag, aztán hason kúszott ki a vészkijáratig.

Jesse Hughes, a banda alapító tagjainak egyike barátnőjét, Tuesday Crosst kereste pánikszerűen a backstage-ben, amikor az egyik ajtót kinyitva megpillantotta a lövöldözőt. Hughes azt is elmondta, hogy többen őt követték menekülés közben. Amikor kiért az épületből, megtalálta a barátnőjét, de sokkos állapotban voltak, így tehetetlenül álldogáltak, amíg valaki nem tért annyira magához, hogy szóljon: meneküljenek.

Az épület falán még hirdeti a koncertet a tábla
Az épület falán még hirdeti a koncertet a tábla
Charles Platiau / Reuters

Dave Catching háta mögül támadtak a terroristák, egyikük rá is lőtt, de elvétette: a gitáros helyett csupán az erősítőt találta el. Catching a szikrák között a véres padlóra vetette magát. Úgy véli, ez mentette meg: a férfi, aki Allah Akbar üvöltéssel továbbra is az ő közvetlen közeléből lövöldözött, azt hitte, a zenész is megsebesült. Catching a kiáltások hallatán értette meg, mi folyik körülöttük. Néhány rajongóval együtt Catching akkor menekült ki a kijáraton, amikor a terrorista újratöltötte a tárat. Egy sérült nőt együttes erővel vittek ki.

Az EODM-alapító Josh Homme – aki egyben a Queens of The Stone Age frontembere – nem volt ott Párizsban, mert felesége, Brody Dalle mindenórás terhes. Fogalma sem volt, mit jelent az az SMS, amiben valaki azt írta neki: „lelőttek mindenkit, túszokat ejtettek, csupa vér vagyok”. Csak akkor értette meg az üzenetet, amikor a Bataclanból kiérve Hughes felhívta, hogy elmondja, mi történik a francia fővárosban. Homme berohant az irodájukba, noha fogalma sem volt, tulajdonképpen mit kellene csinálnia.

Az interjú legszívszorítóbb része az, amikor Jesse Hughes elsírja magát és bevallja: borzalmas bűntudatot érez, amiért elmenekült, és otthagyta barátait a színpadon.

Jesse Hughes nem tud szabadulni a bűntudattól
Jesse Hughes nem tud szabadulni a bűntudattól

A két alapító elmondta: még a sérültek is azzal voltak elfoglalva, hogy egymást segítsék. Sokan épp azért vesztek oda, mert nem akarták hátrahagyni barátaikat – megint mások pedig akkor kaptak halálos lövéseket, amikor testükkel védelmezték szeretteiket. A támadók az öltözőbe is betörtek, és kivégeztek mindenkit, aki oda menekült, kivéve egy férfit, aki Jesse Hughes bőrdzsekije alá bújt el. Nick Alexander, a banda ajándéktárgyait áruló stábtag is akkor kapta a halálos lövéseket, amikor segíteni próbált.

Homme szerint az EODM mostantól azokat a rajongókat is jelképezi, akik nem élték túl a borzalmas támadást. A frontember magánál hordja azt a kézzel írott listát, amelyre az áldozatok neveit jegyezte fel. Amikor a riporter azt kérdezi tőlük, mit üzennek az elhunytak családjának, a két férfi képtelen megfogalmazni, amit érez.

Hughes azt mondja: minden szörnyűség ellenére neki eddig áldott élete volt, és úgy érzi, tartozik annyival a rock 'n' rollnak, hogy nem adja fel. Alig várja, hogy visszatérjenek Párizsba, befejezzék a félbehagyott koncertet és turnét.

Arról, hogy miért pont ez a koncert lehetett a célpont, itt írtunk bővebben.

A teljes interjú megtekinthető itt:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.